0

"Сив зимен понеделник. За миг спирам и се оглеждам, за да видя около себе си забързани човешки съдби. Всеки носи на гърба си ако не тежка драма по Чехов, то поне живот, достоен за нечие писателско перо.

Срещи и раздели, сълзи от щастие и болка, живот пълен със светли и тъмни тонове. „Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея – влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли…“. Още великият Шекспир ни качва на сцената и под ярките прожектори на съдбата ни възлага живот, изпълнен с промени.

А всяка промяна или непредвидена ситуация е малка драма по краткия житейски път на човека. Въпрос на избор е каква е нашата реакция на всички тези неблагоприятни обстоятелства. Дали ще затръшнем вратата, водеща ни към света и промяната, защото вече не вярваме в нищо. Или ще търсим позитивите в негативното. И аз търся отговори всеки ден и животът ми поднася като безценен дар ярки примери на животворен оптимизъм и борбеност, достойни за книга!

Източник: Istock/Getty Images

Днес искам да ви представя Хриси.

Той е славно момче. Загубва зрението на едното си око още на 4 години вследствие на глаукома, а постепенно загубва зрението и на другото си око. Претърпява 4 операции, но без успех. Хриси е благодарен на съдбата, че тази участ го е сполетяла докато е малък и не е осъзнавал какво точно му се случва. Негови приятели губят зрението си като големи хора и трудно намират мотивация да се борят. И се отчайват.

Хриси и Ирина
Хриси и Ирина Източник: Ирина Люцканова, личен архив

Хриси все още помни слънцето, небето, цветовете, лицата на най-близките си. В сънищата си той вижда образи и картини, явно в съзнанието му е останала някаква частичка от видимия свят.

Хриси трябва да започне училище през 2003 година, но родителите му се притесняват да го изпратят сам в София, защото е само на 8 години.

Търсят вариант за ресурсни учители, но по това време все още не е въведено интегрираното обучение. Поради липса на друг вариант през 2004 година Хриси отива далеч от дома си в специализираното училище за деца с нарушено зрение „Луи Брайл“ в София, където учи брайловата азбука и основни умения за справяне в житейските ситуации.

През първите години на учение в „Луи Брайл“ не се справя особено добре, но в 10-ти клас започва да мисли за бъдещето. Не иска да остане само със средно образование и в 12-ти клас решава, че ще кандидатства „Право“.

Полага много усилия, учи и се явява на изпитите добре подготвен. Хриси очаква с трепет резултатите от приемните изпити. По това време той е в рехабилитационния център в Пловдив. Когато разбира, че е приет специалност „Право“ в УНСС още на първо класиране, веднага хваща влака за София, за да е сигурен, че не е станала грешка. След като минава еуфорията, идват размислите.

Досега, Хриси е живял само сред “свои” в училището „Луи Брайл“. Дали ще го приемат състудентите му, дали няма да стане за подигравка и присмех?

Чувал е много истории, а и в неговия курс той е единственият незрящ.

За голяма изненада незрящото момче е прието радушно от състудентите си. Помагат му кой с каквото може – като зрели хора с големи сърца. Водят го до вкъщи, помагат му да намира залите за лекции, а когато идва първата сесия му дават материали и записки, гласово му записват важни лекции, за да му помогнат да се подготви добре за изпитите. Зрящите деца стават негови истински приятели.

Днес Хриси вече е в трети курс, от поток „Право“ са отпаднали повече от половината приети студенти. Но Хриси се бори, ходи редовно на лекции и взима изпитите си с високи оценки. Момчето не иска подарено образование, иска да получава заслуженото, защото така се чувства добре.

Хриси вече се ориентира чудесно в университета, движи се сам и знае всяко кътче и всяка зала. Тъй като адаптацията му е отнела много време, той решава да направи кампания за поставяне на табелки на брайл на всички аудитории и кабинети в целия университет, за да помогне и на другите незрящи студенти.

Хриси получава разрешение от управата на учебното заведение и организира кампания за събиране на средства. Със събраните пари правят табели на брайл и ги разлепят с приятели и служители на УНСС. И това не е единствената извоювана битка. Преди време печели дело за дискриминация, а обезщетението, което му се полага той дарява на незряща приятелка, която събира пари за лечение в чужбина. Щастлив е, че има справедливост и че може да помогне със средства на приятел в беда.

Хриси обича да се губи по улиците на София, защото когато се загуби някъде, а после се ориентира, научава нови неща за себе си и за заобикалящата го среда. Излиза всеки ден извън зоната си на комфорт, предизвиква се, за да може да израства. Радва се на малките победи в живота.

В моментите когато се чувства отчаян и безсилен си казва, че в живота на хората има много по-тежки заболявания и проблеми и липсата на зрение не трябва да го спира.

Източник: Istock/Getty Images

Казва си: „Горе главата и каквото стане!“ Не обича да го съжаляват. Когато момиче стане в градския транспорт, за да му отстъпи място, той не приема, защото както казва той: „Аз съм незрящ, нямам проблем с краката“. И с усмивка добавя: „А и съм млад и здрав!“
След като завърши образованието си Хриси мечтае да започне работа към общинска администрация, където да се бори за правата на хората с увреждания. Иска да подобрява околната средата на незрящите и да търси възможности за реализация на повече хора с неговия проблем.
Хриси си тръгва така, както дойде. С вечната си усмивка и с благодарност в сърцето, която всеки път изразява и с думи.

Аз оставам замислена в зимната вечер под приглушената светлина на уличните лампи. Дните на зимата са кратки и мрачни, а нощите дълги и сънливи. Движим се и живеем като в сън поради липсата на светлина. В сивата мъгла, завила през глава града, тук – там се мяркат ярките цветове на връхни дрехи и шапки.

Те принадлежат на оптимистите, на тези, които никога не приемат, че черното и сивото са цветовете на зимата. Когато се загледам в лицата на тези хора веднага виждам усмивките им, красиви като разцъфнали слънчогледи. Тези хора излъчват особено сияние и умиротвореност. Те са щастливи, макар че често най-усмихнатите и позитивни хора носят на раменете си тежка съдба. Но я носят така, както се носи красива пъстра дреха – с лекота и достойнство."

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 4 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 5 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 7 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 8 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 8 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 8 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 9 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 9 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 10 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 10 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 10 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 11 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 11 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 11 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 11 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 11 часа

Ето кога се очаква това