2

И сторията на 6 май като празник на храбростта и българската армия не е дотолкова позната, но пък е дългогодишна и изпълнена с героични подвизи, за които ни разказва Деяна Костова от Националния военноисторически музей в София.  

Проследяваме установяването на 6 май като празник, на който се почитат българските военни части, в далечната 1880г., когато се дава началото и на българския орден „За храброст”.

Тогава владетелят княз Александър I определя две дати, на които да се чества и почита храбростта на българската армия – 17 и 23 април (по стар стил).  

Княз Александър I
Княз Александър I Източник: НВИМ

Двете дати не са случайно избрани – 17 април е рождената дата на тогавашния руски император Александър II Николаевич, който повежда руските войски срещу Османската империя в Руско-турската освободителна война, а 23 април е Гергьовден в юлианския календар.

Първият военен парад по случай 6 май (или 23 април по стар стил) се провежда още през 1880г., макар и в по-малки мащаби, когато са почетени първите 33-ма кавалери на ордена „За храброст”.

След абдикацията на княз Александър I през 1886 г. единствената празнична дата, която да величае българската армия остава 23 април. Това официално е регламентирано и с указ на  княз Фердинанд I от 1891г. 

Монархът до такава степен се чувства посветен на празника, че за него дори ушиват специална синя мантия, която той носи по време на военните паради.

След Сръбско-българската война всички полкови празници се сливат в един за цялата армия – 15 ноември (27 ноември по нов стил). Тази дата носи спомена за последните победи на Българската армия над сръбската край Пирот.

Източник: НВИМ

Тази дата обаче е помрачена от подписания през 1919 г. точно на 27 ноември пагубен за държавата Ньойски договор, който осакатява и Българската армия. Така той постепенно спира да се отбелязва през 20-те години на ХХ век.

През 1931г. 6 май е официално обявен за Ден на храбростта и победите с указ на военния министър. Именно през 30-те години на миналия век се провеждат най-мащабните военни паради за периода.

До 1933г. шествията се провеждат на Площада на победите, който днес не съществува върху картата на София, а тогава се е намирал на територията на днешния столичен квартал „Лагера”.

Орден "За Храброст"
Орден "За Храброст" Източник: НВИМ

Оттогава парадът преминава по днешния си маршрут, като започва от Военната академия „Георги Раковски”, Орлов мост, Народното събрание и завършва на Лъвов мост, където са посрещали победоносните български войски.

Един от най-впечатляващите и грандиозни военни паради от този период е през 1936г., когато се отдава почит на ветераните в българската армия, взели участие в борбите за национално освобождение и обединение – ген. Данаил Николаев, ген. Никола Жеков, ген. Васил Кутинчев и други.

Парадът през 1937г. също е един от най-знаковите. Тогава цар Борис III заковава последния златен пирон на всяко едно от полковите знамена и ги връчва на военните части с думите:

„Пазете ги светли и неосквернени, и ги покрийте със слава и чест, за да бъдат винаги истински щит и опора на родината и гордост на българския народ”.

Източник: НВИМ

На същото военно шествие е извършена първата заря-проверка и е изстреляна ракета с цветовете на българското знаме, разказва Деяна Костова от Националния военноисторически музей в София за Vesti.bg.

След края на Втората световна война временно за празник на Българската армия е отбелязван 9 септември. В периода 1953 – 1990 г. за боен празник е установена датата 23 септември (денят на обявяване на Септемврийското въстание от 1923 г.), а през 1991– 1992 г. – 23 август (денят на решителните боеве при Шипка).

През 1993 г. традицията е възстановена и 6 май отново е избран и обявен за официален Ден на храбростта и  българската армия. Тогава е проведен и първият парад на демократична България. В него се включват само армейски блокове. Едва през 2001 г. в парада е включена и бойна техника на Сухопътни войски и ВВС.

Една от най-неразделните части, която формира облика на българската армия, са бойните знамена.

Изложба "На борда на флотската история"
Изложба "На борда на флотската история" Източник: НВИМ

Деяна ни разказва малко познатата история за съдбата на бойното знаме на 15-ти пехотен ломски полк, което успява да бъде спасено от пленяване.

След подписването на Солунското примирие по време на Първата световна война голяма част от българските войски остават зад граница и са принудени да се предадат в пленничество на силите на Антантата.

Когато командирът на полка разбира новината, сваля знамето от кола и го скрива в ковчеже, което заравя на тайно място. Той начертава и карта, която показва точното местоположение на скритото ковчеже. На мястото на знамето войниците окачват мушама.

На следващия ден в тържествена церемония полкът изгаря „знамето” и отива в плен в ръцете на врага. Няколко дни по-късно българските войници се връщат на мястото, където скриват истинското знаме, под претекст, че трябва да вземат оттам останали провизии, и го прибират с тях в лагера.

Източник: НВИМ

Въпреки постоянните проверки от страна на френските и английски части българската войска успява да опази тайната за знамето.

След края на Първата световна война, през 1922г., е учреден специален орден за награждаване на допринеслите за спасяването на бойни знамена от пленяване. Спасените знамена получават специална гривна, която се слага на пръта им.

„Музеите пазят живата история”, категорична е Деяна.

„Съвсем различно е да гледаш Самарското знаме на снимка в учебника и да застанеш пред него и да видиш петната от кръв”, добавя още тя.

Най-големият дял на посетителите на Националния военноисторически музей се разпростира във възрастовата група 17-25г., а днес, за 10-та поредна година НВИМ организира Ден на отворените врати за всички желаещи да се докоснат до българската история.

На територията на НВИМ ще се готви традиционна боб чорба по тайна войнишка рецепта на полеви условия. За доброто настроения ще се погрижи представителният духов оркестър на сухопътните войски, както и фолклорният ансамбъл „Шевица”.

Ракетен комплекс "Луна-М"
Ракетен комплекс "Луна-М" Източник: НВИМ

Най-малките посетители ще имат възможността да рисуват своите истории върху брашно, както и да влязат в кабините на транспортния хеликоптер „Ми-8", ракетния комплекс „Луна-М" и висотомера „Вершина”.

Ще е достъпна и най-новата изложба „На борда на флотската история”, посветена на 140-та годишнина от създаването на Военноморските сили. Входът е свободен, а накрая на територията на НВИМ ансамбъл „Шевица” ще поведе традиционно гергьовско хоро.

„Толкова много са тези истории, които остават встрани от големия разказ”, казва Деяна, а спомените за случки от работата ѝ в музея, като тази, когато група второкласници коленичат пред витрината с малкото останали вещи на Васил Левски, ѝ носят най-голямо вдъхновение.

Консервативното разбиране за музея като едно скучно място със строго гледащи хора, стоящи пред скучни витрини, се разграничава от визията на Деяна и екипа на НВИМ.

„Основната цел на нашия екип е да променим това схващане”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

България Преди 2 часа

След инцидента възникнала разправия между двамата шофьори

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 2 часа

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

<p>Георгиева: Да преразгледаме 10-процентния плосък данък</p>

Кристалина Георгиева: Време е да преразгледаме 10-процентния плосък данък

България Преди 3 часа

Кристалина Георгиева: Когато България прие плоския данък беше правилно решение

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарха

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарха

България Преди 4 часа

Това потвърдиха пред NOVA от СДВР

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 5 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 5 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 5 часа

Той е предизвикал катастрофа

Фицо: Неутрална Украйна, няма да ги пуснем в НАТО

Фицо: Неутрална Украйна, няма да ги пуснем в НАТО

Свят Преди 6 часа

Братислава подкрепя присъединяването на Украйна към Европейския съюз

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 7 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 7 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 7 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 7 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 8 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 8 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 8 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 8 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия