„Св. Александър Невски” в символи и мерни единици
Източник: 5 минути София
4

А ко има символ, който да се откроява най-силно в новата история на София, то това безспорно е храм-паметникът „Св. Александър Невски“.

Той е един недвусмислен духовен и архитектурен символ в сърцето на столицата. Намира се на метри от базиликата „Св. София“, дала името на града. Заобиколен е от емблематичните сгради на Народното събрание, Българската академия на науките, Галерията за чуждестранно изкуство, Националната художествена академия и Синодалната палата. Когато и да се погледне София от високо, първото, което хваща погледа, са златните кубета на храма. Осем килограма злато, разположено върху 700 квадратни метра. Ефектът е поразителен.

Източник: 5 минути София

Решението да се построи катедралният храм се взима веднага след Освобождението от Народното събрание във Велико Търново. Предложението е на Петко Каравелов. Първоначално това е трябвало да стане в старопрестолния град, но след избирането на София за столица, се променя и проектът.

Мястото на храма също не е избрано случайно. Той е

разположен върху най-високата точка в центъра на града по онова време

550 метра.

Самата сграда на храм-паметника е трябвало да внушава могъщество, величие, победа. Защото изграждането ѝ е посветено на руските освободители. Името също съдържа дълбока символика. Освен, че княз Александър Невски е патрон на руския император Александър ІІ, той е и велик воин и дипломат. Прозвището „Невски“ получава още на 20-годишна възраст, когато войската му побеждава шведите при река Нева. Години по-късно той сразява и Тевтонския орден, но голямата му заслуга е в обединяването на Русия.

Източник: 5 минути София

Сякаш подвластни на името му, в построяването на храм-паметника са обединени усилията на майстори-строители, художници, архитекти, каменоделци, творци от шест различни националности – българи, руси, чехи, германци, австрийци и италианци. Обединен от идеята за подобен величествен храм е и българският народ.

Първоначалната сума за изграждането на храма е събрана чрез дарения и възлиза на 1,9 млн. златни лева.

В архитектурно и културно отношение храмът е истинска перла в короната на столицата. Издържан е в неовизантийски стил, съчетан с руски северен ампир.

Източник: 5 минути София

През 1882 г се полагат основите, а строежът е завършен през 1912 г.

Източник: 5 минути София

Проектът е дело отново на Александър. Това е руският архитект Александър Померанцев. Всъщност, имало е и предишен проект - на академик архитект Иван Богомолов, но след смъртта му Померанцев изцяло го променя.

Източник: 5 минути София

Храм-паметникът „Св. Александър Невски“ е осветен през 1924 г. А

от 1953 г. е обявен за Патриаршеска катедрала.

Храмът заживява с историята на София и не е пощаден от събитията в страната. През 1916 г. е преименуван и за кратко носи името „Св. св. Кирил и Методий“, защото България влиза във война с Русия. Но още през 1920 г. връща предишното си име. През 1944 г. една част от храма е била разрушена от бомбардировките, но по-късно е възстановена.

Източник: 5 минути София

Храмът впечатлява със своя мащаб. Дължината му е 73,5 м, широчината му е 52,2 м, а височината на централния купол е 46,3 м. Общата му застроена площ е 3170 кв. м. Но истинската му красота се крие в това, че

всеки сантиметър от вътрешността му е безценен.

Прагът се прекрачва през порти от славонски дъб, който е сушен 17 години на сянка. Високо над портите, на 30 метра върху фасадата е вградена мозаечната икона на покровителя на храма – свети Александър Невски. Тя е изработена от художника Антон Митов.

Украсата е изработена от оникс, алабастър и пъстроцветни мрамори. Всеки елемент от нея е направен с голяма прецизност и поставен на мястото му от творците под ръководството на архитект Яковлев.

В средата на храма, от 27 м височина виси огромен полилей. Тежестта му е над два тона, а висулките, с които е украсен, са изработени от йенско стъкло в стил неоампир.

Източник: 5 минути София

Над стенописите и картините са се трудили творци като художниците Кисельов, Мясоедов, Васнецов, Мърквичка, Митов, Розентал и много други. Всъщност с украсата и изографисването на храма се заемат

32 руски, 16 български и един чешки художник.

Статистиката е впечатляваща, а резултатите от делото им са поразителни.

Под централния купол е изписан един от най-впечатляващите стенописи в храма – този на „Бог Саваот“. За да го изрисува, художникът, професор Мясоедов, е използвал математически разчертана схема, защото общата площ на фреската е 850 кв. м. Той буквално не е знаел какво се получава докато не е било свалено скелето. А картината наистина спира дъха.

Източник: 5 минути София

Храмът има три олтара.

Централният е посветен на свети Александър Невски. Иконата на пълководеца е дело на художника Савинский, а иконите на Исус Христос и Света Богородица са на Васнецов.

Северният олтар е посветен е на св. св. Кирил и Методий, а иконите са на Иван Мърквичка.

Третият, южният олтар, е посветен на св. Борис І, а иконите са на известни български художници, начело с Антон Митов.

Амвонът в храма е издигнат на 1,8 м от пода. Катедрата му е от бяло-жълт мрамор от Сиена, а колоните, която я поддържат, са с алабастрови капители.

Източник: 5 минути София

В църквата има

два трона.

По-големият е царският. Той е издигнат на три стъпала и е изработен върху под от зелен мрамор. От двете му страни има лъвски глави, които символизират силата и мощта. Те са изработени от италиански мрамор, а очите им са от бледозелен ахат. В арката над трона художникът Антон Митов е направил мозаечен портрет на цар Фердинанд и царица Елеонора в цял ръст.

Вторият трон е архиерейският. Той се намира между главния иконостас и царския трон, върху квадрат от зелен мрамор. Оформен е от четири колони от червен мрамор и е увенчан с балдахин от бял алабастър.

Вляво от авмона в стъклена витрина се вижда малко позлатено ковчеже. В него има частица от мощите на свети Александър Невски, които се намират в Исакиевския събор в Санкт Петербург. То е подарено от руския патриарх Алексий на българския патриарх Максим през 1998 г.

Източник: 5 минути София

Има още две места в храма, които носят дълбока символика и привличат вниманието и интереса на посетителите. Под повърхността му, в подземния етаж, се намира

криптата,

която е трябвало да служи за гробница, но след 1965 г. се превръща в музей за средновековно и антично изкуство. В нея са изложени едни от най-красивите български икони и стенописи от XII до XIX век.

А най-горе се намира

камбанарията.

Източник: 5 минути София

Висока е около 53 м и има 12 камбани. Те са излети и донесени от Москва, като най-голямата от тях тежи близо 12 т, а най-малката 10 кг. Тяхната сила обаче не се измерва в тонове и килограми, а е скрита другаде.

Източник: 5 минути София

Тя е камбанен звън, който отеква над града. Камбанен звън, който събира хиляди софиянци на всеки православен празник. Камбанен звън, който сплотява хората и преизпълва сърцата им с вяра и преклонение пред красотата на човешкото съзидание.

Източник: 5 минути София

Камбанен звън, който носи посланието на една столица и на един народ, който се гордее със своята история и със символа на своето освобождение – патриаршеската катедрала храм-паметник „Свети Александър Невски“.

 

 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 15 минути

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 45 минути

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 2 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 2 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 2 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 3 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 3 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 4 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 5 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 5 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 6 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 6 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 6 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 6 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака