8

О тново е онова време от годината, което също много обичаме. Аромат на печени чушки, кестени... златна есен е!

Лятото ни дава много енергия и весели емоции, но есента ни напомня за уют, удобство, топла и ароматна супа, горещ шоколад и красив дом, в който потъваме, за да избягаме от натовареното ежедневие и повтаряща се рутина.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ НЕВЕРОЯТНИТЕ СНИМКИ НА ЧАРОВНОТО СОФИЙСКО ЖИЛИЩЕ

Софийският апартамент, който очарова с ретро чар

Точно за такова кътче от рая ви разказваме днес - хем модерно, хем с много елеганто ретро излъчване, което не натоварва с помпозност или твърде много детайли.

Понякога човек може да залитне, когато иска да пресъздаде един или друг исторически период в интериора на дома си.

Но този прекрасен софийски дом е доста далеч от това. Той съчетава удобствата на модерния човек, но с красотата на близкото минало. Усещаме как тук би звучала прекрасната музика на легендите Ела Фицджералд, Нина Симон, Сачмо (Луис Армстронг)...

"Добрахме" се до Vintage Remix Apartment в София, както е озаглавен този проект, с помощта на колегите ни от "Дибла", с които имаме удоволствието да работим. Дизайнът е дело на Студио Пиперов, с които имахме възмоността да поговорим за работата им по този прекрасен софийски дом, както и за тенденциите в съвременния интериор, но и още.

Българската платформа, която ни потапя в света на интериора

Разкажете ни повече за вдъхновението, стоящо зад този дизайн?

- Покупката на два френски винтидж бюфета дава началото и е отправна точка на този проект за интериор на апартамент от 130 м2 в нова жилищна кооперация. Стоманените решетки от серията Harmonica по индивидуален проект на Studiopiperov са своеобразен визуален контрапункт на бюфетите със закодирана история.

Източник: Dibla.com

Имаше ли някакви предизвикателства при създаването на проекта?

- Предизвикателствата обикновено произтичат от съвместната работа между клиент, проектант и изпълнители. В този конкретен случай клиентите ни се довериха и процеса на проектиране и изпълнение беше удоволствие за всички участници.

Когато създаваме ретро интериор вкъщи, какви трябва да са опорните ни точки? Има ли някакви основи, на които да стъпим?

- Ние прилагаме така наречения „археоложки подход“ – ясно разграничение, а в случая с въпросния интериор противопоставяне на старо/ново. Така се създава известно напрежение, което прави пространството неповторимо и вълнуващо. Естествено таблените врати носят ретро привкус. Ние обичаме да прилагаме само релефа, а самото членение е съвременно. В момента е много актуално завръщането към паркет „рибена кост“.

Как да не прекрачим границата: понякога ретро вдъхновението, ако не е вложена ясна концепция и идея, може да се превърне в кич, залитайки по различни стилове, които да смесим?

Източник: Dibla.com

- Ние избягваме да проектираме „тежка класика“ много популярна у нас в годините на прехода – основно като изява на материално състояние. Харесва ни, когато в класическа среда съвременната намеса интерпретира класическия детайл и тогава симбиозата е много флуидна. Друг подход са актуалните прогресивни тенденции upcycling и reuse – даване на нов живот на старите мебели.

Как изглеждаше българският дом през соца (СНИМКИ)

В този проект се забелязва интересното съчетание между стоманените решетки, картините по стените и плочките. Различно и разчупено. Споделете ни малко повече именно за тези акценти и как се роди идеята за решетките?

- Първообраза на решетките се появи преди близо пет години когато проектирахме ажурен метален параван отделящ кухнята от трапезарията в апартамент на наши клиенти. Впоследствие детайла на паравана беше уголемен и открихме че можем да окачваме рафтове от дърво или МДФ. Така се появи нашата серия Harmonica.

В настоящия проект присъстват две разновидности:

Harmonica Bar and Overhang e сърцето на кухнята и визуален акцент при влизане в апартамента – едновременно параван и бар отразен в огледалния гърб на високия остъклен бюфет. Червените бар столове кореспондират с графичния ритъм и колорит на ориенталските бетонни плочки на гърба на бялата минималистична Г- образна кухня.

Източник: Dibla.com

Harmonica Shelving Unit в трапезарията e хоризонтална ажурна етажерка надграждаща издължения бюфет украсен с интарзии от палисандър. Композицията се оглежда в кристалния плот на ефирната трапезна маса по индивидуален проект. Бледо сините тапицирани столове внасят фина скандинавска нотка и характерния им силует се чете през стъклото на безплътната стъклена маса. Те представляват своеобразна визуална база на експресивната широкоформатна маслена картина на Котадин Калчев КоКал.

Имате капризен тийнейджър? С тези идеи за стая ще го спечелите

Дневна, трапезария и кухня в едно общо пространство. Това ли е бъдещето в разпределението на помещенията в един модерен дом?

- Това е най-естественото разпределение при малкото жилище - създава се флуидно мултифукционално пространство. В много случаи клиентите се притесняват от отворените кухни, заради миризмите, които се разпространяват из цялото жилище. Ние имаме няколко проекта, където при нужда кухнята се отделя с невидима плъзгаща се врата. Освен това новите поколения абсорбатори са много ефективни, елиминират донякъде проблема. Отворената кухня предразполага за show cooking и винаги става епицентър в къщата, когато домакините имат гости.

Източник: Dibla.com

Какво е мнението ви за тапетите в съвременния интериорен дизайн? Забелязвам, че в една от стаите те са като елемент, придаващ допълнителен характер на помещението.

- Тапетите в последните години преживяват своеобразен ренесанс. Доказателство за това е, че едни от законодателите в интериорния дизайн и декорацията тази година в Милано представиха колекция с тапети с 3D релеф. Ние редовно използваме тапети, подходящи както за класически, така и за съвременни интериори. Имали сме и случаи, когато самите ние сме проектирали тапет.

В тези къщи искаме да прекараме уикенда (СНИМКИ)

Какъв съвет ще дадете на онези от нас, които сме се захванали да ремонтираме и обзавеждаме сами жилището си?

- Използвайте максимално потенциала на съществуващата структура и обзавеждане. Ако жилището е в стара кооперация или къща, може на някои стени да махнете мазилката, да оголите тухлите и да ги фиксирате с безцветен лак или да ги боядисате. Ако стените са облепени с множество слоеве тапети, можете да ги отлепите и да фиксирате стената със всичките и петна и шупли. Ако имате стари кресла или мебели, помислете за реставрация и претапициране – така получавате страхотен акцент и същевременно вкарвате история и жилището не изглежда „талашитено“. Този микс в момента е най-актуалната тенденция.

Източник: Dibla.com

9. Повечето хора живеят в малки апартаменти. Споделете няколко трика, с които може да направим жилището си по-приветливо?

- Премахнете всички коридори и отворете кухнята към всекидневната. Преграждането и сепарацията може да е посредством паравани, плъзгащи се врати или завеси. Така се подсилва усещането за простор, като при необходимост отделните зони могат да се обособяват.


Последният въпрос ни е нещо като традиция:

Три от най-важните неща за един красив дом са:

- Цялостна концепция.

- Баланс и умело боравене със светлината.

- Естествена и изкуствена.

В сайта на Dibla.com пък може да откриете още вдъхновения и идеи от талантливи български дизайнери.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 3 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности