В самопровъзгласената Луганска народна република въведоха военно положение
Самопровъзгласилата се Луганска народна република е в най-източната част на Украйна   
Източник: Thinkstock/Guliver
62

В самопровъзгласената Луганска народна република е било въведено военно положение и „обща мобилизация на мъжете от 18 до 45-годишна възраст“, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира пресцентъра на проруското сепаратистко образувание.

По непотвърдени данни в северната част на ЛНР има въоръжени сблъсъци между т. нар. народно опълчение и сили, изпратени от Киев.

Областната милиция съобщи, че край градовете Рубежное и Лисичанск продължават от сутринта сблъсъци между Националната гвардия на Украйна и сепаратистката „армия на Югоизтока“. Твърди се, че е бил взривен мост през р. Северен Донец, заяви говорител на милицията и добави, че има ранени сред бойците, изпратени от Киев.

По-рано днес ИТАР-ТАСС заяви, че към Луганск се придвижва голяма военна колона от около 200 единици техника, включително системи за залпов огън „Град“, самоходни артилерийски установки, БТР-и, танкове и камиони, съпровождани от 2000 военнослужещи от националната гвардия.

Агенция УНИАН съобщи, че

украинското правителство е поискало спешна среща на Съвета за сигурност на ООН

заради ситуацията в страната. Агенцията цитира и.д. министър-председател Арсений Яценюк. На срещата ще бъдат представени доказателства, че именно от руска страна се правят опити за проваляне на президентските избори, за ескалиране на конфликта, както и за предизвикване на кръвопролития и завземане на украински гранични пунктове“, казал Яценюк по време на посещение на военно поделение недалеч от Киев.

Москва отхвърли обвиненията като „голословни“.

Трудно е да си представим изборен процес в страна, където има наказателни операции в редица региони, заяви пък говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич по повод предстоящите в неделя президентски избори в Украйна. По думите му изборите на държавен глава са „стъпка в правилната посока“, но е важно да се осигури техния „истински всенароден характер“. Лукашевич отбеляза, че Украйна има големи проблеми с „принципа за всенародност“.

По-рано днес помощник-генералният секретар на ООН Иван Шимонович съобщи на заседание на Съвета за сигурност, че

127 души са загинали само за няколко седмици на насилие в Южна и Източна Украйна.

Междувременно източници от силите за сигурност съобщиха, че само тази нощ най-малко деветима представители на украинските сили за сигурност са били убити и двадесетина – ранени, при въоръжени сблъсъци с проруски сепаратисти в Източна Украйна. Престрелките са станали на около 20 км южно от индустриалния център Донецк, контролиран от сепаратистите.

Това е най-кървавият ден за украинската армия от началото през април на операция за възвръщане на контрола върху източната част на страната.

Украинските сили са влезли също в престрелки със сепаратисти в съседната Луганска област, но засега няма сведения за жертви, съобщава Ройтерс.

Шимонович обобщи, че

положението продължава да се влошава и добави, че се използва „все повече и повече оръжие“.

Висшият служител на ООН предупреди, че размириците в източната част на Украйна са предизвикали вълна от бежанци. Засега като бежанци официално са се регистрирали около 1000 души, реалната бройка вероятно е много по-голяма, посочи Шимонович.

Той разкритикува неотдавнашните случаи на отвличания и сплашване на членове на избирателните комисии, подчертавайки, че това „много ще усложни“ президентските избори в неделя.

Днес руските вестници коментират, че територията, контролирана от проруските сепаратисти в самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики,

окончателно се е отърсила от властта на официален Киев.

Стохилядните украински административни центрове останаха без органи на реда – закони налагат съперничещи помежду си въоръжени групировки без единно командване, констатира „РБК дейли“. Рязко нарасна броят на извънсъдебните разправи, все по-често се вземат заложници. Масовите нарушения на човешките права вече са забелязани от ООН, посочва руският вестник. Изданието напомня за 112 незаконни ареста в региона, съобщени от международни наблюдатели, за най-малко четирима убити от „опълченците“ активисти, агитирали за единство на Украйна.

Според Украинския Хелзинкски съюз „опълчението“ постоянно държи като заложници по няколко десетки души, най-вече заподозрени, че са от радикалната групировка „Десен сектор“, подкрепяща властите в Киев. С насилие бе съпроводена и подготовката за президентските избори, насрочени от Киев за 25 май. Във вторник ЦИК заяви, че опълченци блокират почти половината окръжни избирателни секции в двете области, пише всекидневникът, който съобщава за изчезнали членове на комисии, отвличане и побой над председател на изборна секция.

Сепаратистите в Луганск и Донецк заплашиха, че ще попречат на произвеждането на изборите в Източна Украйна. „Милицията се е самоотстранила от събитията“ и в региона рязко са нараснали криминалните престъпления. Обстановката вече вбеси основния инвеститор в региона – милиардера Ринат Ахметов, който свали доверието си от Донецката народна република (ДНР). Според съратника му Микола Левченко „опълченците се отбиват в магазините, вземат безплатно стоки и казват, че всичко това било в полза на ДНР; отнемат коли, обират бензиностанции, отвличат хора, опитват се да отнемат предприятия и фирми“.

Самите опълченци се разграничават „от повечето отвличания“. “Отвреме навреме“ обаче в ръцете им попадат представители на международни организации, отбелязва „РБК дейли“. По данни на украинския Институт за масова информация, само през април в региона са похитени 20 журналисти, включително работещи за издания от САЩ, Полша и Русия, допълва вестникът.

В Украйна набира обороти кампания за издирване на „руски диверсанти“, каквито местните тайни служби напразно се мъчат да демонстрират пред обществеността, пише „Росийская газета“. Киев смята да представи за диверсанти руските журналисти, отразяващи трагичните събития напоследък. Арестът на снимачна група от телевизия „ЛайфНюз“ вече предизвика международен отзвук. По-късно бе арестуван заподозреният в шпионаж британски репортер на руската телевизия „Ръша тудей“ Греъм Филипс, за чиято глава бойци от украинския Евромайдан бяха обявили по-рано награда от 10 000 долара, добавя изданието. „Абсолютно недопустимо е да се възпрепятства дейността на журналисти - това нарушава не само правата на конкретни хора, но и самия принцип за свобода на информацията.

Върховната Рада на Украйна прие във вторник Меморандум за мир и съгласие, изброяващ мерки за регулиране на ситуацията в страната. Според „Московский комсомолец“ обаче Киев просто „хвърля прах в очите“ с този документ, защото от проекта са останали „само общи думи“. Докато Киев декларираше, че е верен на женевските споразумения за Украйна, в Славянск се водеха нощни боеве, а в Днепропетровск опожариха дома на Олег Царьов, лидер на проруското движение „Югоизток“, пише изданието.

Заради президентските избори в Украйна Русия може да пострада от мащабни икономически санкции – на първо място срещу най-големите банки, прогнозира „Независимая газета“, като се позовава на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън. Вчера Байдън заяви, че ако Русия „подкопае“ предстоящия вот в неделя, САЩ са решени да наложат по-силни санкции на Москва.

Евентуално бягство на вложителите и блокиране на големите банки може да предизвикат верижна реакция в целия сектор, дори да спрат безкасовите плащания, алармира всекидневникът. Засега в Русия няма банкова паника, но вече проличава нервност в атмосферата, твърди „Независимая газета“.

В украинския град Мариупол въоръжена банда ограби три банки за 15 минути. Бандата е била от петима души, въоръжени с автомати. И трите банки са ограбени по една и съща схема - нахлуване и принуждаване на касиера да предаде наличните под заплахата на дулата на оръжията. Ограбени са клонове на „Южкомбанк“ и банка „Надра“. Името на третата банка не се съобщава. Мариупол е вторият по големина град в самообявилата се Донецка народна република. Тъй като в града напоследък са плъзнали мародери, банките не държат крупни суми в трезорите си. Много банки са дори затворени. Поради тази причина плячката на петорката с автомати е била доста мизерна – не повече от 50 хил. гривни (4200 долара).

Коментари 62
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

62 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 2 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 3 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 6 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 7 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 8 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 8 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 8 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 8 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 9 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 9 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 9 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 9 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 10 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 10 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 10 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете