Писателят, рисувал с думи историята на Балканите
Източник: Getty Images/Guliver
0

М алко са примерите от нашия Балкански регион, които да ни носят гордост, че сме се родили именно тук, на това райско парче земя. Още по-малко пък са примерите, които са световно и безпрецедентно признати, доказано повлияли историята на човечеството.

Един от тези ценни примери е Иво Андрич – писателят, описал тъжната съдба на Босна и Херцеговина в своите произведения и разказвал за сътресенията на Балканския полуостров.

Източник: Getty Images/Guliver

Ходене по мъките

Андрич се ражда на 9 октомври 1892г. в село Долац в община Травник, която тогава се е намирала в рамките на Австро-Унгария. Днес, общината е част от Босна и Херцеговина. Майка му Катарина Андрич го ражда в Долац, докато е на гости на роднини.

Когато е само на две години, малкият Иво остава без баща, който умира от усложнения в следствие на туберколоза. Без съпруг, следвана по петите от безпаричието, майката на Иво се принуждава да го изпрати във Вишеград, където леля му и чичо му го отглеждат.

След като завършва основното си образование, Андрич веднага заминава в Сараево при майка си и там се записва да учи в най-старата босненска гимназия. Още докато е ученик, той е политически активен и се интересува от най-актуалните въпроси, касаещи състоянието на западнобалканските държави.

Андрич притежава бунтовнически дух и страстно търси справедливостта във всяка една ситуация. Въпреки това в своите произведения се стреми да потуши призива на своето “огнено Аз”, за да бъде маскимално обективен спрямо събитията, които описва.

Още като гимназист Андрич започва да пише поезия, а през 1911г. в босненския вестник за литература Bosanskoj vili публикува първото си стихотворение – U sumrak.

Андрич е категорично негативно настроен срещу Австро-Унгария и подкрепя освобождението на народите от северозападните Балкани.  

Благодарение на стипендията, която получава, от хърватското културно дружество „Напредък” през 1912г. Андрич става студент във Философския факултет на Кралския университет в Загреб.

Година по-късно писателят се премества във Виена, където слуша лекции по история, философия, литература. Климатът там обаче не му понася добре и той често се разболява от пневномия. С влошаването на здравословното му състояние желанието му за живот изчезва.

Той постепенно губи надежда и не вижда перспектива в живота си. В писмата си до близък приятел от този период той пише, че се чувства „уморен и слаб” и усеща сякаш е „наказан за всички грехове”, които е извършил и ще извърши.

С помощта на своя гимназиален учител Тугомир Алаупович следващата година отива в Краков, където учи интензивно полски език и не спира да пише „стихотворения в проза” – жанр, който му е много любим. През юни 1914г. шест от неговите стихотворения са публикувани в сборника „Хърватска млада лирика” на Дружеството на хърватските писатели.

Първата световна война

На 28 юни 1914г., след като чува новината за атентата в Сараево, Андрич веднага опакова багажа си и се завръща вкъщи, воден от идеала да се бори за родината. Малко след пристигането му в Сплит той е заловен от австрийската полиция.

Воден е в затворите на Шибеник и Марибор, като през цялото това време не спира да пише, защото в литературата намира своята най-голяма утеха. За Андрич се казва, че въпреки ограничаването на темите му в географски план (той пише най-често за родната си Босна), значението на творбите му е глобално.

След излизането му от затвора, Андрич е изпратен в лагерите на Овчарево и Зеница, където остава до лятото на 1917г. Отново се разболява и заминава за лечение в Загреб. В хърватския град писателят посреща разпада на Австро-Унгарската империя и създаването на Кралството на сърби, хървати и словенци.

Политическите възгледи на Андрич са в подкрепа на обединението на народите от Западните Балкани и той посреща с недоволство всеки един конфликт вътре в държавата.

Загреб обаче започва да поттиска волния дух на писателя и той предприема ново преместване. Този път Андрич заминава за Белград, където е приет топло и се чувства добре.

Писател-дипломат

През 1920г. писателят започва да развива своята кариера на дипломат, като е изпращан за консул в различни градове в Европа– Ватикана, Букурещ, Грац, Марсилия, Мадрид, Женева. Междувременно не спира да твори и негови разкази се издават постоянно с помощта на Сръбската академия на науките и изкуствата.

Андрич стига дори до позицията на заместник-министър на външните работи през ноември 1937г. Същата година получава и високи държавни отличия от Полша и Франция.

На 1 април 1939г. Андрич е обявен за пълномощен министър и извънреден посланик на Кралство Югославия в Берлин. Със заплитането на Втората световна война писателят подава оставка през ранната пролет на 1941г., но тя не е приета от властите в Белград.

На 25 март същата година Андрич, като официален представител на Югославия, е принуден да подпише Тройния пакт. Ден след бомбардирането на Белград – на 7 април 1941 г., Андрич, заедно с персонала на Посолството, напуска Берлин. Той отказва предложеното място за укриване от немската страна и отива в Белград.

Източник: Getty Images/Guliver

Докато трае войната, Андрич отказва да публикува свои произведения, но не спира да пише. Отказва и пенсията от министерството. Живее като квартирант в дома на адвоката Брана Миленкович.


Непреходни цитати от творбите на Иво Андрич:

„Има три неща, които не могат да се скрият – казваха османлиите, – а това са любовта, кашлицата и сиромашията.“ – „Мостът на Дрина“

„Животът ни връща само това, което даваме на другите.“ – „Ex Ponto“

„Странно е колко малко ни е нужно, за да бъдем щастливи, и още по-странно е колко често именно това малко ни липсва!“  – „Ex Ponto“

„… човек често мисли, че чува онова, от което се бои или на което се надява …“ – „Мостът на Дрина“


Животът му след Втората световна война

След войната Андрич се занимава предимно с просветна дейност. През 1958г., когато е на 66 години, се жени за дългогодишната си любов Милица Бабич, вдовица на Ненад Йованович. Пръв подписва Новосадския договор за сърбохърватския книжовен език.

„За епическата сила“, с която е „оформил мотивите и съдбите от историята на своята страна“, Иво Андрич получава през 1961 г. Нобелова награда за литература. С беседата си „За разказа и разказването“ (O priči i pričanju), в която е изложено неговото писателско верую, на 10 декември 1961 г. той благодари за признанието.

Цялата сума от Нобеловата награда дарява на библиотечния фонд на Босна и Херцеговина. Търсен е много и е канен в редица държави, но в последните години от живота си той огранича посещенията си зад граница.

На 13 март 1975г. отлита душата на един човек „неугледен и скромен, човечен до безумие”, който с красотата на своите думи успява да докосва сърцата на хората.

В негова чест режисьорът Емир Костурица, който е голям почитател на писателя, изгражда във Вишеград, в близост до моста на Дрина, обособена част от града, наречена „Андричград“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 19 минути

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 1 час

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 2 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

<p>Имен ден днес празнуват хората с хубавите имена...</p>

Празнуваме Цветница! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

В този ден честваме тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим няколко дни преди страданията и кръстната Му смърт

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 2 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 2 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 2 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 2 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 3 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 10 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 11 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 11 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 12 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 12 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 12 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега