Опозицията с предпазлива подкрепа за окупацията на СУ
Божидар Лукарски, Димитър Бечев, Радан Кънев и Найден Зеленогорски от РБ зад СУ   
400

В първия работен ден след началото на втората окупация на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" дойдоха и първите политически реакции от страна на опозицията. Въпреки условно изказаната подкрепа, изглежда тази окупация не се възприема така еднозначно в средите на искащите оставка на кабинета Орешарски, както първата.

Във фейсбук профила си бившият премиер Бойко Борисов написа: "Подкрепям протестите на студентите срещу правителството на срамната Тройна коалиция на БСП, ДПС и Атака. В същото време дори не допускам, че някой би си помислил да изпрати полиция и да използва сила срещу мирно протестиращи млади хора.

Не съм убеден обаче, че с окупацията на учебни заведения вече може да се постигне сваляне на това правителство.

Управляващите са глухи за гласа на студентите и на всички протестиращи". Той призовава за общи опозиционни действия с позволените от закона средства, като предлага общ национален митинг пред парламента.

"Понеже на територията на университетите не се прави политика, отправям призив към студентите да излъчат свои представители и още утре с колегите от партията сме готови да се срещнем в централата на ГЕРБ и да изслушаме и обсъдим техните политически искания", пише още Борисов.

Председателят на ДСБ Радан Кънев изрази своята подкрепа за протестиращите и призова МВР да не предприема необмислени действия и да избегне насилието. Кънев, заедно с други представители на Реформаторския блок, дойде зад окупираната сграда на Ректората на СУ, за да се увери, "че няма да бъде упражнено насилие в български университет".

"В СУ това не се е случвало от неговото създаване, вярвам, че няма да бъде допуснато и сега", заяви Кънев. Призоваваме органите на реда да не предприемат необмислени и бързи действия, за да дадат време на студентите да обмислят своята позиция, посочи Кънев. По думите му така ще се намери начин за продължаване на протестите без да бъдат допуснати опасни прецеденти на насилие.

Лидерът на ДСБ каза, че студентите са поискали политически разговор. Техните искания в голямата си част са политически и съвпадат с нашите искания, отбеляза той.

По-късно в профила с социалната мрежа Туитър, обаче, Кънев заяви, че

окупацията на СУ от хора, които не са студенти, не е добра форма на протест, и призова за общ път към промяна, без да се нарушава закона.

Във фейсбук профила си той обяви, че Реформаторския блок подкрепя позицията на преподавателите от СУ, че окупация на университета от хора, които не са студенти, не е подходяща форма на протест, особено по време на зимната сесия.

БСП реагира с позиция на зам.-председателя си Димитър Дъбов, публикувана на сайта на партията, в която се казва, че завземането на университета не е проява на протест, а окупация на знанието.

"През изминалите два дни стана ясно кой всъщност стои зад организацията и изпълнението на окупацията на СУ "Св. Климент Охридски". Днес лидерите на ДСБ и СДС се срещнаха с окупаторите, а Бойко Борисов ги подкрепи. С това им действие маските паднаха", отбелязва заместник-председателят на БСП.

ДПС зае сходна позиция, изтъквайки че не бива университетът да се превръща в място, където се развива политическа дейност. Зам.-председателят на партията Алиосман Имамов посочи, че липсва ясна мотивация и повторната окупация на авторитетното висше учебно заведение е показала по  убедителен начин, че зад нея се крият политически сили, главно  опозиционни в и извън парламента, като ГЕРБ и Реформаторския блок.

"Ние сме против превръщането на висшето учебно заведение в  място за политически мероприятия и смятаме, че не бива  университетът да се превръща в място, където да се развива политическа дейност",

отбеляза Имамов, като припомни, че това ясно и категорично е записано в законите, които регламентират автономията, правата и задълженията на работещите във висшите  учебни заведения.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък използва случая, за да пита защо не са взети мерки за задържането на окупаторите, както съобщиха от партията.

"Аз обвинявам прокуратурата и полицията в съдействие и съучастие на престъпници. Престъпленията на лицата, които в момента са окупирали Софийския университет, са следните: хулиганство, нарушение на обществения ред, самоуправство, включително престъпление срещу държавата", смята Сидеров.

Той пита прокуратурата, главния прокурор, софийския градски прокурор, районна прокуратура защо не са се самосезирали вече трето денонощие и не реагират.

Лидерът на "Атака" припомня как прокуратурата е действала светкавично срещу него. Според него

тази псевдотолерантност към нарушители на обществения ред ще доведе страната ни до анархия и хаос.

Окупацията на академична сграда е мощно средство за защита на интересите на академичната общност, с което не бива да се злоупотребява, коментира във Фейсбук политологът и преподавател в СУ Огнян Минчев.

"Не може да се допуска случайни хора - нечленове на академичната общност, да налагат своите решения за прилагането на подобна мярка. Окупацията на Софийския университет от десетина случайни минувачи е покана за провокации от страна на власт имащите да се разправят с демократичното движение на българските студенти и университетски преподаватели. Призовавам всички наши колеги да убедим шепата незнайни окупатори НЕЗАБАВНО да напуснат сградата на Ректората", пише Минчев.

Според него влизането на полицейски сили в Ректората трябва да бъде предотвратено на всяка цена, защото

подобна интервенция ще бъде прецедент, на който ще се позовават "всички бъдещи кандидати за диктатори след групичката Доган-Пеевски-Станишев".

На подобна позиция застана и проф. Александър Кьосев, един от преподавателите в СУ, които защитаваха активно първата блокада на Ректората от "Ранобудните студенти". 

"Не подкрепям втората окупация на Софийския университет.

Рязко осъждам идеята в окупирания Софийски университет да бъдат поканени външни протестиращи, които не са студенти и преподаватели там",

написа Кьосев в профила си във Фейсбук.

"За да е ясно и да не е никак "обтекаемо": НЕ ПОДКРЕПЯМ новата окупация на Ректората. Нито в този персонален състав, нито в тази численост, нито в това време, нито при тази обстановка. Тя не постига целите, които заявява, а им вреди."

Това коментира още един преподавател в СУ – доц. Кристиан Таков, който подкрепяше протеста на "Ранобудните студенти" и изнесе вдъхновяваща лекция в окупираната от тях аудитория. 

Самите "Ранобудни студенти" също се разграничиха от окупацията, тъй като смятат, тази форма на протест е изчерпана. 

Мнението на тримата преподаватели в СУ за новата окупация се споделя и от други техни колеги. В неделя следобед те разпространиха позиция, в която заявиха, че подкрепят своите студенти и се възприемат като техни колеги, а не съдии, организатори или ментори.

"Независимо че всеки от нас има една или друга преценка за повторната окупация, единни сме в едно: не бива да се допусне насилие в границите на Алма матер",

се казва в позицията на преподавателите.

Режисьорът Стоян Радев, активен протестиращ и член на Гражданския съвет към Реформаторския блок, коментира емоционално реакциите във Фейсбук: 

"Да се прави разлика между онази и тази окупация е абсурдно, защото нищо в политическата обстановка не се е променило. Ако преди имаше повод за окупация, сега има още по-голям!

Ще вземе да излезе, че преподавателите, които се разграничават, Реформаторският блок, който отново не може да заеме адекватна позиция, и всички останали интелигентни в малодушието си протестиращи... едва сдържам обидните квалификации... отново ще загубят, защото са загубени."

Коментари 400
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

400 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 22 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 27 минути

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 2 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина