Асандж: Обама да подаде оставка
Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж   
Източник: ЕПА/БГНЕС
4

Президентът на САЩ Барак Обама трябва да подаде оставка, ако се докаже, че е одобрил заповедта за шпиониране на служители на ООН, заяви основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж в интервю за испанския вестник "Паис", съобщи Франс прес.

Всички от ръководството на САЩ, които са знаели за тази заповед, следва да подадат оставки, ако искат да се запази доверието към страната им, посочва Асандж и добавя, че президентът Обама трябва да съобщи какво знае за тази незаконна заповед.

Според разпространени от "Уикилийкс" дипломатически документи Държавният департамент на САЩ е инструктирал дипломатите си да събират информация за служителите на ООН.

Разбра се също, че властите в САЩ са изисквали номерата на банкови карти, електронни адреси, телефонни номера и номера на лични карти на някои функционери на световната организация от авиокомпании.

Джулиан Асандж е дал интервюто за "Паис" в събота от неуточнено място

Той се превърна в обществен враг номер едно в САЩ и други страни след разгласяването на американски поверителни дипломатически документи чрез своя сайт "Уикилийкс".

Неуловимият засега основател на сайта смятал да поиска политическо убежище в Швейцария, заявили негови привърженици, цитирани от Асошиейтед прес.

Пред испански вестник Асандж се оплакал, че е получил стотици смъртни заплахи, някои от които адресирани към адвокатите и децата му, наред с натиска, на който е подложен от властите в САЩ заради публикуването на стотици хиляди поверителни документи.

Освен това Швеция го обяви за издирване чрез Интерпол по подозрение в сексуален тормоз на две жени - обвинение, което той отрича.

Посланикът на САЩ в Берн Доналд Бейър заявил за местни медии, че

Швейцария трябва внимателно да прецени дали да предостави убежище

на лице, което бяга от закона.

Бейър предупредил швейцарското правителство, че "Уикилийкс" вероятно ще разпространи над 250 дипломатически грами от американското посолство в Берн.

След като няколко уеб компании изоставиха "Уикилийкс", голяма част от трафика на сайта минава през интернет адреса WikiLeaks.ch, посочва АП.

Адресът се контролира от швейцарската Пиратска партия, която бе създадена преди две години и която се обявява за свобода на информацията.

Главният сървър на сайта във Франция беше прекъснат вчера.

Асандж е подложен едновременно на похвали и крайни критики. Привържениците му го смятат за спасител на медиите и свободното слово; критиците го обявяват за анархист.

Въпреки натиска върху Асандж "Уикилийкс" продължава да функционира

Шведската Пиратска партия съобщи, че адресът има по 3000 посетители на секунда. Партията каза също, че поддръжници на Асандж са създали стотици "огледални" сайтове на своите сървъри, което означава, че достъпът до дипломатическата кореспонденция на САЩ ще се запази дори "Уикилийкс" да бъде заличен от интернет.

Австралийското правителство междувременно заяви, че ще предостави консулска помощ Асандж, ако бъде арестуван, предаде Асошиейтед прес.

Правителството обаче отново осъди разгласяването на поверителните дипломатически документи, изтъквайки, че те заплашват сигурността на САЩ и на техните съюзници.

Генералният прокурор Робърт Маклелън каза пред журналисти, че публикуването на документите е пълна безотговорност, тъй като те може да разкрият информатори.

Въпреки това Асандж може да се завърне в родината си или да получи консулска помощ, ако бъде задържан в друга държава, допълни прокурорът.

Междувременно от документи, изтекли от "Уикилийкс", стана ясно, че бившият австралийски премиер Кевин Ръд е нарекъл китайските ръководители "параноици" пред държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, съобщи Франс прес.

На вечеря с г-жа Клинтън Ръд настоял също САЩ да бъдат в готовност да прибягнат до сила в Китай, "ако нещата се развият зле", според американска грама, цитирана от "Сидни морнинг хералд".

На същата вечеря премиерът - бивш дипломат, говорещ мандарин, определил китайските ръководители като "параноици" по отношение на Тибет и Тайван.

САЩ готвят големи размествания на дипломатическия си персонал, като целта е да бъдат сменени служителите, споменати в дипломатическата кореспонденция, разкрита от "Уикилийкс", съобщи Франс прес, позовавайки се на американския сайт "Дейли бийст" (TheDailyBeast.com).

Администрацията на Обама е замислила

сериозно разместване на дипломатическия, военния и разузнавателния персонал

в посолствата в целия свят, преценявайки, че разкритията на "Уикилийкс" са направили работата на някои служители невъзможна, дори опасна, пише Дейли бийст.

Запитан за възможността от смяна на дипломати, говорителят на Държавния департамент Лесли Филипс отговори: "Вече казахме, че ще го направим, ако е необходимо."

И председателят на влиятелната комисия по външните работи на Камарата на представителите, сенаторът Джон Кери призна, че вероятно ще се наложат някои размествания.

Анонимни правителствени източници, цитирани от "Дейли бийст", са казали, че първо ще си тръгнат служителите, чиято самоличност е разкрита в 250 хилядите дипломатически грами, които "Уикилийкс" започна да разпространява преди седмица.

Очаква се първи да бъдат сменени дипломатически служители, застрашени да бъдат обявени за персона нон грата от страната, в която работят.

Един от първите, който може да си замине, е посланикът в Кабул Карл Айкънбъри заради острите си бележки относно корупцията по високите етажи на властта в Афганистан и по адрес на президента Хамид Карзай.

Друг кандидат за смяна, според сайта, е посланикът в Триполи Джийн Крец, който в грама от 2009 г. изтъква, че полк. Кадафи никога не пътува без "пищна блондинка" от украински произход.

Германският външен министър Гидо Вестервеле съобщи, че неговото министерство проверява дали сигурността на информационната му система трябва да се подобри.

Вестервеле напомнил на германските посланици по света

да се придържат към фактите в кореспонденцията си

с Берлин. Той заяви, че неговото министерство си е извадило поуки от изтичането на дипломатическа кореспонденция в "Уикилийкс".

Германия ще анализира дали нейните интереси в сферата на сигурността или тези на съюзниците й са били нарушени, посочи Вестервеле и добави, че вече текат проверки за сигурността на информационната система на министерството.

"Нашите представителства в чужбина бяха помолени още веднъж да кореспондират с нас, както и досега, във фактологичен и аналитичен план", каза външният министър на Германия.  

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 16 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 19 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност