11

О коло половин милион души само от Ирак, Афганистан и Пакистан са станали жертва на „войната срещу тероризма“, която Съединените щати започнаха след терористичните атаки от 11 септември 2001 година.

Според изследване на Института за международни изследвания „Уотсън“ към университета „Браун“ загиналите са между 480 000 и 507 000, но по всяка вероятност реалният брой на жертвите е много по-висок.

В изследването се отбелязва, че става въпрос за увеличение от 110 000 души в сравнение с последното подобно проучване от август 2016 година.

„Въпреки, че войната срещу тероризма вече бива пренебрегвана от американската общественост, медии и власти, то нарастващият брой на жертвите е сигнал, че тя далеч не е приключила; тази война остава интензивна“, пише в публикуваното изследване.

Проучването включва информация за броя на загиналите бунтовници, местна полиция и сили за сигурност, цивилни граждани, американски и съюзнически военнослужещи.

Авторът на изследването Нета Крауфорд подчерта, че много от обявените от САЩ за бунтовници са били всъщност цивилни граждани.

„Може никога да не узнаем точния брой на преките жертви в тези войни“, отбелязва Крауфорд.

Докладът регистрира между 182 272 и 204 575 цивилни жертви в Ирак, 38 480 в Афганистан и 23 372 в Пакистан.

Близо 7000 американски войници са загинали в Ирак и Афганистан.

Тези числа не включват непреките жертви на т.нар. „война срещу тероризма“, включително загиналите заради унищожена инфраструктура или болести.

"Ислямска държава" напомни за себе си с над 200 атаки за месец

Зигмар Габриел за Тръмп: САЩ да си платят за войните

Най-големите частни армии в света

САЩ недоволни от Анкара, Ердоган: Какво правите още в Афганистан

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@