8

А птеки затварят врати за ден в знак на протест. В него се очаква да се включат над 700 аптеки в цялата страна, предаде NOVA.

Причината е недоволство срещу въвеждането на нов софтуер за контрол върху лекарствата. Системата за верификация влезе в сила от 9 февруари, а много фармацевти отказаха да я внедрят за собствена сметка.

Верификацията на лекарствени продукти има за цел да спре продажбата на фалшиви медикаменти и е задължителна за целия Европейски съюз. За въвеждането й у нас ще има гратисен период -между половин и една година.

"Протестът не е обявяване на война срещу държава, институция, политическа партия или някой друг. Това е протегната ръка към държавата, за да се изгради една дългосрочна визия какво да бъде лекарство-снабдяването и как да бъде направено то", каза председателят на пазарджишката регионална фармацевтична колегия Пенка Минева.

Тя се извини на всички пациенти и каза, че в града все пак ще има дежурни аптеки и с"малко повече разхождане" хората ще могат да се снабдят с лекарства.

Не разбирам защо е протестът на аптеките в страната. Това коментира в Министерски съвет здравният министър Кирил Ананиев.

Министърът се чуди на фармацевтите, тъй като това е европейска директива, която засяга целия сектор в ЕС. По негова информация никъде в общността няма подобни протести, а само у нас.

Ананиев напомни, че браншът има гратисен период от 6 месеца, за да отговори на изискванията на Брюксел. Според регламента всяка аптека трябва да се снабди с четец и софтуер за специален баркод, който ще се поставя на медикаментите. Целта е да се пресече порочната практика с нелегални лекарства на пазара. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@