Служебният кабинет разпредели задачите си в 6 направления
Президентът Росен Плевнелиев представи служебното правителство във вторник   
Източник: БГНЕС
116

В ъзвръщането на доверието към институциите, което се крепи на прозрачност и морал, е необходимата първа стъпка за преодоляване на тежката ситуация, в която се намира страната ни. Това се посочва в Приоритетите и задачите на Служебното правителство на Република България, съобщиха от правителствената пресслужба.

Основни принципи в работата на служебния кабинет ще бъдат утвърждаването на върховенството на закона и взаимодействието с гражданското общество. В документа се посочва, че само прозрачността и отчетността на институциите ще гарантират доверието на гражданите и на икономическите субекти в страната, както и плавен преход към редовно управление след произвеждането на свободни и честни избори.

Правителството ще даде импулс на неотложните за страната реформи. Ще бъде задълбочен диалогът с европейските партньори във връзка с управлението на оперативните програми в страната в настоящия и в следващия програмен период до 2020 г. България ще работи активно и за изпълнение на съюзническите си ангажименти в НАТО.

Приоритетите и задачите на служебното правителство са очертани в шест направления, като първото от тях е произвеждането на изборите за 43-о Народно събрание. Ще се работи за взаимодействие между държавните институции в партньорство с гражданското общество за свободни и честни избори за осигуряване на прозрачност на административната и логистичната подготовка на изборите, като за целта ще работи изборен борд към МС. Планират се дейности за предотвратяване на престъпления, свързани с изборния процес, както и разяснителна кампания сред българските общности зад граница за условията.

Икономическите мерки включват анализ на необходимостта от допълнителни средства освен тези в бюджета за провеждане на разходни политики, в това число за усвояване на европейските фондове; подобряване на събираемостта на приходите и ограничаване на разходите за неефективни политики; одит на първостепенните разпоредители с бюджетни средства за извършените от тях разходи и поети финансови задължения; анализ на съответствието им със Закона за бюджета и последващото влияние върху бюджетните параметри, включително върху дефицита на начислена основа; продължаване работата по бюджетната процедура за 2015 г. с анализ за необходимостта от актуализация на макроикономическата рамка и бюджетната прогноза за 2015-2017 г. Изготвяне на законопроект за актуализация на държавния бюджет за 2014 г.

Ще бъде стартиране на процедура за присъединяване на България към Единния банков надзорен механизъм на ЕС и ще бъде отправено искане от финансовия министър за провеждане на регулярна оценка на българския финансов сектор от МВФ.

Стремежът е към яснота за реалното състояние на сектор енергетика и продължаване на реформите чрез създаване на Енергиен борд съвместно с ГД "Енергетика" в ЕК, Световната банка и ЕБВР и всички заинтересовани страни, с цел повишаване на прозрачността, конкуренцията и пазарната ефективност. Ще се подготвят промени в Закона за енергетиката с цел създаване на независим, експертен и ефективен енергиен и воден регулатор. Сред задачите са действия за формиране на общата енергийна политика на ЕС, включително преговори за изграждане на регионален енергиен пазар.

В социалната сфера се предвиждат смекчаване на проблема с високата безработица, контрол по спазване на трудовото и осигурителното законодателство, продължаване на реформата за деинституционализация и плавно и внимателно извеждане на децата от институциите, продължаване на преговорите по пенсионната реформа и подготовка на варианти за промени в осигурителното законодателство.

Ще бъдат взети мерки за нормализация на функционирането на  здравеопазването и спешната помощ, за изграждането на единна електронна система в здравеопазването, ще се усъвършенства Националната здравна стратегия за периода 2014-2020 г.

Ще стартира ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" и ще се актуализира на проекта на Стратегия за висшето образование, ще има подготовка за въвеждане на системата на дуално обучение.

В областта на правосъдието ще се активизира диалогът с ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество мерки за засилена подготовка за предстоящия доклад на ЕК (януари-февруари 2015 г.), ще се актуализира Стратегията за съдебна реформа.

Ще се подсили взаимодействието с местните власти и гражданите за преодоляване на последствията от природните бедствия и аварии; ще се осигури прозрачност в действията на ръководството на МВР и регионалните му структури.

МС ще приеме Национална програма "България в НАТО 2020 и Европейска отбрана 2020" на базата на решенията на Съвета по сигурност и отбрана на ЕС от 2013 г. и срещата на върха на НАТО от 2014 г. за достигане на разходи за отбрана 2% от БВП, а от тях 15-20% за инвестиции в отбранителни способности и иновации. Предстои работа с Индустриалния форум за подпомагане на българския бизнес и академичен сектор за участие в проекти на НАТО и ЕС в сигурността и отбраната в контекста на НП "България в НАТО 2020 и Европейска отбрана 2020".

По отношение на европейския диалог и управлението на средствата от ЕС ще бъде сключено Партньорското споразумение с ЕК за 2014-2020 г. и ще бъде номиниран на български еврокомисар. Сред мерките са за възстановяване на спрените плащания от ЕК по ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие".

За прозрачно управление и взаимодействие с гражданското общество се предвижда едовно информиране на гражданското общество за текущото състояние в държавата, обществено обсъждане на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и на изборното законодателство, разработване и прилагане на пакет от мерки за прозрачност на основата на плана за действие по Партньорството за открито управление.

Коментари 116
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

116 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 18 минути

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 44 минути

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 58 минути

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 1 час

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 10 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 11 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 11 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 12 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 12 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 13 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 14 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 15 часа

Разпоредена е проверка

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 15 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 16 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 17 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове