29

"Искам да ви кажа, че аз буквално се влюбих във вашата страна. Може би, защото имам източни корени, но почувствах България много близка до сърцето си."

Това каза френската актриса и носителка на "Оскар" Жулиет Бинош на въпрос на репортер на Vesti.bg по време на пресконференция в „Ню Бояна филм“.

Известната с ролите си в "Шоколад", "Английският пациент" и др. звезда пристигна у нас за снимките на филма "Никой не иска нощта" (Nadie quiere la noche) още преди месец, а съвсем скоро заминава за Тенерифе, където работата на екипа по филма продължава.

Запитана с какви впечатления остава от страната ни и какво ще се запечата в съзнанието й, след като отлети, тя разказа:

"Трябва да кажа, че след като разбрах, че ще снимаме в България, знаех само, че ще бъдем в Източна Европа. Но трябва и да призная, че трябваше да погледна картата. Знам къде са Чехия и Словакия, къде е Полша. Знаех, че България е около Румъния, но трябваше да направя своето проучване. След като разбрах, че сте и до Гърция, веднага възкликнах: „Уау! Ще бъде горещо!” Но това беше само началото.

Обичам, когато ходя някъде, да разбирам историята на страната. Впоследствие научих и за отношенията на България с Турция, Русия, Запада. Задавах си много въпроси и търсех отговори.

Докато бях в България, за този един месец, излизах много навън. Разбира се, когато имах време, защото снимките дневно продължаваха по 12 часа средно. Но изначално съм от жадните за познание хора – искам да се запозная с околните, с ароматите. Искам да ви кажа, че аз буквално се влюбих във вашата страна. Научих и няколко думи. „Добре”, например. Може би, защото имам източни корени, но почувствах България много близка до сърцето си.

В никакъв случай не искам да пропусна и "Мистерията на българските гласове". Това, което те са дали на света, е толкова много и толкова специално.

Душа, традиция, сила. Аз съм ги чувала още преди 25 години. Много държах да се срещна с тях, докато съм тук. И много се радвам, че това се случи. Светът се нуждае от тях...”

В екипа, който работи по „Никой не иска нощта“ е и японската актриса Ринко Кикучи, позната най-вече с убедителната роля на глухонямо момиче в хита "Вавилон".

На пресконференцията тя каза, че е прочела сценария за филма още преди 2 години.

"След като прочетох историята, започнах да правя много сериозно проучване за човешките взаимоотношения в такива заплетени ситуации. И все още продължавам. Тази роля ми даде много. Научих много. И все още се уча", каза тя.

Сюжетът на лентата се развива в началото на XX век и е вдъхновен от живота на известния полярен изследовател Робърт Пири, но фокусът е върху неговата съпруга Жозефин (бел. ред. именно в тази роля ще видим Бинош), която изоставя уредения си живот, за да изненада съпруга си по време на негово пътуване.

Желанието й я отвежда в едно от най-негостоприемните места на света. Срещата й с Алака (Кикучи), млада ескимоска, която очаква дете от Пири, преобръща живота и на двете жени.

Затрогващата и много лична история крие неочаквани обрати. Те са от два различни свята, но по време на "голямата нощ" (зимния период в Гренландия) единственото, което има значение, е силата на духа, нуждата от близост и желанието да помогнеш на друго човешко същество.

Проектът е копродукция между три държави – България, Испания и Франция. Режисьор е Исабел Кошет.

Сценарият е дело на Мигел Барос. Изпълнителен продуцент е Андрес Сантана, който започва работа по филма още преди две години. Копродуцент е испанката Антония Нава, а от българска страна – Ариел Илиефф и Димитър Гочев.

Първоначално за ролята на Йонас – колега на Пири и "пазител" на Жозефин е бил избран Уилям Дефо, но поради здравословни проблеми актьорът е отказал участие. Носителят на "Златен глобус" – ирландецът Гейбриъл Бърн (известен от „Стигмата“ и „Обичайните заподозрени“) е предложен от самата Жулиет Бинош, която наскоро работи с него по друг проект.

Филмът ще се появи в кината в началото на 2015 г.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@