74

З ам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан се срещна в събота с президента и с премиера на България.

Във фокуса на разговора с Бойко Борисов бяха сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът е уверил Съливан, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и е потвърдил повишаването на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., както и отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване.

Заместник-държавният секретар пък е отвърнал, че България е стабилен и предвидим партньор в рамките на Алианса и на двустранна основа.

Освен това двамата са говорили и за енергийната сигурност. Българският министър-председател е запознал американския дипломат с напредъка по интерконектора за природен газ между България и Гърция, с амбициите на страната ни да съхрани ролята си в преноса и търговията с газ, както и с проекта за АЕЦ „Белене“.

„България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за ЕС”, е заявил Борисов.

Съливан пък е предал на премиера послание от американския президент Доналд Тръмп за значимостта за САЩ на приятелските и партньорски двустранни отношения с България, и високата оценка за тях.

При срещата с държавният глава Румен Радев акцентът е бил стратегическото партньорство между България и САЩ, както и развитието на двустранното сътрудничество. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

Източник: Presscenter ADMP

Радев е изразил интереса на България към разширяване на икономическия обмен и увеличаване на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност и информационните технологии.

Според президента страната ни се утвърждава като регионален технологичен лидер и привлича все повече експерти и технологични компании от региона и Европа.

Държавният глава е посочил и че България има амбицията да се развива като регионален енергиен център в Югоизточна Европа.

„Реалната диверсификация с изграждането на интерконектори с нашите съседи, заедно с директните доставки на енергийни ресурси, повишават сигурността и водят до намаляване на цените, с което съответстват на националните интереси на България и на Европейския съюз” е пояснил Румен Радев.

Обсъдена е била и възможността за разширяването на двустранното сътрудничество в разработването на перспективни енергийни източници.

Джон Съливан е дал висока оценка на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността и на приноса на българските военнослужещи в НАТО.

Президентът пък е отбелязал значителния международен интерес към процеса на модернизация на Българската армия, в който участват и САЩ. Той е добавил, че България се стреми към стратегическо партньорство с бъдещия доставчик на изтребители, като изборът на такъв ще се базира на най-изгодното предложение.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@