18

„Посредници на кмета ми заявиха исканата сума. Един от тях е Иван Делевски, който беше, мисля, освободен под гаранция. Изпратих представител на надзорната ми фирма за обекта да види какъв е проблемът, защото на мен ми отказваха информация. Една от служителките каза на този представител, че съм щял да спечеля 390 000 евро, което за мен е „абсолютна щуротия, но трябвало да приготвя нещо в замяна”. Това каза бизнесменът Здравко Ангелов, който подаде сигнал срещу кмета на район "Север" в Пловдив Ральо Ралев, пред "Здравей, България" по NOVA.

Той беше арестуван на 30 май, заедно с пловдивски проектант, и бе обвинен, че е поискал 60 000 лв., за да даде разрешителното за строеж.

По думите на Ангелов Делевски му донесъл договор, за какъвто не били говорили никога. В него липсвали основни неща. Сумата 60 000 в този документ била определена като капаро. Тя била точно 20% от строежа на халето. С договора се ангажира да построи нещо и ако не го построи, то е капаро, което гори. 

Проблемите започнали след внасянето на проекта. След като отстранили забележките, станало ясно и че се искат пари. Станало му ясно, че го бавят. Свързал се с кмета. 

„Ще излязат много подробности и ще видите точно каква е схемата. Единият вариант беше под формата на договор, а другият – да се оставят парите в чейндж бюро. Така се вземат обменени, без да са белязани. Така се изчистват”, каза още бизнесменът.

„Ти ли си най-умният в махалата?”, ми каза кметът, когато ме прие за първи път. Не съм виждал такова поведение. Прекъсваше ме през цялото време. Каза, че е безсмислено да се консултирам с архитектите, понеже кметството го управлява той. Къде бил той в цялата схема? Облегна се на столчето и отново с няколко жеста ми намекна, че „кметството е негово”", разказа още Ангелов. Това станало на първата им среща. Намекнал му, че е безмислено да се консултира с архитектите. Не му е поискал пари по време на срещата. 

Делевски е последният посредник, който е потвърдил сумата. 

Бизнесменът писал до премиера, а той дал сигнала на прокуратурата. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@