Кои са министрите в служебния кабинет
Президентът Росен Плевнелиев представи служебното правителство   
Източник: БГНЕС
514

П рофесорът по конституционно право Георги Близнашки ще оглави служебното правителство, което президентът Росен Плевнелиев ще назначи официално утре.

Държавният глава обяви имената на министрите в кабинета, който ще управлява до съставянето на парламентарно мнозинство след изборите на пети октомври. В него ще има четирима вицепремиери.

Вицепремиер по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие, благоустройството и инвестиционното проектиране ще бъде Екатерина Захариева, която беше вицепремер и в предишния кабинет, назначен от Плевнелиев.

По образование тя е юрист и беше зам.-министър на регионалното развитие в екипа на Плевнелиев преди кандидатурата му за президент. Сега е началник на кабинета на президента.

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: БГНЕС

Вицепремиер и министър по управление на средствата от Европейския съюз ще бъде Илияна Цанова, която по образование е финансист. Тя заемаше същия пост в служебния кабинет на Марин Райков.

Родена е на 19 януари 1976 г. в гр. София. Магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство със сертификат за следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от Университет “Джордж Вашингтон” САЩ.
 
От 2001 г. до 2003 г. Илияна Цанова работи в одиторския отдел на „Делойт-България”, като първоначално започва като стажант в отдел анализ на финансови злоупотреби и съдебни експертизи в Делойт-Вашингтон. От 2003 г. до 2014 г. работи за Европейската банка за възстановяване и развитие. От 2006 до 2014 е в централата на ЕБВР в Лондон.

Илияна Цанова
Илияна Цанова Източник: БГНЕС

За вицепремиер и министър по социалните въпроси президентът е избрал Йордан Христосков.

По образование Христосков е икономист и статистик. От 1991 до 1994 г. е заместник-министър на труда и социалните грижи, а от 1994 до 1995 г. - министър на труда и социалните грижи.

В периода 1997-2001 година влиза в работна група по пенсионните реформи към социалното министерство. От 2000 до 2007 г. е управител на НОИ.

Служебният вицепремиер Христо Иванов
Служебният вицепремиер Христо Иванов Източник: БГНЕС

Вицепремиер по вътрешния ред и министър на правосъдието ще бъде Христо Иванов - юрист, програмен директор на Български институт за правни инициативи (БИПИ).

Роден е на 13 септември 1974 г. в София. Христо Иванов е магистър по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Специализира във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, във Вашингтон (САЩ) в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ.

От 1996 г. до 2002 г. работи като координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите (American Bar Association - Rule of Law Initiative). От 2002 г. до 2006 г. е независим консултант по проекти на международни институции, програми за международна техническа помощ и частни клиенти, свързани с оценка на законодателството и утвърждаване върховенството на закона.

От 2006 г. досега заема длъжността Програмен директор на Български институт за правни инициативи, където ръководи проекти в областта на съдебната реформа, превенцията на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона. От 2002 г. е вписан като адвокат. Владее английски и руски език.

Министри в служебния кабинет ще бъдат:

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов
Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов Източник: БГНЕС

Васил Щонов - служебен министър на икономиката и енергетиката.

Роден е на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. През 1995 г. завършва Университета на Пенсилвания в САЩ с дипломи бакалавър на науките по електронно инженерство и финанси, а от 1999 г. е магистър по бизнес администрация от Масачузетския Технологичен Институт (MIT).

До 2004 г. работи в САЩ като инвестиционен банкер и консултант по управленски въпроси.

През 2004 г. основава офиса на международната консултантска фирма "МакКинзи" в София, където работи до 2009 г., главно в банковия сектор, енергетиката и телекомуникациите.

От 2010 г. до 4 август 2014 г. заема поста Директор "Маркетинг и стратегии" в кабелната компания "Близу".

Владее английски език. Женен, с две деца.

Служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков
Служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков Източник: БГНЕС

Мирослав Ненков - служебен министър на здравеопазването.

Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. По образование е лекар.  Специализирал е анестезиология и интензивно лечение. Има преминати курсове в областта на органното донорство и координирано донорство в Испания и Италия.

В периода март - май 2013 г. е бил заместник – министър на здравеопазването в служебното правителство на Марин Райков. Владее руски и английски език. 

Йордан Бакалов - служебен министър на вътрешните работи.

Йордан Бакалов е роден на 1 септември 1960 г. в град Асеновград.   Той е народен представител от СДС в 38-то, 39-то, 40-то и 41-вото Народно събрание.
Председател е на Комисията по национална сигурност и член на Комисията по бюджета и финансите в 38-то НС.

В 39-то Народно събрание е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В 40-то Народно събрание е председател на Комисията по жалбите и петициите на гражданите, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на парламентарната група ОДС.

В 41-то Народно събрание е председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Ползва руски и английски език.

Румен Порожанов
Румен Порожанов Източник: БГНЕС

Румен Порожанов - служебен министър на финансите.

Роден е на 17 август 1964 г. Магистър е по „Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт“ и по „Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт“ от Университета за национално и световно стопанство в София.

Дългогодишен служител на Министерството на финансите, където започва работа през 1992 г. като експерт. От 2001 г. до 2009 г. е директор на Дирекция „Финанси на реалния сектор“ в министерството.

От август 2009 г. до март 2011 г. е началник на Кабинета на министъра на финансите, след което заема длъжността изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" до септември 2013 г. От февруари 2014 г. е председател на Управителния съвет на Центъра за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове.

Николина Ангелкова - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Родена на 30 ноември 1979 г. Николина Ангелкова е възпитаник на "Харвард бизнес скул" по програма за ръководни кадри „Развитие на лидерски умения“. 
 От 2002 г. до 2006 г. е председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство.

През март 2014 бе избрана за един от 214-те млади световни лидери от общността на Младите световни лидери за 2014 година (Young Global Leaders).

Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Източник: БГНЕС

Престижното отличие се присъжда от Световния икономически форум и е признание за изключителни постижения в областта на мениджмънта и лидерството, както на професионално, така и на социално ниво.

Владее английски, испански, италиански, френски и руски език. Омъжена, с едно дете.

Доц. Румяна Коларова - служебен министър на образованието и науката.

Румяна Коларова е университетски преподавател и изследовател. Завършила е Софийския университет „Свети Климент Охридски”, специалност "Философия", специализация "Социология". Специализирала е в Лондон (London School of Economics and Political Science), Ню Йорк (New School for Social Research) и Флоренция (European University Institute).

Доцент по сравнителна политология в СУ „Св. Климент Охридски”, ръководител на катедра „Политология”, директор на магистърска програма „Европейска интеграция”.

На 12 декември 2013 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за секретар по връзки с гражданското общество.

Владее английски и руски език, ползва немски и френски.

Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов
Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов Източник: БГНЕС

Велизар Шаламанов - служебен министър на отбраната.

Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Специалист по радиоелектроника, кибернетика и специализирани системи за управление. През 1995 г. завършва Военна Академия “Г. С. Раковски” – магистър по организация и управление на оперативно-тактическото разузнаване.

В периода 1998-2001 г. е заместник-министър на отбраната по воената политика, планиране и интеграция, както и член на Съвета по сигурността на МС, Междуведомствения комитет за  интеграция в НАТО. Председател е на Борда на директорите на "Терем" ЕАД.

От 2001 г. до 2009 г. работи в БАН като съветник на председателя на БАН по национална сигурност и отбрана. От 2009 до 2012 г. е Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по Консултации, командване и управление,  а от 2013 г. е Директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО (NCIA).

В периода 2002-2012 д-р Шаламанов е член на Международния консултативен съвет на Женевския център за демократичен контрол на въоръжените сили (DCAF), а от 2013 г. е член на Изпълителния комитет и Борда на директорите на Международната асоциация на професионалистите по комуникационно-информационни системи и разузнаване (AFCEA Int).

От 2008 г. до 2010 г. е член на Европейския форум за изследвания по сигурността и иновации ESRIF. Владее английски и руски езици.

Даниел Митов, служебен министър на външните работи
Даниел Митов, служебен министър на външните работи Източник: БГНЕС

Даниел Митов - служебен министър на външните работи.

Даниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, специалност „Политология“.

През 2006 г. става Изпълнителен директор на фондация „Демокрация“, а след това и заместник-председател на Демократи за силна България (ДСБ).

Участва в създаването на ПП “България на гражданите“.

Мартин Иванов - служебен министър на културата.

Мартин Иванов е магистър по история в Софийския университет "Св. Климент Охридски", магистър е по право от Югозападния университет „Неофит Рилски“ и доктор в Института по история при Българската академия на науките.

От 2000 г. работи в Института по история при БАН, а от 2008 г. е доцент там.

Преподава стопанска история в СУ и във Висшето училище по застраховане и финанси. От 2011 г. до 2013 г. е председател на Държавната агенция "Архиви“.

По време на неговото управление на агенцията целият архив на тоталитарното управление на страната преди 1989 г. бе качено онлайн.

Той беше уволнен от поста с идването на власт на кабинета "Орешарски", което предизвика остра негативна реакция в академичните среди и подписка в подкрепа на Иванов.

Впоследствие Мартин Иванов бе назначен с указ на държавния глава от 15 октомври 2013 г. за Секретар на президента по култура, образование и национална идентичност.

Служебният министър на културата Мартин Иванов
Служебният министър на културата Мартин Иванов Източник: БГНЕС

Евгения Раданова - служебен министър на младежта и спорта.

Евгения Раданова е родена в София на 4 ноември 1977 г. Възпитаник е на 132-ро СОУ в София, спортен профил, и на Националната спортна академия. Състезател по бързо пързаляне с кънки-шорттрек от 1987 г. до 2010 г. Първият български спортист, участвал на зимни и летни Олимпийски игри (в дисциплината колоездене на писта в Атина‘2004).

Медалист от Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити (2002 г.) и в Торино (500 м шорттрек). Световен шампион на 500 м от 2000 г. и на 1000 м от 2003 година. Седемкратен абсолютен световен шампион по шорттрек. Печели 47 медала от европейски първенства, от които 37 златни. От 2001 г. до 2008 г. е световен рекордьор на 500 м с три поправки на световния рекорд. Бивш световен рекордьор е на 1500 метра.

През 2010 г. печели титлата на 1500 м в турнира по шорттрек на първото Световно първенство по зимни спортове за военни в Аоста, Италианска република, след което слага край на спортната си кариера. От 2006 г. Евгения Раданова е старши-лейтенант в Министерство на отбраната. Владее английски и италиански.

Служебният министър на земеделието Васил Грудев
Служебният министър на земеделието Васил Грудев Източник: БГНЕС

Васил Грудев - служебен министър на земеделието и храните.

Васил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. От април 2006 г. до август 2013 г. Васил Грудев заема различни позиции в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). От април 2006 г. до декември 2008г. е експерт в отдел „Директни плащания на площ“. През декември 2008 г. става главен експерт в същия отдел. В периода 2009-2011 г. е началник на отдел „Технически инспекторат“.

От  август 2011 г. до август 2013 г. е заместник изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, а от  септември 2013 г. до ноември 2013 г. заема длъжността изпълнителен директор на ДФЗ.

Владее английски и френски език. Женен, с едно дете.

Светлана Жекова - служебен министър на околната среда и водите.

Светлана Жекова е родена на 1 февруари 1967 г. в София. Магистър по Френска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и специалист по Международни икономически отношения от Свободния факултет на Минно-геоложкия институт в София.

Светлана Жекова започва професионалната си кариера в държавната администрация през 1999 г. в отдел „Европейска интеграция“ на Министерството на околната среда и водите. От май 2004 г. досега заема различни длъжности в Постоянното представителство на България към ЕС (до 1 януари 2007 г. - Мисия на България към Европейските общности) в Брюксел. От 2008 г. досега е ръководител на сектор „Околна среда” в Представителството. Владее френски, английски и руски език.

Подробни биографии на министрите бяха публикувани на сайта на Президенството.

Коментари 514
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

514 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 1 минута

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 9 минути

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 39 минути

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 54 минути

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 1 час

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 1 час

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 1 час

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 2 часа

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 2 часа

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта