1

К ъде е пресечната точка между коронавируса, училището и електронната поща? Извънредната ситуация в страната доведе до интересни тенденции, отчетени от специалистите на ABV поща, според които онлайн обучението е довело до голям ръст на регистрациите.

Защо се случва това и как електронната поща помага на учители и ученици по време на пандемия, за Вдъхновените разказват Асен Матеев – ръководител направление информационни и комуникационни технологии в 5 Вечерно СУ "Пеньо Пенев" и Василка Иванова, преподавател по български език и литература с над 35-годишен стаж в системата на образованието.

Промяната

Източник: Istock/Getty Images

Само преди няколко месеца училищата са пълни с деца, в класните стаи се провеждат уроци, презентации. Новината за коронавируса изглежда далечна. А сега, същите тези училища са празни тихи.

За да се запази здравето – всички трябва да останем по домовете. Това обаче изобщо не означава, че учебният процес може да бъде прекъснат.

Именно така „в няколко дена тайно и полека“, в образователната ни система се извършва една истинска реформа – българското училище и класните стаи минават изцяло онлайн, а електронната поща, като например ABV, се оказва едно от  основните средства за комуникация.

Асен Матеев разказва: „Моментът, в който преминахме в тази дистанционна или конферентна форма на обучение е много интересен, нямаше зададени никакви рамки – никой не знаеше какво точно трябва да се направи. Като информатик разучих какви приложения можем да използваме при тази ситуация с коронавируса. Чисто технически – да огледам като ресурси какво може да се използва, за да не се прекъсва учебния процес. “

Василка Иванова споделя: „Промяната настъпи много рязко и бързо, първите няколко дни бяха шок за системата. Първите няколко дни, в които трябваше да се настроим бяха много стресиращи. Трябваше да се създадат групи – по класове, училища…“ Преподавателите трябва да реорганизират цялата си система на работа. Едва ли до този момент някой от тях е предполагал, че домашни, уроци, дори тестове, ще бъдат в пощенската кутия.

Източник: Istock/Getty Images

 „Колегите ми не бяха работили досега в такава среда, отначало бяха несигурни, над 150 души учители бяха обучени от мен – след няколко дни се успокоиха.“, разказва още Асен Матеев и обяснява, защо в началото всички са стресирани: „Учениците са много „на ти“ с технологиите – а учителите не бяха. Учителите догониха своите ученици в сферата на технологиите.“

Асен Матеев допълва, че един от съветите му към преподавателите е бил да използват DOX.bg като платформа, където да споделят уроците си.

Само след няколко дни преподавателите започват да усещат ползата от новия начин на преподаване – той им позволява да бъдат много по-гъвкави.

„За една седмица усвоихме толкова много неща, които до този момент смятахме, че не ни касаят и ги отлагахме във времето. Наложи се да учим бързо“, разказва Василка Иванова.

Заедно

Източник: Istock/Getty Images

Сега много родители са у дома с децата си, споделя Василка Иванова. Семействата започват да прекарват много повече време заедно. Докато са в час в  кухнята, в същата стая са и майки, и бащи. „Връзката учители-родители-деца става много по-силна. Харесва ми този начин на преподаване“, разказва още учителката по български език и литература и допълва: „Поколението родители в момента е изключително отговорно към комуникацията ученици-учители-родители в интернет. Изграждаме общност“. 

Как реагират децата

Зейнеп, Павел и Габриела са ученици в 10 клас в 27 СУ „Акад. Г. Караславов” в София. Разказват, че онлайн преподаването определено има добри страни – времето им за подготовка е много повече.

И сега учителите са много по-достъпни за децата, те не усещат бариера да се свържат с тях онлайн. Веднага, щом изникне въпрос – те пишат на преподавателите си и както споделя Павел – учителите никога не отказват да помогнат.

Галя Милушева от  12 клас на 5 вечерно училище „Пеньо Пенев“ споделя, че след работа веднага може да влезе на занятия. За хората, които работят и паралелно с това се борят да завършат образованието си е много по-удобно, не губят време и след училище успяват да прекарат повече време със семействата си.

Добрите писма са на път

ABV Съвети
ABV Съвети

В тази необичайна ситуация, презентации, разработки стигат до учениците с всички възможни ресурси за обмен на данни. Правят се общи пощи на класовете, където се дават задачи, домашни, учениците изпращат задачите, които са пуснати от учителите им. Времето, в което те получават обратна връзка значително се съкращава.

Пощата, която до този момент традиционно е смятана за нещо, което използваме за работа, става неизменна част от ежедневието на ученици и учители.

Това води до интересна тенденция, отчетена от ABV-поща. Подробният анализ на месеца показва увеличаване на месечните регистрации с около 60%. Скокът при регистрациите е особено рязко изразен при възрастовата група 13-19 години, където се наблюдава утрояване на месечните регистрации, като само при 13-годишните растежът е над 10 пъти.

Специалистите от ABV си обясняват тази тенденция с онлайн обучението. В голяма част от случаите се работи с платформа, изискваща мейл, матурите и курсовете за подготовка също изискват работа онлайн, съответно електронна поща. За голяма част от учениците (особено по-малките), се създава първа поща. Очевидно изборът на учениците (или техните родители) е пощата на ABV.

Асен Матеев казва, че за някои преподаватели, които в началото са се притеснявали повече от новите дистанционни начини на обучение, вариантът, в който споделят уроците до целя клас чрез DOX.bg е лесен и удобен начин за работа. Освен това, платформата позволява на нея да се качват и по-тежки файлове, каквито са някои видеоуроци, например.

Василка Иванова разказва, че едно от първите неща, които се случват след неочакваната ситуация, че родителите сами изготвят списък с мейлите си и го дават, за да може да се споделя повече информация – за учебния процес, как се справят децата.

Асен Матеев призовава да се използват всички налични ресурси.

Самият той казва, че има учители, които все още не са минали всички предвидени обучения, но и подчертава, че Министерството на образованието помага на учителите и прави всичко възможно, за да може процесът да върви гладко.

Резултатът

„Децата са щастливи, защото се срещахме с тях онлайн“, казва Асен Матеев и допълва, че усилията на учителите са оценени достойно: „Това нещо не остана незабелязано от родителите и ние получихме тяхната благодарност.“ Преподавателят споделя още, че усеща позитивното отношение и присъствие на учениците. И признава, че все пак иска скоро  кризата да отмине – и всички да бъдат заедно в класните стаи.

Според Василка Иванова в момента преподавателите се радват на съдействие на всички нива. „Учителите се чувстваме подкрепени, от ръководствата на училищата ни, от родители  и от ученици... Да, ситуацията е нетипична, но децата това не трябва да ги притеснява, а да ги мобилизира. Ще успеем, защото сме заедно!“, уверена е тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 11 минути

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 15 минути

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 45 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 57 минути

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 58 минути

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 час

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 1 час

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 1 час

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас