0

Н аказателният съд в Триполи е насрочил за 4 юли следващото заседание по делото за епидемията от СПИН в Бенгази.

Заседанията оттук нататък ще са през две седмици, а не през една. Мотивът е, че предстоят много сложни юридически и процесуални действия, които трябва да бъдат предприети от двете страни.

Днес съдът реши към делото да бъдат приложени свидетелските показания на българския рентгенолог Смилян Тачев, свързани с условията на ареста на медиците през 1999 г. Съдът ще обяви на следващо заседание дали приема да възложи изготвянето на нова експертиза по медицинските аспекти на делото. Адвокат Осман Бизанти поиска експертизата да бъде изготвена от международен екип.

Адвокат Пламен Ялнъзов заяви пред съда, че въпреки оправдателните присъди на либийските офицери, провели следствието, въпросът с mриложеното насилие над българите при първоначалните разпити остава един от основните в делото на Наказателния съд.

Съдията и прокурорът възразиха, че оправдаването на офицерите е окончателно и съмнението в това поставя под въпрос легитимността и безпристрастността на правораздавателните органи на джамахирията.

По повод искането на адвокат Ялнъзов за назначаване на нова съдебномедицинска експертиза във връзка с белезите по телата на българските медицински сестри, съдията поиска защитата да уточни начините и периода на приложеното насилие, за да докаже твърдението на подсъдимите, че са били насилвани в хода на следствието.

Адвокат Бизанти, който планираше да внесе списък от 10 нови свидетели - либийски граждани от Бенгази, разпитвани при разследването на случая, бе призован от съдията да изложи конкретни мотиви за това свое искане.

В залата бяха дипломати от около 20 държави, както и журналисти, представляващи различни международни медии. Сред присъстващите за първи път от началото на това дело бе и един от основните обвиняеми за причиненото насилие над българите по време на следствието - полк. Джума Мишери. Българските медицински сестри призоваха той да бъде отстранен от заседанието, защото възприемат присъствието му като опит за натиск срещу тях.

След края на сесията председателят на Асоциацията на роднините на заразените със СПИН деца от Бенгази Идрис Лага съобщи, че организацията е

завела дело срещу откривателя на СПИН Люк Монтание и италианския вирусолог Виторио Колици

заради съдържанието на изготвения от тях доклад за причините на епидемията. Лага коментира, че преговорите между роднините на децата и Международен фонд-Бенгази са в застой, тъй като международната общност не прави достатъчно за обезпечаване работата на фонда.

Той коментира, че българското Гражданско сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Либия прави много повече от това, което фондът получава като съдействие от САЩ и ЕС.

В коментар адвокат Владимир Шейтанов заяви, че процесът е инсциниран, манипулиран и че затъва във формална казуистика.

Според него скорошен изход от делото не се вижда.

"Някои български представители твърдяха, че след три заседания делото ще приключи. Трите заседания минаха", каза Шейтанов пред БНР, според когото било 10-те нови либийски свидетели били "абсолютно излишни" при изминалите седем години.

"Последният показен процес" - така е озаглавена статията в авторитетното германско сп. "Фокус" (Focus.MSN.de), посветена на процеса срещу петте български медицински сестри в Либия, които са обвинени по делото за епидемията от СПИН в Бенгази.

Подзаглавието е "Петте осъдени на смърт българки могат отново да се надяват - режимът на Кадафи изпраща положителни сигнали".

За първи път през последните години германско издание се спира подробно на процеса по делото за СПИН в Либия и предлага на читателите своя анализ.

Като припомня случилото се преди и по време на процеса, авторката на материала Хелен де Герлах посочва, че първата искрица надежда е била породена от съдебното решение на либийския Върховен касационен съд, който през декември м.г. отмени смъртните присъди и разпореди нов процес.

Изтъква се позицията на Люк Монтание, откривател на ХИВ-вируса, според когото целият процес е фарс.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@