1

К ъде е пресечната точка между коронавируса, училището и електронната поща? Извънредната ситуация в страната доведе до интересни тенденции, отчетени от специалистите на ABV поща, според които онлайн обучението е довело до голям ръст на регистрациите.

Защо се случва това и как електронната поща помага на учители и ученици по време на пандемия, за Вдъхновените разказват Асен Матеев – ръководител направление информационни и комуникационни технологии в 5 Вечерно СУ "Пеньо Пенев" и Василка Иванова, преподавател по български език и литература с над 35-годишен стаж в системата на образованието.

Промяната

Източник: Istock/Getty Images

Само преди няколко месеца училищата са пълни с деца, в класните стаи се провеждат уроци, презентации. Новината за коронавируса изглежда далечна. А сега, същите тези училища са празни тихи.

За да се запази здравето – всички трябва да останем по домовете. Това обаче изобщо не означава, че учебният процес може да бъде прекъснат.

Именно така „в няколко дена тайно и полека“, в образователната ни система се извършва една истинска реформа – българското училище и класните стаи минават изцяло онлайн, а електронната поща, като например ABV, се оказва едно от  основните средства за комуникация.

Асен Матеев разказва: „Моментът, в който преминахме в тази дистанционна или конферентна форма на обучение е много интересен, нямаше зададени никакви рамки – никой не знаеше какво точно трябва да се направи. Като информатик разучих какви приложения можем да използваме при тази ситуация с коронавируса. Чисто технически – да огледам като ресурси какво може да се използва, за да не се прекъсва учебния процес. “

Василка Иванова споделя: „Промяната настъпи много рязко и бързо, първите няколко дни бяха шок за системата. Първите няколко дни, в които трябваше да се настроим бяха много стресиращи. Трябваше да се създадат групи – по класове, училища…“ Преподавателите трябва да реорганизират цялата си система на работа. Едва ли до този момент някой от тях е предполагал, че домашни, уроци, дори тестове, ще бъдат в пощенската кутия.

Източник: Istock/Getty Images

 „Колегите ми не бяха работили досега в такава среда, отначало бяха несигурни, над 150 души учители бяха обучени от мен – след няколко дни се успокоиха.“, разказва още Асен Матеев и обяснява, защо в началото всички са стресирани: „Учениците са много „на ти“ с технологиите – а учителите не бяха. Учителите догониха своите ученици в сферата на технологиите.“

Асен Матеев допълва, че един от съветите му към преподавателите е бил да използват DOX.bg като платформа, където да споделят уроците си.

Само след няколко дни преподавателите започват да усещат ползата от новия начин на преподаване – той им позволява да бъдат много по-гъвкави.

„За една седмица усвоихме толкова много неща, които до този момент смятахме, че не ни касаят и ги отлагахме във времето. Наложи се да учим бързо“, разказва Василка Иванова.

Заедно

Източник: Istock/Getty Images

Сега много родители са у дома с децата си, споделя Василка Иванова. Семействата започват да прекарват много повече време заедно. Докато са в час в  кухнята, в същата стая са и майки, и бащи. „Връзката учители-родители-деца става много по-силна. Харесва ми този начин на преподаване“, разказва още учителката по български език и литература и допълва: „Поколението родители в момента е изключително отговорно към комуникацията ученици-учители-родители в интернет. Изграждаме общност“. 

Как реагират децата

Зейнеп, Павел и Габриела са ученици в 10 клас в 27 СУ „Акад. Г. Караславов” в София. Разказват, че онлайн преподаването определено има добри страни – времето им за подготовка е много повече.

И сега учителите са много по-достъпни за децата, те не усещат бариера да се свържат с тях онлайн. Веднага, щом изникне въпрос – те пишат на преподавателите си и както споделя Павел – учителите никога не отказват да помогнат.

Галя Милушева от  12 клас на 5 вечерно училище „Пеньо Пенев“ споделя, че след работа веднага може да влезе на занятия. За хората, които работят и паралелно с това се борят да завършат образованието си е много по-удобно, не губят време и след училище успяват да прекарат повече време със семействата си.

Добрите писма са на път

ABV Съвети
ABV Съвети

В тази необичайна ситуация, презентации, разработки стигат до учениците с всички възможни ресурси за обмен на данни. Правят се общи пощи на класовете, където се дават задачи, домашни, учениците изпращат задачите, които са пуснати от учителите им. Времето, в което те получават обратна връзка значително се съкращава.

Пощата, която до този момент традиционно е смятана за нещо, което използваме за работа, става неизменна част от ежедневието на ученици и учители.

Това води до интересна тенденция, отчетена от ABV-поща. Подробният анализ на месеца показва увеличаване на месечните регистрации с около 60%. Скокът при регистрациите е особено рязко изразен при възрастовата група 13-19 години, където се наблюдава утрояване на месечните регистрации, като само при 13-годишните растежът е над 10 пъти.

Специалистите от ABV си обясняват тази тенденция с онлайн обучението. В голяма част от случаите се работи с платформа, изискваща мейл, матурите и курсовете за подготовка също изискват работа онлайн, съответно електронна поща. За голяма част от учениците (особено по-малките), се създава първа поща. Очевидно изборът на учениците (или техните родители) е пощата на ABV.

Асен Матеев казва, че за някои преподаватели, които в началото са се притеснявали повече от новите дистанционни начини на обучение, вариантът, в който споделят уроците до целя клас чрез DOX.bg е лесен и удобен начин за работа. Освен това, платформата позволява на нея да се качват и по-тежки файлове, каквито са някои видеоуроци, например.

Василка Иванова разказва, че едно от първите неща, които се случват след неочакваната ситуация, че родителите сами изготвят списък с мейлите си и го дават, за да може да се споделя повече информация – за учебния процес, как се справят децата.

Асен Матеев призовава да се използват всички налични ресурси.

Самият той казва, че има учители, които все още не са минали всички предвидени обучения, но и подчертава, че Министерството на образованието помага на учителите и прави всичко възможно, за да може процесът да върви гладко.

Резултатът

„Децата са щастливи, защото се срещахме с тях онлайн“, казва Асен Матеев и допълва, че усилията на учителите са оценени достойно: „Това нещо не остана незабелязано от родителите и ние получихме тяхната благодарност.“ Преподавателят споделя още, че усеща позитивното отношение и присъствие на учениците. И признава, че все пак иска скоро  кризата да отмине – и всички да бъдат заедно в класните стаи.

Според Василка Иванова в момента преподавателите се радват на съдействие на всички нива. „Учителите се чувстваме подкрепени, от ръководствата на училищата ни, от родители  и от ученици... Да, ситуацията е нетипична, но децата това не трябва да ги притеснява, а да ги мобилизира. Ще успеем, защото сме заедно!“, уверена е тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 3 минути

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 25 минути

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 1 час

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 1 час

Инцидентът станал след края на часа по физическо

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 1 час

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

На 19 март почитаме паметта на светите мъченици Хрисант и Дария

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 2 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 2 часа

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 2 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Правителство или нови избори? До 12:00 ч. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да имат решение

Правителство или нови избори? До 12:00 ч. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да имат решение

България Преди 2 часа

В понеделник президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за кабинет на Мария Габриел

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 2 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 3 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 3 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 3 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 3 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт