Украйна преживя най-кръвопролитния ден, откакто напусна СССР
486

26 души са загинали в ожесточените сблъсъци в Киев между демонстранти и силите на реда, съобщи и.д. министър на здравеопазването Раиса Богатирьова, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Най-малко 800 души са били ранени.

Украинският президент Виктор Янукович обяви ден на национален траур в четвъртък.

По думите на Богатирьова десетима от жертвите са служители на вътрешното министерство, а останалите – демонстранти.

По-рано днес здравното ведомство съобщи за 25 убити.

От украинското МВР обявиха, че петима от загиналите негови служители са починали след огнестрелни рани. Много от ранените служители на реда имат също огнестрелни рани, каза командирът на вътрешните войски Станислав Шуляк.

Сред жертвите е и един журналист репортерът Вячеслав Веремий от украинския всекидневник "Вести". 

Той починал от огнестрелни рани тази нощ. Бил е прострелян от маскирани неизвестни лица в центъра на Киев, близо до площад "Независимост". Журналистът напуснал редакцията на вестника си с такси. Когато то спряло на светофар, неизвестни мъже започнали да хвърлят коктейли Молотов по автомобила. После

мъжете извлекли журналиста от колата, започнали да го бият, накрая го простреляли в гърдите и той починал в болница

няколко часа след като бил опериран, съобщава сайтът на вестника. 

Същият журналист беше ранен в края на януари по време на сблъсъци между демонстранти и силите на реда. Тогава той загубил частично зрението си. 

Няколко десетки журналисти бяха ранени по време на протестите в Украйна, започнали преди близо три месеца. Правозащитни организации твърдят, че тези атаки са били преднамерени.

Милицията атакува през нощта протестиращите на площад "Независимост",

след като Украйна преживя най-кръвопролитния ден, откакто получи независимост от Съветския съюз през 1991 г. 

Силите за борба с безредиците предприеха настъпление към окупирания от демонстранти площад "Независимост". Протестиращи замеряха органите на реда със запалителни бомби и камъни. 

Телевизионни кадри показаха как милицията хвърля зашеметяващи гранати по демонстрантите, а между протестиращите и служителите на реда се виждаше

линия от горящи палатки, гуми и дървета. 

Силите за сигурност постепенно завоюваха позиции, но на площада останаха хиляди демонстранти. 

Сътрудниците на правоохранителните органи на Украйна не използват огнестрелно оръжие,

за да предотвратят безпорядъка в Киев, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на украинското министерство на вътрешните работи. 

"По време на осигуряването на обществения ред и локализирането на масовите безредици в центъра на Киев сътрудниците на милицията и военнослужещите от вътрешните войски на министерството на вътрешните работи на Украйна не използват огнестрелно оръжие", се посочва в текста на изявлението. 

В него се допълва, че като се вземе предвид естеството на раните на загиналите цивилни и характеристиките на оръжието, което е било конфискувано, може да се предположи, че

телесните повреди са били причинени от особено агресивни протестиращи. 

Преди това един от опозиционните лидери – Виталий Кличко, заяви пред протестиращите:

"Няма да си тръгнем оттук. Това е остров на свободата. Ще го защитаваме." 

Президентът Янукович призова опозицията да направи компромис и да намери общ език с властите заради бъдещето на страната. Това се казва в обръщение на държавния глава към нацията, цитирано от международните информационни агенции. 

"Аз винаги съм смятал прилагането на сила за грешен подход. Има по-добър и ефективен подход – да намерим общ език. Да направим компромис. Да се договорим. Аз вече неведнъж съм казвал, че в този случай нещо ще загуби властта, ще загуби и опозицията, но ще спечели Украйна", отбеляза Янукович. 

"Ние вече платихме твърде висока цена за амбициите на тези, които си пробиват път към властта.

Но за да не стане още по-висока цената, призовавам – опомнете се!

Трябва да седнем на масата на преговорите и да спасяваме Украйна", казва президентът. "Упорито призовавах да се въздържаме от радикални действия. Но не ме чуха", добавя той. 

"Сега всички трябва да осъзнаем едно - дори най-твърдото противопоставяне ще завърши. А Украйна трябва да остане завинаги. Това е нашата задача. И това е нашата главна и единствена цел", подчертава Янукович. 

Украинската опозиция премина границата, като призова хората да вземат оръжието, а това е "крещящо нарушение на закона", заяви той. 

"Престъпниците трябва да бъдат изправени пред съда, който да определи наказанието им", каза още държавният глава.

Янукович

призова лидерите на опозицията или "незабавно да се разграничат от тези радикални сили, които провокират кръвопролитието",

или да "признаят, че подкрепят радикалите". "И тогава с тях ще има друг разговор", подчерта президентът.

Лидерът на парламентарната група на опозиционната партия "Баткившчина" Арсений Яценюк заяви, че на преговорите с президента Янукович представителите на опозицията са настояли за "незабавно обявяване на примирие и изтегляне на силите, за да се опази живота на хората", съобщи ИТАР-ТАСС. 

Според Яценюк Янукович е предложил на опозицията "на практика да се предаде и да напусне територията на Майдана". 

Опозиционният лидер заяви, че след като не е обявено примирие и "властите нямат желание за това", Украйна се оказва "на прага на най-драматичната страница" в своята история. 

"Ние ще останем с хората. На Майдана има мирни хора и те имат право да останат и да продължат мирния си протест", каза той. 

Виталий Кличко обяви, че е приключил преговорите с президента Янукович, без да постигне споразумение за спиране на насилието в Киев, съобщи Ройтерс, като се позова на уебсайта на в. "Украинска правда". 

"За съжаление, не нося нищо добро от преговорите",

заяви Кличко. Той каза, че си тръгнал от преговорите, след като Янукович поискал протестиращите да се изтеглят безусловно от площад "Независимост" в Киев. 

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви в телефонен разговор с украинския президент Виктор Янукович, че САЩ осъждат насилието в Украйна, извършвано и от двете страни в конфликта, но смятат, че властите носят основната отговорност за уреждане на кризата, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс. 

"Вицепрезидентът Байдън се обади по телефона на президента на Украйна Виктор Янукович, за да изрази сериозно безпокойство от кризисното положение по улиците на Киев", заяви в изявление Белият дом. Байдън призова Янукович "да изтегли правителствените сили и да прояви максимална сдържаност". 

"Вицепрезидентът даде ясно да се разбере, че САЩ осъждат насилието, упражнявано и от двете страни, но че

правителството носи особена отговорност за успокояване на напрегнатата ситуация",

заяви Белият дом. 

Байдън също така "подчерта спешната нужда от незабавен диалог с опозиционните лидери с цел да се обърне внимание на легитимните недоволства на протестиращите и да се представят сериозни предложения за политическа реформа".

Същевременно антиправителствени демонстранти завзеха сградите на няколко областни администрации

в западната част на Украйна, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. 

Полицията заяви, че протестиращи са окупирали администрациите на Лвовска, Ивано-Франковска и Тернополска област. Демонстранти също така са щурмували сгради на силите за сигурност в градовете Лвов и Ивано-Франковск. 

В Тернопол протестиращи са подпалили сградата на главното полицейско управление и са завзели местната прокуратура. 

В Лвовска област около 50 жители са блокирали КПП "Краковец" на границата с Полша. 

В Харков и Кривой рог, Днепропетровска област, през са били подпалени офиси на опозиционните партии, 

предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на украински медии. Офис на партия "Свобода" е бил подпален от неизвестни нападатели в Харков.  Коктейл "Молотов" е бил хвърлен в прозореца на офиса на партия "УДАР" в Кривой рог. 

В Луцк стотина души са нападнали офис на управляващата Партия на регионите, като са хвърляли бутилки с горяща смес. 

Охранителят успял да се скрие. След това нападателите се насочили към представителството на Комунистическата партия, разбили прозорците, изнесли и изгорили цялата документация. 

На площад "Независимост" в Киев беше подпалена профсъюзната сграда, използвана от демонстранти като щабквартира.

Властите заявиха, че са започнали евакуация. Пожарът е обхванал всички девет етажа на зданието. Подпален е бил и разположеният в същия район търговски център "Глобус".

Отговорността за подпалването на Дома на профсъюзите в Киев е на активисти от движението "Десен сектор", казват от украинското вътрешно министерство. 

От пожара са спасени 41 души, а 7 са приети в болница. Според вътрешното министерство подпалването, извършено от злонамерени лица, целяло да бъдат прикрити следите от незаконна дейност и наличието в сградата на оръжие и взривни вещества. 

Пожар избухна и в Националната музикална академия "П.И.Чайковски" на площад "Независимост" в Киев, съобщи ИТАР-ТАСС. Пожарът е бил предизвикан от искри, прехвръкнали от лагерните огньове, запалени от протестиращите на площада като защита от органите на реда. 

Канадското посолство в Киев беше нападнато от група неизвестни лица, въоръжени с палки, предаде ИТАР-ТАСС. Нападателите нахлули в сградата, започнали да трошат имуществото и се опитали да пребият персонала на посолството. 

Подновяването на насилието в Украйна е водеща тема за чуждите издания. 

Украйна отново се потопи в хаоса, пише в. "Фигаро" по повод кървавия вторник в украинската столица, където при сблъсъци на демонстранти с милицията загинаха най-малко 21 души. 

Подновяването на насилието говори, че опитите за европейско и американско посредничество в конфликта между властите и опозицията са се провалили, допълва изданието. 

Честите визити в Киев на европейския дипломат номер едно Катрин Аштън и на помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, които трябваше да помогнат за установяване на диалога между двете враждуващи страни, не попречиха на новата ескалация на насилието. Нещо повече, режимът в Украйна вече смята подобни западни намеси за контрапродуктивни и дори упрекна директно Германия, която до този момент беше против въвеждането на санкции срещу Киев и оглавяваше европейските дипломатически усилия, за постигане на разбирателство в Украйна, посочва в. "Фигаро". 

Западът надигна глас срещу Украйна заради новите сблъсъци. Русия пък се задоволи да обвини Запада за насилието, посочва френският в. "Монд". 

Зачестиха призивите за сдържаност и връщане към диалога в Киев, но

дали е възможно все още Украйна да намери изход от кризата,

допълва вестникът. 

Изданието съобщава, че френският писател и философ Бернар-Анри Леви призовава ЕС да прекрати участието си на олимпийските игри в Сочи в знак на протест със случващото се в Украйна, защото според него сега там се е намесила логиката на силата на руския президент Владимир Путин. 

Надеждите за постигане на споразумение за излизане от кризата в Украйна се изпариха в пушека на горящите в Киев сгради и в дима от сраженията, посочва британският в. "Гардиън". 

Изданието цитира изявление на протестиращи в столицата, които твърдят, че

снайперисти, разположени на покривите на сградите, се целят в главата и гърдите на демонстрантите. 

Хаосът навън се пренесе и в Парламента, където опозицията се опита да направи постъпки за връщането на конституцията от 2004 г., ограничаваща правата на президента, добавя "Гардиън". 

Украйна преживя най-кървавото си денонощие откакто преди три месеца започнаха протестите срещу президента Янукович, отбелязва "Индипендънт". 

Въпреки насилието украинската опозиция се зарече да не се отказва от борбата си, допълва изданието. 

Истинска война избухна в Киев, но украинският президент не се покая,

отбелязва в. "Дейли телеграф". След като се обърна към Русия за финансова помощ, украинският президент май вчера изгори всички мостове към Запада, отбелязва в. "Вашингтон пост" по повод вълната от насилие, обхванала Киев след седмици на относително спокойствие. 

Ехото на насилието, случило се в Киев, ще отеква седмици, месеци и дори години наред в тази крехка и дълбоко разделена страна, сблъскала се с

безсилието на САЩ и на ЕС да сложат край на конфликта,

отбелязва в. "Ню Йорк таймс". 

Изданието определя усилията на Вашингтон и Брюксел за постигане на мирно решение на украинската криза като безплодни.

Случилото се вчера показва и до каква степен се простира влиянието на Русия, която обрисува протестиращите като подкрепяни от Америка терористи. Това беше кодирано послание на Кремъл, призоваващо Янукович да действа, допълва вестникът.

Коментари 486
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

486 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 3 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 3 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 6 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 7 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 7 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 7 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 8 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 9 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 9 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 9 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 9 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 9 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 10 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 10 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 10 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen