400

В първия работен ден след началото на втората окупация на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" дойдоха и първите политически реакции от страна на опозицията. Въпреки условно изказаната подкрепа, изглежда тази окупация не се възприема така еднозначно в средите на искащите оставка на кабинета Орешарски, както първата.

Във фейсбук профила си бившият премиер Бойко Борисов написа: "Подкрепям протестите на студентите срещу правителството на срамната Тройна коалиция на БСП, ДПС и Атака. В същото време дори не допускам, че някой би си помислил да изпрати полиция и да използва сила срещу мирно протестиращи млади хора.

Не съм убеден обаче, че с окупацията на учебни заведения вече може да се постигне сваляне на това правителство.

Управляващите са глухи за гласа на студентите и на всички протестиращи". Той призовава за общи опозиционни действия с позволените от закона средства, като предлага общ национален митинг пред парламента.

"Понеже на територията на университетите не се прави политика, отправям призив към студентите да излъчат свои представители и още утре с колегите от партията сме готови да се срещнем в централата на ГЕРБ и да изслушаме и обсъдим техните политически искания", пише още Борисов.

Председателят на ДСБ Радан Кънев изрази своята подкрепа за протестиращите и призова МВР да не предприема необмислени действия и да избегне насилието. Кънев, заедно с други представители на Реформаторския блок, дойде зад окупираната сграда на Ректората на СУ, за да се увери, "че няма да бъде упражнено насилие в български университет".

"В СУ това не се е случвало от неговото създаване, вярвам, че няма да бъде допуснато и сега", заяви Кънев. Призоваваме органите на реда да не предприемат необмислени и бързи действия, за да дадат време на студентите да обмислят своята позиция, посочи Кънев. По думите му така ще се намери начин за продължаване на протестите без да бъдат допуснати опасни прецеденти на насилие.

Лидерът на ДСБ каза, че студентите са поискали политически разговор. Техните искания в голямата си част са политически и съвпадат с нашите искания, отбеляза той.

По-късно в профила с социалната мрежа Туитър, обаче, Кънев заяви, че

окупацията на СУ от хора, които не са студенти, не е добра форма на протест, и призова за общ път към промяна, без да се нарушава закона.

Във фейсбук профила си той обяви, че Реформаторския блок подкрепя позицията на преподавателите от СУ, че окупация на университета от хора, които не са студенти, не е подходяща форма на протест, особено по време на зимната сесия.

БСП реагира с позиция на зам.-председателя си Димитър Дъбов, публикувана на сайта на партията, в която се казва, че завземането на университета не е проява на протест, а окупация на знанието.

"През изминалите два дни стана ясно кой всъщност стои зад организацията и изпълнението на окупацията на СУ "Св. Климент Охридски". Днес лидерите на ДСБ и СДС се срещнаха с окупаторите, а Бойко Борисов ги подкрепи. С това им действие маските паднаха", отбелязва заместник-председателят на БСП.

ДПС зае сходна позиция, изтъквайки че не бива университетът да се превръща в място, където се развива политическа дейност. Зам.-председателят на партията Алиосман Имамов посочи, че липсва ясна мотивация и повторната окупация на авторитетното висше учебно заведение е показала по  убедителен начин, че зад нея се крият политически сили, главно  опозиционни в и извън парламента, като ГЕРБ и Реформаторския блок.

"Ние сме против превръщането на висшето учебно заведение в  място за политически мероприятия и смятаме, че не бива  университетът да се превръща в място, където да се развива политическа дейност",

отбеляза Имамов, като припомни, че това ясно и категорично е записано в законите, които регламентират автономията, правата и задълженията на работещите във висшите  учебни заведения.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък използва случая, за да пита защо не са взети мерки за задържането на окупаторите, както съобщиха от партията.

"Аз обвинявам прокуратурата и полицията в съдействие и съучастие на престъпници. Престъпленията на лицата, които в момента са окупирали Софийския университет, са следните: хулиганство, нарушение на обществения ред, самоуправство, включително престъпление срещу държавата", смята Сидеров.

Той пита прокуратурата, главния прокурор, софийския градски прокурор, районна прокуратура защо не са се самосезирали вече трето денонощие и не реагират.

Лидерът на "Атака" припомня как прокуратурата е действала светкавично срещу него. Според него

тази псевдотолерантност към нарушители на обществения ред ще доведе страната ни до анархия и хаос.

Окупацията на академична сграда е мощно средство за защита на интересите на академичната общност, с което не бива да се злоупотребява, коментира във Фейсбук политологът и преподавател в СУ Огнян Минчев.

"Не може да се допуска случайни хора - нечленове на академичната общност, да налагат своите решения за прилагането на подобна мярка. Окупацията на Софийския университет от десетина случайни минувачи е покана за провокации от страна на власт имащите да се разправят с демократичното движение на българските студенти и университетски преподаватели. Призовавам всички наши колеги да убедим шепата незнайни окупатори НЕЗАБАВНО да напуснат сградата на Ректората", пише Минчев.

Според него влизането на полицейски сили в Ректората трябва да бъде предотвратено на всяка цена, защото

подобна интервенция ще бъде прецедент, на който ще се позовават "всички бъдещи кандидати за диктатори след групичката Доган-Пеевски-Станишев".

На подобна позиция застана и проф. Александър Кьосев, един от преподавателите в СУ, които защитаваха активно първата блокада на Ректората от "Ранобудните студенти". 

"Не подкрепям втората окупация на Софийския университет.

Рязко осъждам идеята в окупирания Софийски университет да бъдат поканени външни протестиращи, които не са студенти и преподаватели там",

написа Кьосев в профила си във Фейсбук.

"За да е ясно и да не е никак "обтекаемо": НЕ ПОДКРЕПЯМ новата окупация на Ректората. Нито в този персонален състав, нито в тази численост, нито в това време, нито при тази обстановка. Тя не постига целите, които заявява, а им вреди."

Това коментира още един преподавател в СУ – доц. Кристиан Таков, който подкрепяше протеста на "Ранобудните студенти" и изнесе вдъхновяваща лекция в окупираната от тях аудитория. 

Самите "Ранобудни студенти" също се разграничиха от окупацията, тъй като смятат, тази форма на протест е изчерпана. 

Мнението на тримата преподаватели в СУ за новата окупация се споделя и от други техни колеги. В неделя следобед те разпространиха позиция, в която заявиха, че подкрепят своите студенти и се възприемат като техни колеги, а не съдии, организатори или ментори.

"Независимо че всеки от нас има една или друга преценка за повторната окупация, единни сме в едно: не бива да се допусне насилие в границите на Алма матер",

се казва в позицията на преподавателите.

Режисьорът Стоян Радев, активен протестиращ и член на Гражданския съвет към Реформаторския блок, коментира емоционално реакциите във Фейсбук: 

"Да се прави разлика между онази и тази окупация е абсурдно, защото нищо в политическата обстановка не се е променило. Ако преди имаше повод за окупация, сега има още по-голям!

Ще вземе да излезе, че преподавателите, които се разграничават, Реформаторският блок, който отново не може да заеме адекватна позиция, и всички останали интелигентни в малодушието си протестиращи... едва сдържам обидните квалификации... отново ще загубят, защото са загубени."

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@