13

О т 17 октомври Windows 8.1 - първата актуализация на актуалната операционна система на "Майкрософт", вече е достъпна за сваляне. 

Притежателите на устройства, който работят под "осмицата" могат да го изтеглят безплатно от Microsoft Store. 

Обновлението е достъпно също така за машини, които работят под Windows 7, ще се продава и предварително инсталирано на нови устройства. 

След доста отзиви от потребителите,

"Майкрософт" връща обичания старт бутон.

Всъщност не цялата функционалност на едновремешния старт бутон е налична в обновлението. 

При клик с левия бутон на мишката върху него се преминава от декстоп среда в Modern UI, а клик с десния бутон дава достъп до често използвани "сервизни" операции - контролния панел, управлението на свързаните устройства, бързи връзки към инсталирането/деинсталирането на програми и пр. 

Втората голяма новост е по-сериозната интеграция с облачната услуга на "Майксрософт" - SkyDrive, където ако настройките по подразбиране не са променени, ще се съхраняват създадените на устройството документи и снимките на потребителя. 

Третата новост засяга по-големите възможности за персоналиазация на устройството, както и възможността то да зарежда операционната система директно в десктоп режим - докато досега при първоначалното зареждане на операционната система се стартираше Modern UI. 

Друга от важните новости е промененото - и подобрено - търсене. 

Windows 8.1 идва с новия Internet Explorer 11.

Той е бърз, гъвкав и е единственият браузър, разработен изцяло за сензорни устройства. IE11 дава възможност за по-добра работа с тъч екран, по-висока скорост и синхронизирана история на сърфиране, любими линкове и настройки за всички Windows 8.1 устройства на един потребител, посочват от "Майкрософт".

Windows 8.1 разполага и с вградена поддръжка за триизмерен печат, ще има и Plug and Play поддръжка за 3-D принтери, като ще позволява на приложенията безпроблемно да принтират 3-D задания и ще чете 3-D файлови формати.

След новия ъпдейт в Modern UI ще може да работят едновременно до четири приложения, като налице е възможността едно приложение да стартира друго. 

За българските фенове "Майкрософт България" организира и

хакатон, посветен на създаването на Windows 8 приложения. 

Събитието ще се състои на 1-2 ноември 2013 г. в betahaus със специален гост Ондржей Щастни от Чехия, който консултира бизнеса за създаването на успешни Windows 8 приложения. 

Хакатонът е отворен за всички, които искат да се научат как да създават приложения от ново поколение и да направят прототип на своя идея за 48 часа. Работата започва на 1 ноември и приключва ден по-късно. На 2 ноември вечерта всеки ще представи приложението или поне идеята си. 

След това от "Майкрософт" обещават

по малък подарък на всички членове от екипа, който ги впечатли най-много,

а после и по бира за добре свършената работа. 

Хакатонът е добър повод участниците да завършат нови контакти, да научат нови неща, и разбира се, да докажат, че могат да програмират под пара. 

Върху приложенията може да се работи самостоятелно или в екип, а регистрацията за събитието е свободна

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@