40

А ко иска да ги съветва в парламента, може да си ги съветва и без договор. Щом има такова нещо, ще говоря с Цветанов. Не считам, че е редно. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел във връзка с информациите, че Цветан Цветанов е станал нещатен сътрудник на ГЕРБ в Народното събрание.

Какво значи съветник? Не съм чул, че е консултант. Това не е влизане в парламента, там има десетки нещатни сътрудници. От вас чувам, ще го проверя, не знам за какво му е. Не може да напуснеш като шеф на парламентарна група и депутат, и след това да оставиш подобен въпрос да витае около легитимността на решението. Не може толкова тежко наказание да получи, да напусне НС, шефското място на парламентарната група, председателското на комисията по сигурност и заради този въпрос да се внесе съмнение. Той е толкова убеден в своята невинност, още не може да схване в каква ситуация се е поставил, коментира още Борисов действията на Цветан Цветанов. Бих го нарекъл глупост, добави още той пред журналисти в Брюксел.

На въпрос за думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов, с които намеква и за неговата оставка, Борисов заяви: „То кой ли не се упражнява по тази тема. Това е тежък труд, Валери Симеонов знае като вицепремиер колко време работеше, от 7.30 до 21.30-22.00 часа в Министерски съвет. От 6-7 кандидати за министри или зам.-министри, в момента, в който се спра на него, на другия ден пристига и казва: „Знаеш ли, че майка ми или баща ми, или кака ми, е направила една сделка, дали няма да се разгледа по оня начин“. От целия спектър политици, които в момента виждам в България, а и тези, които дават заявка да стават такива, не знам за кого не може да се изкара каквото и да било, и да се интерпретира в зависимост от това коя агенция го прави, допълни още Борисов.

Борисов е в Брюксел за срещата на лидерите на страните от ЕС за Брекзит.

Към 4 часа българско време приключихме и приехме този компромис за Брекзит на 31 октомври. Приехме такива решения, всяка една думичка на английски какво значи, как значи, как би могла да се интерпретира и какви последици би донесла. Зададохме много въпроси на г-жа Мей, тя отговаряше. Ключовото е в срока до 31 октомври. Този по-дълъг срок означава, че Великобритания остава с пълните си права, трябва да проведе избори.

Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

"Ако парламентът на Великобритания одобри излизането, те излизат на първо число на месеца, който идва. Дава им се тази възможност. Много часове отидоха да се намери най-добрата форма на изразите, че ние много ги оценяваме, но в същото време те ще се държат отговорно. Всички започват и свършват изреченията с това, че Брекзит без сделка е шок и ужас", добави той.

"Интересът на българските граждани там изисква да положим всичките си усилия. Не съм си тръгнал по-оптимист днес. Длъжен съм да обясня, че сме положили всички огромни усилия", каза Борисов.

Хората, които направиха Брекзит, вече не ги чувам в английската политика, а сега всички останали се чудим по нощите как да направим сделка. Сега щом проверяват на всички апартаменти, къщи, тераси, виждате, че навсякъде, зависимо от това какво искаш да тълкуваш, може да намериш всякаква информация. Аз съм възложил на Горанов да проучи австрийския и немския модел. Ако имаше система, нямаше да има въпроси, допълни той.

Разбрахме се 27-те членки да се събираме и да вземаме решения по други важни теми, без Великобритания, каза още Бойко Борисов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@