151

Б ойко Борисов изненадващо пристигна в парламента, за да отговори на обвиненията на БСП, че ще допуска мигранти в страната.

"За първи път аз казах, че трябва да направим центрове за убежище и сигурност извън ЕС, в близост до конфликтите. Винаги съм защитавал незабавното спиране и затваряне на външните граници на ЕС“, заяви Борисов от парламентарната трибуна.

Защитавам тезата и ще настоявам да се приеме незабавно решение за затваряне на външните граници и да се допускат само лица, бягащи от война, обяви Борисов. 

"Мисля в неделя да не подписваме нищо, да го кажа като позиция, съобщи за намеренията си Борисов на депутатите. И обеща другата седмица отново да информира парламента за резултатите от срещата в Брюксел.

Да не плашим населението по тази тема и в същото време да бъдем единни, призова премиерът политиците.

Не знам да има партия в парламента, която да е казала - ние сме за приемане на мигранти, продължи премиерът.  - Национално отговорната ни позиция е ясна на всички, винаги съм държал една и съща позиция, категоричен бе премиерът.

Премиерът бе извикан в Народното събрание след назряващ скандал с лидера на БСП Корнелия Нинова.

Пред депутатите тя заяви "да не заменяме сънародниците си, които изгонихме в чужбина с бежанци, нека постъпим като държавници, а не като партийци".

Нинова коментира намерението на Вишеградската четворка да бойкотира срещата в неделя в Брюксел, на която ще се обсъждат мерки за затягането контрола по границите и попита с какво решение ще отиде Борисов там.

"Засега публично е оповестено едно решение да се подпишат двустранни споразумения с България и Гърция, а това е пари срещу приемане на мигранти", посочи лидерът на БСП.

Дебат възникна, когато Нинова поиска думата за лично обяснение, но депутати от управляващото мнозинство се качиха при нея и не искаха председателстващият проф. Явор Нотев да й даде думата. Той обяви 10-минутна почивка, тъй като на трибуната се качиха и депутати от опозицията.

След обявяването на почивката Нинова заяви: "След 10-те минути съм на трибуната"

За бурния дебат допринесе и Волен Сидеров, който заяви, че на червената партия й е необходима лятна ваканция, за да прочете повече и подчерта, че "когато от Атака са предлагали да се връщат мигранти, БСП са отхвърлили предложението".

"Никъде в политиката на правителството няма записано да се привличат нелегални мигранти, за да решаваме демографския проблем, нито ще приемаме такива срещу пари", каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов

По думите му това е грозна спекулация.

Корнелия Нинова отговори и на Сидеров, и на Каракачанов след направената почивка, като им заяви, че "и средата в Европа, и положението в България изискват държавническо и отговорно, а не партийно мислене".

По-рано днес опозицията атакува управляващите и по повод новото бягство на затворник - повече по темата вижте във видеото по-горе и тук

Брюксел свиква спешна среща на върха заради миграцията

Вишеградската четворка бойкотира срещата за мигрантите

Папа Франциск призова страните да приемат толкова бежанци, колкото могат

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@