0

Б ългария попада в групата на страни членки с не особено висока и стагнираща или спадаща конкурентоспособност. В тази група са и Словения, Хърватия, Малта и Кипър.

Европейската комисия публикува днес два доклада за конкурентоспособността на промишлеността. В зависимост от това какви са резултатите на страните членки и дали те се подобряват, се оформят четири групи, съобщиха от Представителството на Европейската комисия у нас.

В групата на страните членки с висока и повишаваща се конкурентоспособност попадат Нидерландия, Германия, Дания и Ирландия. В групата на страните с висока, но стагнираща или спадаща конкурентоспособност са Белгия, Обединеното кралство, Австрия, Франция, Италия, Люксембург, Швеция и Финландия. В групата на страните членки с не особено висока, но повишаваща се конкурентоспособност: Естония, Литва, Испания, Латвия, Чешка република, Унгария, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Гърция.
Промишлеността на ЕС притежава редица конкурентни предимства, които трябва да се използват за стимулиране на икономическия растеж въпреки трудните икономически условия в момента. Това е заключението в двата доклада. За да се гарантира, че растежът няма да спре, ЕС и страните членки спешно трябва да обърнат внимание на редица будещи опасения области: инвестиции, достъп до финансиране, публична администрация, достъп до чуждестранни пазари, иновации и цени на енергията, смятат от Европейската комисия.
Като цяло конкурентните предимства на ЕС в сферата на промишлеността се запазват: висококвалифицирани работници, високо съдържание с местен произход на експортните стоки и сравнителни предимства, свързани със сложни и висококачествени продукти. Страните от ЕС също така прилагат редица политики за повишаване на конкурентоспособността през периода от началото на кризата през 2008 г.

Европейският комисар по въпросите на промишлеността и предприемачеството Фердинандо Нели Ферочи заяви: "Оценявам усилията, положени от страните членки, за повишаване на конкурентоспособността на тяхната промишленост. Въпреки това все още са необходими значителни усилия. Ако се справим с липсата на инвестиции, ограничения достъп до финансиране, високите цени на енергията и неефективната публична администрация, това ще засили конкурентната позиция на нашите компании и малки и средни предприятия /МСП/ на световния пазар".
Анализът на данните в двата доклада показва, че трябва да се обмислят евентуални политически действия в няколко области. Необходими са допълнителни инвестиции във всички сектори, за да се гарантира, че европейската промишленост може да поддържа своята конкурентоспособност. За малките и новите фирми е по-трудно да получат банков кредит в сравнение с други фирми, дори ако финансовите им резултати са едни и същи. Конкурентоспособността се поддържа от по-ефективни иновации и пазарна реализация на резултатите от научни изследвания, както и от достъпа до висококвалифицирана работна ръка. Конкурентоспособността изисква намаляване на разходите и на несигурността за предприятията при взаимодействие с публичната администрация. Повишаването на ефективността на публичната администрация води до увеличаване на броя на бързо растящите фирми, най-вече чрез повишаване на финансовия им оборот. Отнемащите твърде много време и свързаните с големи разходи данъчни правила, корупцията и неефективните правосъдни системи са най-вредни за растежа на фирмите. Повечето страни членки също така трябва да вземат в по-голяма степен предвид въздействието на правилата и законодателството в други области върху конкурентоспособността.

Нужна е помощ за интернационализацията на МСП. В момента вероятността по-малките и по-новите фирми да излязат на чуждестранните пазари и да се възползват от свързаните с това облаги е по-малка. Политики, насочени към бизнес средата по отношение на достъпа до капитал, подкрепа на уменията за иновации и действия за повишаване на производителността са важни, за да се помогне на малките фирми да увеличат износа си.
Отрицателно въздействие върху конкурентоспособността оказват цените на електроенергията и газа, които в ЕС са по-високи, отколкото в редица други икономики. Повишаването на енергийната ефективност не успява напълно да компенсира отрицателния ефект от растящите цени. Затова са необходими ефективно функциониращи пазари за електроенергия и диверсифициране на енергийните източници, за да се гарантира наличието на енергия на конкурентна цена.

Резултатите от докладите ще послужат за основано на факти създаване на политики на равнище ЕС и на национално равнище. Те ще бъдат използвани при дискусията на Съвета по конкурентоспособност на 25-26 септември 2014 г. и при изготвянето на препоръките на Комисията относно политиките на страните членки за фискални и структурни реформи в рамките на европейския семестър.

Докладите на Комисията за конкурентоспособността на промишлеността се изготвят ежегодно, за да се предоставят основани на факти показатели в подкрепа на създаването на политики на равнище ЕС и на равнище страни членки. В доклада за европейската конкурентоспособност от 2014 г., озаглавен "Подпомагане на растежа на фирмите", се прави количествена оценка на конкурентоспособността на различни отрасли в ЕС и се дават емпирични отговори на важни въпроси в дебата за политиката в областта на промишлеността. В доклада за конкурентоспособността на страните членки от 2014 г., озаглавен "Повторна индустриализация на Европа", се прави основана на показатели оценка на изпълнението на политиката в областта на промишлеността на равнище ЕС и на национално равнище, като се посочват данни за всяка отделна страна. /БГНЕС /

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Жена към съпруга си: - Преди сватбата ме наричаше царица. А сега? - Сега станах републиканец!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война&quot;</p>

Фон дер Лайен: Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война

Свят Преди 5 часа

Камала Харис също отхвърли условията на руския президент Владимир Путин за мирни преговори с Украйна

CBS News: САЩ се опасяват, че Израел ще нахлуе в Ливан

CBS News: САЩ се опасяват, че Израел ще нахлуе в Ливан

Свят Преди 6 часа

Администрацията на Байдън "работи трескаво зад кулисите", за да намали възможността от разширяване на войната

Камала Харис обяви отпускането на 1,5 милиарда помощ за Украйна

Камала Харис обяви отпускането на 1,5 милиарда помощ за Украйна

Свят Преди 8 часа

Харис участва в мирната среща на върха за Украйна в Швейцария

Пожар избухна в автосервиз край Хасково (СНИМКИ)

Пожар избухна в автосервиз край Хасково (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Сигналът е подаден към 16:30 часа днес

Сухопътно командване на НАТО ще бъде разположено във Финландия

Сухопътно командване на НАТО ще бъде разположено във Финландия

Свят Преди 9 часа

Това заяви финландският министър на отбраната Анти Хаканен

Мелони определи исканията на Путин за мир в Украйна като "пропаганда"

Мелони определи исканията на Путин за мир в Украйна като "пропаганда"

Свят Преди 9 часа

На 14 юни Владимир Путин постави фактическата капитулация на Украйна като условие за преговори

Атанас Зафиров: БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС

Атанас Зафиров: БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС

България Преди 10 часа

По думите на Зафиров промяната в партията е необратима

Голямото завръщане: Кейт Мидълтън редом до краля на балкона на Бъкингамския дворец

Голямото завръщане: Кейт Мидълтън редом до краля на балкона на Бъкингамския дворец

Свят Преди 11 часа

Принцесата на Уелс направи първата си публична поява от шест месеца на парада за рождения ден на крал Чарлз

Откриха рекордно количество кокаин на пристанището в Хамбург

Откриха рекордно количество кокаин на пристанището в Хамбург

Свят Преди 11 часа

Дрогата е за няколко милиарда евро

На частно футболно парти: Мъж намушка няколко души в Германия

На частно футболно парти: Мъж намушка няколко души в Германия

Свят Преди 11 часа

Извършителят е бил застрелян от полицаите

Почина 26-годишен национал на Черна гора

Почина 26-годишен национал на Черна гора

Свят Преди 11 часа

Отишъл си е вратарят на отбора Матия Шаркич

.

Ето защо е опасно да пием алкохол по време на полет

Любопитно Преди 12 часа

Повече за опасностите по време на полет четете в следващите редове

Швеция: Руски военен военен самолет наруши въздушната ни граница

Швеция: Руски военен военен самолет наруши въздушната ни граница

Свят Преди 12 часа

Шведските военни казаха още, че нарушението на въздушното пространство е било кратко

Инцидент с влак на жп линията Варна - Русе

Инцидент с влак на жп линията Варна - Русе

България Преди 12 часа

Няма пострадали хора