0

З атвори очи и си представи, че трябва да прекараш остатъка от живота си в мрак.

Да напипваш очертанията на собствения си живот и да се движиш по ръба на неизвестното.

Представи си, че целият твой външен свят е вътре в теб, в твоите представи и в картините, които чертае умът ти.

Замисли се колко и какви качества трябва да развиеш, за да бъдеш пълноправен участник в живота навън. Трудно, непосилно, отчайващо?

Ами - не!

Така си мислех и аз докато не се срещнах с Бети, Илeто и Косьо от Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“. Те са почти на 18 години и имат мечти за бъдещето си.

Източник: Ирина Люцканова

В един декемврийски ден, точно преди Коледа, съдбата под формата на приятелска покана, ме отведе на едно специално събитие за деца с нарушено зрение.

Те представиха пред нас труда си от работата по театрален проект, с който се занимават от година. Децата изиграха ролите си толкова уверено, че ние зрителите изобщо не разбрахме, че се притесняват.

Сцените, които ни показаха бяха свързани с нелепи случки от тяхното ежедневие, а те се оказаха не малко. Цялата атмосфера на подкрепа и екипност в залата, смеха и топлината ме накара да се замисля, че ние, зрящите, грешим в оценката си към хората с увреждания.

Срещнах  се с Бети, Илето и Косьо, за да разбера повече за целите и мечтите им, за тяхното ежедневие и за стереотипите, които ни разделят.

Отивайки към училището „Луи Брайл“, си мислех най-вече за различията и за наложените от обществото предразсъдъци по отношение на хората с увреждания.

Само ако знаете колко много грешим!

Стереотипите ни отнемат от пъстротата на живота и от пълноценното общуване. Тези младежи са пълни с ентусиазъм, живот и идеи.   

Бети е изключително социална и общителна, непримирима, дори определя себе си като бунтар. Винаги се бори за справедливост.

Точно поради тази причина момичето иска да стане адвокат. Направи ми впечатление, че твърде често в разговора ни употреби думата справедливост, родена за адвокат!

Ама в една друга България! Дава си сметка обаче, че ако иска да реализира мечтата си трябва да положи много повече усилия от останалите.

Вече от няколко години Бети се занимава и с лека атлетика – спринтьор е на 100, 200 и 400 метра, пробвала е и дълъг скок. Казва, че на стадион „Васил Левски“ има много приятели, с които тренира и от които получава подкрепа.

Източник: Pexels.com

Според Бети спортът помага на незрящите хора – прави ги по-силни, по-подвижни и ги учи по-добре да се справят с житейските ситуации.

Илето е кротко и спокойно дете, вглъбено и сериозно. Научила се е да чете брайловото писмо на пет и половина и оттогава обича книгите. Момичето с лекота учи чужди езици и мечтае да стане преводач.  

Косьо пък иска да се занимава с музика. Той по интуиция използва един от най-мощните методи за преобразяване на нашата действителност – визуализацията. Косето визуализира бъдещето си! Ясно си представя, че е част от оркестър и свири заедно с останалите музиканти. Казва, че усещането е толкова реално, че е истинско.

Стани един от Вдъхновените, изпрати историята си тук.

Източник: Pexels.com/Ylanite Koppens Follow

Това се дължи сигурно и на факта, че момчето е и голям актьор – като започне да имитира разни персонажи и всички се смеят от сърце.

След пет години и тримата се виждат независими, самостоятелни и успели. Какво е за тях успеха ли?

Успешен е човек, който гони целите си, върви напред и не се предава пред трудностите, казаха децата. Попитах ги дали парите са индикатор за успеха. Отговориха ми, че парите са важни, но не носят непременно щастие. 

Щастието е в малките неща – семейството, благодарността и човешките отношения.  Така виждат те нещата.

Но за да не бъде историята ми розова и нереалистична ще ви кажа, че тези деца имат мечти, но определят шанса си да намерят работа като минимален. Защото работодателите рядко наемат незрящи хора.

Това обаче не ги спира да търсят реализация, защото имат за пример успешни хора, завършили тяхното училище.

 Младежите отдавна са се справили с много от ежедневните несгоди благодарение на изграждането на добри навици, на подкрепата от семейството, учителите, приятелите и на проекти като този с театъра.

Благодарение на работата с професионалистите по театралния проект те са успели да развият повече самочувствие, увереност и са спечелили нови приятели. Осъзнали са какво е работа в екип и колко мотивиращо е да бъдеш приет и подкрепен.   

Те категорично не се чувстват втора категория хора, нито се сърдят на съдбата си. Приели са това, че са незрящи и знаят, че природата ги е компенсирала с много други качества. Косьо ни разказа, че има толкова обострен слух, че чува телефона на баба си дори когато звъни в съседната стая. И баба му се чуди и мае.   

Това, което тревожи младежите обаче е неадекватното отношение на хората в заобикалящия ги свят. Децата не искат да бъдат съжалявани и игнорирани.

Има една много популярна реална история, която често се разказва в техните среди – незрящ с куче-водач спира по улицата минувач, за да попита как да стигне до определено място. Човекът се обръща към кучето и започва да му обяснява маршрута, по който да минат.

Тази емблематична история  хем комична, хем тъжна, ме накара да се замисля, че нас никой не ни учи да бъдем подкрепящи и да имаме адекватно поведение. При нас емпатията по-скоро е въпрос на душевност. Много често хората не говорят с незрящите, защото не знаят как да се държат и какво да им кажат.

Бети сподели, че понякога в метрото контрольорите я подминават и не й искат картата за проверка и тя се ядосва, защото и тя като другите има карта и трябва да бъде проверена.

Така видях аз Бети, Илето и Косьо – усмихнати, смели и търсещи.

Макар да са с ясното съзнание, че няма да им бъде лесно. Излизайки от училището „Луи Брайл“ вече не мислех за различията, а за тези качества, които ни правят повече съпричастни хора и пълноценни граждани на обществото.

И за това, че ако отворим сърцата си за другите можем да видим нови светове, по-различни от нашите. И за това, че всички сме участници в театъра на живота и е важно да се научим да играем ролите си с любов, благодарност и съпричастност.  

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@