Повелителят на стара София: Иван Иванов
Столичният кмет инж. Иван Иванов на откриването на Първата тролейбусна линия. София, 8 февр. 1941 г.   
Източник: Държавна агенция
6

Г одината е 1934, денят е 25 май. С постановление на Министерски съвет от Кимон Георгиев и указ на цар Борис III столичният град – София, вече има нов кмет. Името му е Иван Иванов.

Инженерът от Сливен встъпва в длъжност с ясна задача: да превърне София в модерен град, функционален за поколения напред. Но новият градоначалник все още не предполага, че ще надхвърли многократно поставената цел и завинаги ще запише името си в историята.

 

С доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“ говорим за документалната изложба „С мъдрост в сърцето. Инж. Иван Иванов – кмет на София 1934 - 1944 г“, посветена на един от най-емблематичните кметове на столицата.

Инж. Иван Иванов. Мюнхен, Германия, 1918 г.
Инж. Иван Иванов. Мюнхен, Германия, 1918 г. Източник: Държавна агенция

В нея са събрани архивни кадри от знаковите моменти от управлението на инженер Иван Иванов. Защо обаче тази експозиция е организирана именно сега? Доц. д-р Груев споделя: „Решихме, че във времената, в които всички ние сякаш се чувстваме в безтегловност и имаме нужда от положителни примери, от примери на хора, които при по-драматични исторически обстоятелства са успявали да съхранят себе си и да направят нещо за града и страната. Иван Иванов е именно такъв.“

Защо обаче личността му е толкова впечатляваща? Отговорът е лесен: той е безкомпромисен професионалист, отдаден изцяло на работата.

Иван Иванов е роден на 02.07.1891 година в Сливен. Житейският му път го отвежда в Мюнхен, където той два пъти среща любовта: веднъж в лицето на хидроинженерното строителство, което следва и втори път – в лицето на германката Матилда, която става негов верен спътник в живота.

Инж. Иван Иванов с годеницата си Матилда. Мюнхен, Германия, 6 юни 1918 г.
Инж. Иван Иванов с годеницата си Матилда. Мюнхен, Германия, 6 юни 1918 г. Източник: Държавна агенция

По време на Балканската война, Иванов се записва като доброволец, а окончателно се завръща  в родината през 1918 година, след като се дипломира от университета в Мюнхен.

Още преди да бъде избран за столичен кмет, инженер Иван Иванов има отношение към проблемите на столицата и участва с каквото може, за да подобри живота на хората в София. „Тогава, столицата не е била толкова приятна за гледане“, разказва доц. д-р Груев и допълва: „България се възстановява от две национални катастрофи, със закъснение у нас идва Голямата депресия.  Градът е пълен с бежанци, които представляват ¼ от населението на града. Те населяват основно западните квартали,  живеят в бараки, набързо сковани, без комуникация, водопроводи, канализация… Градът се е отличавал с голяма бедност. Малко известен факт, е че в началото на дейността си Иван Иванов, заедно със Столичната община, Българската православна църква и неправителствени организации се опитват да помагат с каквото могат на бедните и малоимотни жители на тази част на града ни.“

Предизвикателствата пред кмета са много. Но това не го плаши, дори напротив.

Проф. Васил Захариев до Държавната картинна галерия в София, пострадала от английските и американските бомбардировки. 1944 г.
Проф. Васил Захариев до Държавната картинна галерия в София, пострадала от английските и американските бомбардировки. 1944 г. Източник: Държавна агенция

„Той е бил изключителен професионалист. Няма човек на такъв пост, който да е бил така всепризнат, както от съмишлениците, така и от противниците му. Той е един вдъхновяващ пример на човек, който не жали усилия за изграждането на столицата.

Така започва втората вълна на изграждането на София като модерен столичен град – построени са сградите на Българска народна банка, Съдебна палата, достроен е Софийският университет…  Утвърден е и „планът Мусман“. До голяма степен можем да кажем, че и до днес, макар и с известни модификации, градът ни се развива именно според този градоустройствен план.“, казва още доц. д-р Груев.

Пленарен доклад от доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви"

Публикувахте от ИЕФЕМ - БАН / IEFSEM - BAS в Вторник, 6 октомври 2015 г.

Иван Иванов регулира коритата на Перловска и Владайска река, за да не наводняват бедните квартали на града. Прокарва първите тролейбусни линии в София, засаждат се огромен брой дръвчета, в следствие на което София ще бъде наречена „най-зеленият град в Европа“.

Безспорната перла в короната обаче е Рилският водопровод, който и до днес снабдява столичани с вода от планината. Нещо повече: той имаше ключова роля за справянето с водната криза в Перник. „Това само показва колко мащабно и далновидно е мислел този човек“, казва още доц. д-р Груев.

Подемът на града е безспорен, София все повече започва да се превръща в модерен европейски град. Докато не идва фаталният 14 ноември 1943 година.

В 12:30 сигнал на сирени прорязва тишината на града. Небето над столицата почернява от вражески самолети. Извършена е първата масирана атака над София и нейните жители.

Горящи сгради на пл. Св. Неделя след въздушна бомбардировка над София по време на Втората световна война. 1943 г
Горящи сгради на пл. „Св. Неделя“ след въздушна бомбардировка над София по време на Втората световна война. 1943 г Източник: Държавна агенция

„Той и правителството вземат много добри оповестителни мерки. Трябва да споменем, че българската авиация и противовъздушна отбрана в онзи момент не са могли да представляват ефективна преграда пред англо-американските сили, макар героичните и саможертвени действия на Списаревски.

Това обаче са единични, отчаяни опити – те не могат да спасят целия град. Но, има изключително добра система на оповестяване на нападенията, добра организация на населението в противобомбени убежища. Според някои изчисления – унищожен или пострадал е близо 20% от сградния фонд на София.

И въпреки огромния мащаб на разрушенията, броят на жертвите е изненадващо малък – около 3000 души.“

Иван Иванов отговаря за разчистването на столицата след бомбените атаки. „Той има трагичната съдба на човек, който гради 10 години, за да види почти всичко, което е построил в руините на войната“, казва още доц. д-р Груев.

Константин Щъркелов сред руините на изгорелия си дом след бомбардировките над София. 30 март 1944 г.
Константин Щъркелов сред руините на изгорелия си дом след бомбардировките над София. 30 март 1944 г. Източник: Държавна агенция

Година преди края на Втората световна война се сменя и политическият режим на страната, съдбата на инженер Иван Иванов е в ръцете на новата власт. „Като една от най-ключовите фигури на „стария“ режим, Иван Иванов няма как да бъде подминат“, казва доц. д-р Груев.

„Големият исторически парадокс е, че Иван Иванов е назначен от правителството на деветнайсетомайците на Кимон Георгиев и… е отстранен от поста от правителството на Отечествения фронт – отново начело с Кимон Георгиев. Иван Иванов, освен с дейността си на кмет, е председател на дружеството за българо-германско приятелство, това автоматично го поставя в кръга „враг на народа“. Отначало за него е поискана смъртна присъда, която после е сменена с ефективна доживотна и сменена накрая с 15-годишна присъда.“

Инж. Иван Иванов пред разрушената от бомбардировките сграда на Столична община на ул. Гурко в София. 10 ян. 1944 г.
Инж. Иван Иванов пред разрушената от бомбардировките сграда на Столична община на ул. „Гурко“ в София. 10 ян. 1944 г. Източник: Държавна агенция

Новата власт вижда, че няма достатъчно политически аргументи за преследване на Иван Иванов. Правят опити да го преследват криминално – за незаконни сделки в общината – виждат, че няма как да докажат такива. Съдът се вижда в безизходица: трябва да наложи присъда, но заради безкомпромисната честност на кмета – няма как да бъде доказана.

Новият, комунистически режим изпитва огромен глад за инженерни кадри и много скоро се вижда принуден да се обърне към същите тези кадри, които е поставил на подсъдимата скамейка. Така Иван Иванов е ангажиран в новите мащабни проекти – като например изграждането на язовир Искър, язовир Копринка, Панчаревското езеро…“

Като историк и човек, запознат с биографията на инженер Иван Иванов, доц. д-р Груев иска да запазим някои от ценностите, завещани от кмета на София. Кои? „Отдаденост, професионализъм в работата, критичност… Да имаме повече съвест и отношение като граждани към мястото, на което живеем.“

Изложбата с документални кадри от кметуването на Иван Иванов е дело на Димитър Стоименов, Румяна Стоянова и е осъществена с помощта на Столична община. Паната можете да видите в градинката при Народния театър до 5 юли, а след това  експозицията ще бъде преместена в градинката на „Кристал“, след което ще отпътува и за Перник.

Този материал е написан с помощта на Държавна агенция „Архиви“, като документалните кадри към него са предоставени за нуждите и целите единствено и само на тази статия.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 4 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 6 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 6 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 7 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 8 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 9 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 10 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 11 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Благодатният огън се спусна в храма над Божи гроб в Йерусалим (ВИДЕО)

Благодатният огън се спусна в храма над Божи гроб в Йерусалим (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Там се съхранява плочата, под която е било погребението на Иисус Христос

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 12 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 12 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

Стрелба в Париж, има жертва и ранени

Стрелба в Париж, има жертва и ранени

Свят Преди 12 часа

Нападението вероятно е свързано с трафик на наркотици

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 12 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 13 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 13 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме