Мубарак сдаде властта: Коментари и реакции
Върховната представителка на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън   
Източник: ЕПА/БГНЕС
118

Един от лидерите на египетската опозиция Мохамед ел Барадеи заяви, че това е "най-великият ден" в живота му. Чакахме този ден с десетилетия. Всички очакваме с нетърпение преходния период със споделяне на властта между армията и народа", заяви Ел Барадеи в интервю за Ройтерс по телефона.

Запитан дали ще се кандидатира за президент, той отговори: "Не мисля по този въпрос. Живял съм достатъчно и съм щастлив да видя Египет свободен!".

Високопоставен член на най-голямата опозиционна група в Египет "Мюсюлмански братя", заяви, че египтяните са постигнали основната цел на бунта. "Поздравявам египетския народ и мъчениците. Това е денят на победата за египетския народ. Основната цел на революцията беше постигната", заяви Мохамед ел-Кататни. Група призова военните да предадат властта в най-скоро време на оглавявано от цивилни лица правителство

Генералният секретар на Арабската лига египтянинът Амр Муса поздрави "бялата революция", както сам я нарече, но отказа да заяви дали ще се кандидатира за президент. "Очаквам с нетърпение бъдещето за изграждане на национален консенсус в идващия период. Има голям шанс сега и беше отворен прозорец след тази бяла революция и след отстъплението на президента", заяви той пред телевизия "Ал Арабия".

Европа прие със задоволство решението на египетския президент Хосни Мубарак да напусне поста си, заявявайки, че той е "чул гласовете на египетския народ" и е открил пътя за реформи.

Върховната представителка на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че с оттеглянето си Мубарак е "открил пътя за по-бързи и по-задълбочени реформи".

"Сега е важно диалогът да се ускори и да доведе до правителство с широко представителство, което ще се съобразява със стремежите и ще осигури стабилност за египетския народ", заяви Аштън в комюнике.

"Бъдещето на Египет остава в ръцете на египетския народ", се казва още в комюникето. Тя призовава всички злоупотреби с човешките права след 18 дни на масови протести да бъдат разследвани и заяви, че ЕС остава "готов да помогне с каквото може" по време на "мирния и необратим преход към демокрация и свободни и честни избори". Баронесата беше първият чуждестранен политик, реагирал на новината за оставката на Мубарак.

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек допълни, че египетската армия "трябва да играе конструктивна роля в процеса на демократизация". "Това е само началото на дълъг път към трайна промяна", предупреди той и призова за "по-справедлив икономически и социален ред, основан на върховенството на закона".

Президентът на САЩ Барак Обама приветства мирния преход във властта в Египет: "Народът на Египет проговори. Гласът му бе чут. И Египет никога няма да бъде същият", заяви Обама в кратко изявление в Белия дом. Обама подчерта, че оставката на Мубарак е начало, а не краят на прехода в Египет. Президентът на САЩ добави, че остава да бъдат решение още много важни въпроси. Той предупреди, че на Египет предстоят трудни дни (Вж. обръщението на Обама).

Ролята на САЩ в оттеглянето на Мубарак остава засега неясна, но египетският министър на отбраната Мохамед Тантауи, шеф на военния съвет, който пое днес властта, е разговарял днес пет пъти по телефона с американския си колега Робърт Гейтс, посочва Ройтерс.

Американският вицепрезидент Джо Байдън поздрави Египет с "историческия ден" и заяви, че оставката на президента Хосни Мубарак трябва да доведе след време до демокрация в страната.

"Днес е исторически ден за египтяните", заяви Байдън в първата реакция на американските власти на оставката на Мубарак. Той определи заминаването на "върховния ръководител" като "изключително важен момент" за Близкия Изток, но предупреди, че идните дни ще бъдат "деликатни и с тежки последици". 

Белият дом заяви, че е много важно следващото правителство на Египет да признае съществуващите мирни договори с Израел, предаде АП.

"Египет ще продължи да бъде стабилизиращ сила в Близкия изток и след оставката на президента Хосни Мубарак, заяви в Брюксел генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. В разпространено от неговия кабинет изявление се изтъква, че "Египет е ценен партньор" за алианса и "страна с ключово значение за района на Близкия изток". "Приветствам решението на президента Мубарак. Винаги упорито съм призовавал за бърз и мирен преход към демокрация, при който ще бъдат уважени законните стремежи на народа на Египет", подчертава Расмусен.

Израел се надява, че предаването на властта в Египет ще се извърши "гладко", съобщи представител на правителството, пожелал да остане анонимен.

Той обаче подчерта необходимостта от спазване на мирния договор от 1979 г. между Израел и Египет, подписан две години преди Мубарак да дойде на власт. "Договорът отговаря на интересите на двете страни и представлява гаранция за стабилността на целия регион", съобщи представителят и допълни, че Израел изпитва известно безпокойство от несигурността, създала се след напускането на Мубарак.

Москва се надява, че египетските власти ще могат да осигурят нормално функциониране на държавните органи, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той добави, че се надява опозиционните сили да проявят готовност да насочат събитията към нормализиране на обстановката. "Ние приемаме последните събития в Египет като резултат от вътрешните процеси между основните политически сили", подчерта Лавров.

"Днес египетският народ отвори нова страница в гордата история на своята страна. След седмици на масови протести египтяните успяха по мирен път да отвоюват своите основни права и граждански свободи, отнети им в продължение на десетилетия", заяви външният ни министър Николай Младенов, цитиран от пресцентъра на външно министерство.

Британският министър-председател Дейвид Камерън призова управлението на страната да бъде поето от цивилни и по този начин преходът да доведе до "отворен, демократичен и свободен" Египет.

"Египет в момента има наистина безценна възможност да сформира ново правителство, което да обедини страната. Като приятел на държавата и нейния народ сме готови да им помогнем по всеки възможен начин", посочи британският премиер.

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави решението на Хосни Мубарак, наричайки го "историческа промяна". "Призовавам тези, които сега носят отговорността и ще носят отговорността да направят развитието в Египет необратимо. Радвам се заедно с народа на Египет", допълни тя.

Френският президент Никола Саркози призова Египет да предприеме стъпки към свободни избори. "Франция горещо се надява, че новите египетски власти ще предприемат стъпки, които да доведат до установяването на демократични институции чрез свободни и прозрачни избори", се казва в комюнике на Елисейския дворец.

Иран приветства оставката на Мубарак и подчерта, че народът е постигнал "голяма победа".

"Победата на волята на великата египетска нация над съпротивата и упоритостта на властите, които зависеха от световните сили, е голяма - обяви говорител на външното. - Надяваме се, че продължавайки по същия път, всички исторически искания на египтяните ще се осъществят".

Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, който вече е герой в очите на арабите заради честите му изблици срещу Израел и подкрепата му за Палестина, изрази задоволство от резултатите от антиправителствените протести в Египет.

Движението "Хамас" приветства оставката на Мубарак и я определи като "началото на победата за египетската революция", след като по улиците на Ивицата Газа започнаха масови тържества. Представител на организацията каза, че крайният резултат представлява "победа за волята на народа и неговите саможертви" и призова египетската армия "да работи за исканията на нацията и да не позволява тя да бъде лъгана". 

Катар съобщи, че "уважава волята и избора на египетския народ" след оставката на президента Хосни Мубарак при първата официална реакция на арабска страна след оттеглянето му. "Предаването на властта на Висшия съвет на въоръжените сили е важна положителна стъпка по пътя към постигането на стремежите на египетския народ", заяви дворецът на емира в комюнике. "Катар изразява уважението си към волята на египетския народ и към неговия избор", се казва още в комюникето. В него се изразява надежда, че Египет ще може "отново да играе ролята на лидер в арабския и ислямския свят".

Стотици тунизийци избухнаха в радост няколко минути след съобщението за оттеглянето на Хосни Мубарак. По улиците отекваше оглушително натискане на клаксоните, достойно за победа на Световно първенство по футбол, хората скачаха и танцуваха от радост, а египетски знамена се смесваха със знамената на Тунис.

Бейрут прие тази вечер с клаксони и фойерверки съобщението за оставката на египетския президент. Множество квартали бяха залети от дълги колони от автомобили, от които хората развяваха египетски знамена

Междувременно Швейцария замрази авоари на Хосни Мубарак, съобщи говорител на швейцарското външно министерство. Решението влиза в сила незабавно, но не беше уточнено за каква сума става дума. През последните години Швейцария работи усърдно, за да подобри имиджа си на рай за авоари, придобити по неправомерен начин, и също така замрази имущество на бившия президент на Тунис Бен Али, както и на лидера на Кот Д'Ивоар Лоран Гбаго.

Коментари 118
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

118 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 5 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 6 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 9 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 9 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 10 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 10 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 11 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 11 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 11 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 11 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 12 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 12 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 12 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 12 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 13 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 13 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen