Том Хейс - престъпен борсов гений или просто Рейнман?
Том Хейс   
Източник: ЕПА/БГНЕС
4

Т ом Хейс стана първото физическо лице, осъдено във Великобритания след огромния скандал за манипулация на междубанковите лихви ЛИБОР преди няколко години. Той ще лежи в затвора 14 години.

По време на делото срещу него 35-годишният финансов дилър бе обрисуван от обвинението като лидер на глобална конспирация. Защитата му пък твърдеше, че той е маловажен играч, използван за изкупителна жертва от мениджмънта на банка Ю Би Ес (UBS), както и че практиките, за които той е осъден, са широко разпространени на финансовите пазари.

В крайна сметка съдът повярва на прокурорите.

И така, кой е мъжът, наричан Рейнман от колегите си - зъл гений или изкупителна жертва? 

"Блумбърг" разказва историята му, като се позовава на над 200 интервюта с трейдъри, брокери, представители на финансови регулатори, адвокати и мениджъри, както и на хиляди имейли и документи, разкрити по време на делото срещу него. През 2016 г. на базата на всички тези документи ще излезе и книга за скандала, чийто автори са Лиам Вон и Гавин Финч.

Том Хейс, който има синдром на Аспергер (лека форма на аутизъм), е аутсайдер от детските си години. Отраснал в западен Лондон, след развода на родителите си той отива да живее в гр. Уинчестър, Хампшир. Като дете той е обсебен от футбола. Заради странния си характер той често е жертва на хулиганство от страна на свои връстници. Докато учи в университета, той се издържа с нископлатена работа. Преди да се дипломира, той успява да спечели стаж в Ю Би Ес в Лондон.

След като завършва образованието си, започва работа на ниска позиция в отдела за финансови деривати в "Роял банк ъв Скотланд". Заради това, че приготвя чай и върши дребни услуги за своите по-високопоставени колеги, той получава правото всеки ден в продължение на 20 минути да ги разпитва за каквото пожелае.

Финансовият свят очарова Хейс заради ясните си правила, които за разлика от общуването с хора не го затрудняват, и скоро той започва да чете задълбочено за пазари, ценови модели, движение на лихви и всичко, свързано с борсовата търговия.

Странностите на Хейс, както и това, че когато излиза с други банкери вечер, пие само горещ шоколад, му печелят прякора Шоколадовия Томи. Колегите му го наричат Рейнман заради приликите му с героя на Дъстин Хофман от едноименния филм и постоянно му се подиграват. Въпреки това той успява да си създаде приятели и открива, че начинът му на работа е ценен за брокерите, които не се вълнуват къде е учил даден трейдър, стига да им носи сделки.

В крайна сметка става ясно, че именно странностите, които го изолират социално, се превръщат в най-голямата му сила, когато е на работа.

Той става рано, работи по 12 часа на ден, ляга си около 10 ч. вечерта, и понякога става през нощта, за да види как върви търговията. Хейс започва да прави много лихвени суап сделки - рисково инвестиране, в което се търгува с плаващи срещу фиксирани лихвени нива. Най-често тези сделки се правят между професионални трейдъри и банки или хедж фондове. 

За Хейс сложните калкулации, свързани с тези сделки, както и постоянното умствено натоварване, не са проблем. Освен това той открива, че е способен да поема хладнокръвно големи рискове. На пръв поглед странните решения на Хейс демонстрират яснотата, с която той вижда механизмите, движещи финансовите пазари.

Въпреки смесените резултати от работата му в началото, таланта му не остава незабелязан и пред 2004 г. той е поканен да работи в "Роял банк ъф Канада". Там той получава собствен портфейл, фокусиран върху деривативи на японската йена. През 2006 г. Ю Би Ес кани талантливия трейдър на работа.

Банката го изпраща да работи в Токио - голямо повишение, което отразява неговата еволюция - от смучещ какао ексцентрик в трейдър с впечатляваща агресия на пазара.

Както в покера, така и във финансовите пазари, има два типа играчи - предпазливи, които чакат да се сдобият с добра ръка, залагат на нея и се надяват да спечелят, и агресивни, които не могат да се сдържат да не играят във всяко раздаване, като тактиката им е да играят по нервите на опонентите си.

Хейс категорично спада към агресивните играчи. Той търгува постоянно и си изгражда име на рисков играч.

Неговото отиване на работа в Япония се случва точно след като японското правителство вдига лихвите за пръв път от десетилетия и така събужда спящ от години пазар.

Огромната част от финансовите инструменти, с които търгува Хейс, се индексират по ЛИБОР - усреднен лихвен процент, по който банките предлагат негарантирани заеми помежду си в Лондон, и използван като референтен курс за определяне на лихвите по много видове сделки по цял свят.

Наричан най-важното число във финансите, LIBOR е фактор за това дали огромна част от тези сделки ще завършат с печалба.

Хейс вече е научил, че изкуството на борсовата търговия включва изграждането на правилна прогноза за близкото бъдеще на базата на непълна и променяща се постоянно информация. Голямата въпросителна за него става каква ще бъде стойността на лихвите утре.

Години по-късно той ще разкаже пред съда, че е имал сънища, свързани с ЛИБОР

Хейс обича страстно работата си и реагира с искрен гняв, когато нещата не се нареждат според плановете му. След първите си няколко седмици в Ю Би Ес в Токио той е на загуба заради грешно залагане за посоката, в която ще се движат краткосрочните лихвени нива.

Въпреки че в последните десетилетия финансовият сектор бе напълно трансформиран от технологиите, начинът, по който се определя ЛИБОР, си е останал един и същ: всеки ден някои от банките в Лондон съобщават на Британската асоциация на банкерите при какви лихви и за какви периоди от време са готови да заемат помежду си основните видове валути. Усреднената стойност от тези комбинации определя нивото на ЛИБОР за деня.

Това ниво влияе на търговията с всякакви видове финансови инструменти по целия свят. То обаче се определя всеки ден от шепа хора.

И така, един следобед в Токио, докато Хейс сипе ругатни заради ситуацията, в която е изпаднал, в разговор с един от брокерите си в Лондон, който му е и приятел, този брокер му предлага да говори със свой колега, който отговаря за изпращането на имейл с прогноза за нивото на ЛИБОР до групата банкери, които го определят. Имейлът би трябвало да е с безпристрастна прогноза, но брокерът приятел на Хейс му казва, че би могъл да повлияе на колегата си и той да понижи прогнозата.

Идеята на този ход е, че може да има по-мързеливи банкери, които да не вложат много труд в определянето на лихвите, а просто да последват прогнозата.

За Хейс този момент е истинско просветление

Той винаги е знаел, че банките определят своя ЛИБОР така, че да не влияят зле върху своите инвестиции, но е смятал, че системата не може да бъде повлияна, защото никоя банка няма голямо индивидуално влияние върху усреднената стойност на лихвата.

Хейс обаче е работил в много банки, има контакти с брокери там, и изведнъж се досеща, че може да повлияе на няколко банки едновременно и така да дърпа конците без никой да осъзнава. Плюс за него е, че, за разлика от мнозинството трейдъри, има добри отношения с брокерите си заради обикновения си произход.

След първия път, в който Хейс изпробва този начин на влияние, идеята как да влияе на пазара трайно се настанява в съзнанието му.

Той прави втори такъв опит, като се обажда на двама брокери. Схемата проработва и той успява да повлияе на лихвите така, че печели стотици хиляди долари.

В следващите месеци той започва да се свързва с хора от други банки, за да търси помощ при манипулирането на пазарните лихви. В някои случаи той се договаря с брокерите да им плаща за влияние върху ЛИБОР. По време на делото си той разказва дори за случай, в който брокер се е съгласил да му съдейства срещу шоколадче "Марс".

За действията на Хейс и обещанията му към брокерите за голяма награда, ако му помогнат, има множество доказателства - имейли, записани телефонни разговори и съобщения.

От Ю Би Еес обаче оспорват версията за развитието на нещата, според която Хейс е мозъкът на огромната злоупотреба. Според говорител на Ю Би Ес нито Хейс, нито Ю Би Ес са измислили начина да се манипулира ЛИБОР. Според вече бившите работодатели на Хейс това е поведение, широко разпространено на финансовите пазари от години.

За Хейс е невъзможно да разбере със сигурност точно на колко се измерва влиянието му върху нивото на ЛИБОР.

Според негови собствени изчисления това влияние е причина за едва около 10% от печалбите му, но в този бизнес това е голяма сума - през 2007 г. той печели за Ю Би Ес 50 милиона долара.

Началото на края е през април 2008 г., когато "Уолстрийт джърнъл" съобщава, че все повече банкери се съмняват в начина, по който британските банки определят лихвите на заемите помежду си.

Според информацията на авторитетното издание банките нарочно обявяват по-ниски лихви, за да скрият от пазара, че са отчаяни за ликвидност.

Статията привлича вниманието на Винс Макгонагъл от американския регулатор на търговията със стокови фючърси. Той се свързва с колегите си от регулатора на фондовите борси в САЩ, както и с колегите си във Великобритания. Финансовите власти в Англия обаче не проявяват интерес към случая. В крайна сметка г-н Макгонагъл и екипът му получават карт бланш да се заемат с това, което ще се превърне най-голямото разследване в историята на агенцията му.

Междувременно схемата на Хейс работи като добре смазана машина. Той става все по-изобретателен и измисля сложни сделки между своите брокери в различните банки, за които те работят, за да им се отплати за услугите. Според "Блумбърг" между септември 2008 г. и август 2009 г. той е осигурил на брокерите, помагащи му във влиянието върху ЛИБОР, печалби от общо 470 хиляди британски лири.

По това време Хейс вече е доста известен във финансовите среди и получава предложения за работа както от "Голдън Сакс", така и от "Ситигруп". Той отказва работата в "Голдън Сакс", защото се притеснява, че не е достатъчно добър да работи там, но приема офертата на "Ситигруп".

През 2010 г. разследването на американските власти стига до запис от телефонен разговор между мениджъри в британската банка "Барклис", които открито обсъждат как да повлияят на определянето на ЛИБОР.

Записът води до началото на криминално разследване, водено от американското министерство на правосъдието. В крайна сметка това принуждава и британските власти да се намесят.

Американските власти връчват призовки за документи и разпити на служители в общо 16 банки.

Една от тези банки е Ю Би Ес, чиито адвокати започват собствено разследване от централата в Цюрих, а името на Том Хейс веднага изпъква на фона на останалите.

Още с отиването си в "Ситигруп" Хейс впечатлява един от служителите там, отговорен за определянето на ЛИБОР нивата на банката, с откритите си опити да му влияе. Боркерът предупреждава колегите си за практиките на новия трейдър и впоследствие всички опити на Хейс да влияе върху тях остават безплодни. Освен това и старите му съюзници започват да му обръщат гръб заради носещите се слухове за разследване на американските власти.

За кариерата на Хейс настъпват лоши времена. 

В края на юни - особено неуспешен месец в "Ситигруп", той отново се опитва да повлияе на нивата на междубанковите лихви чрез един от брокерите си, но не успява и губи милиони.

Следващия месец Хейс бива разпитван повече от 12 часа от адвокати на банката и един ден, когато отива на работа, е повикан на среща с мениджърите на "Ситигруп", които му казват, че го разследват от месеци, знаят за практиката му да манипулира лихвени нива, както и че е уволнен.

Той обаче ги обвинява, че са не по-малко замесени от него и иска да знае колко пари ще получи, за да не разгласява нищо за случая. В крайна сметка от "Ситигруп" му отказват да му дадат повече пари, но му казват, че може да задържи бонуса от 3 млн. долара, който е получил при наемането си.

След уволнението си от "Ситигруп" младият мъж се опитва да подреди живота си. Той се връща в Англия и се жени за Сара Тай - корпоративен адвокат. Семейството си купува къща, а през 2011 г. се ражда първото им дете.

През декември 2012 г. обаче Хейс е арестуван. Няколко дни по-късно той научава от телевизията, че американските власти му повдигат криминални обвинения и искат екстрадицията му, както и че Ю Би Ес е глобена с 1,5 милиарда долара за манипулиране на LIBOR от китайския си клон.

След като се съветва с адвокатите си, Хейс решава, че единствения начин да избегне затвор в САЩ е като стане информатор на британските власти. За да остане по-близо до семейството си, той решава да направи пълни самопризнания, за радост на разследващите във Великобритания, които са закъснели с включването си, но вече мечтаят за осъдителни присъди. В продължение на няколко месеца Хейс изповядва "греховете си".

Том Хейс със съпругата си Сара
Том Хейс със съпругата си Сара Източник: ЕПА/БГНЕС

През юни на следващата година са му повдигнати обвинения и от съда във Великобритания. Той е идентифицирал пред разследващите около 20 души, за които казва, че са му съучастници, включително доведения си брат.

Постепенно облекчението на Хейс, че няма да лежи в американски затвор, е изместено от гняв - по време на разследването той има достъп до хиляди документи, от които става ясно, че манипулирането на междубанковите лихви е широкоразпространена практика.

За него не е ясно защо единствено той трябва да понесе последствията от това. През октомври той решава, че ще пледира невинен по всички обвинения.

Много бивши брокери и трейдъри потвърждават, че манипулирането на ЛИБОР е широко разпространена практика от над десетилетие.

След избухването на скандала пред 2012 г. медии като "Ройтерс" и "Файненшъл таймс" публикуват свидетелства за злоупотреби на пазара, които стигат назад във времето до 1991 г. Според анализатори обаче финансовите власти в САЩ и Великобритания не искат да разследват толкова назад във времето, защото така ще разкрият собственото си бездействие.

Преди месец британският съд осъди Хейс на 14 години затвор. В момента той обжалва присъдата си.

През октомври ще започнат дела срещу шестима от брокерите, свързани с него, по обвинения, че са повлияли на нивата на ЛИБОР. До момента скандалът е довел до глоби за няколко огромни финансови корпорации на стойност 10 милиарда долара. Над 100 брокери и трейдъри, замесени в скандала, вече не работят във финансовата индустрия.

Британските власти заявяват неофициално, че в следващите месеци ще има още обвинени.

За момента обаче няма повдигнати обвинения на нито един високопоставен банкер, също както беше и след скандала със спекулациите на "Уолстрийт", довели до световната финансова и икономическа криза от 2009 г.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 44 минути

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 1 час

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 3 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 4 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 4 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 5 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 5 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 5 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 5 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 5 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 5 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 6 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 6 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 6 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 7 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 7 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни