45

Б ългарите са подчертано проевропейски настроени и доверието към Европейския съюз се е възстановило, след като през 2016 г. на фона на бежанската криза и „Брекзит” рязко намаля.

Благосклонните към тоталитарните идеологии в България са ограничено малцинство, но делът им от населението все пак не е за подценяване и може да бъде основание и за тревога. Особено този на толерантно настроените към елементи от комунизма.

10 неща, които се случиха с България, откакто е в ЕС

Кой влиза в парламента, ако изборите са днес

След Брекзит: Предлагат създаване на европейска свръхдържава

Това са изводите от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл” по повод 9 май – датата, в която се чества Денят на Европа, но и победата над фашизма във Втората световна война.

В първите месеци на 2018 г. около 60% от българите имат доверие в ЕС, докато недоверието се движи близо до 30%.

През 2017 г. доверието в ЕС укрепна – вероятно и във връзка с победата на изборите на политически сили, считани за ориентирани в по-голяма степен към Запада.

Допълнително влияние оказва и европейското председателство, което насочва вниманието ни към ЕС.

Мнозинството българи (72%) изцяло отхвърля идеологията на фашизма. 12% обаче се съгласяват с опцията, че някои елементи от него са приемливи, а 3% го одобряват.

Най-възрастните, много от които са последователи на БСП, изглеждат и най-дистанцирани от тази тоталитарна идеология.

Привържениците на националистически формации също декларират нетърпимост, но при тях се усеща и малко по-висок дял на съгласни, че има приемливи елементи в националсоциализма.

По-различно стоят нещата, когато става въпрос за комунизъм, сталинизъм, болшевизъм и подобни. Една трета от българите смятат, че някои неща от тези идеологии и практики са приемливи, а други не. Все пак повече са тези, които изцяло ги отхвърлят – 44%. А 6% изцяло ги приемат.

Например, мнозинство от над половината от привържениците на БСП, приемат частично левите тоталитарни идеологии и практики.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@