Що е то европредседателство - какво трябва да се знае за него
Източник: БГНЕС
32

Б ългария вече пое за пръв път, откакто е в ЕС, председателството на Съюза. Като ръководител на Съвета на Европейския съюз страната ни ще има възможност да изиграе важна представителна и посредническа роля, макар това председателство вече да не носи същата тежест както преди години.

С официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ председателството ще бъде открито на 11 януари - в 19:30 часа. По програма на на 10 януари пристигат делегация от чуждестранни журналисти, а на следващия ден - посещение на Колежа на европейските министри и на Жан-Клод Юнкер.

От 17:30 часа на 10 до 12 януари в центъра ще има и редица забрани за паркиране и затворени улици - по "Гурко", "Раковски", "Кн. Александър I", "Цар Освободител", "Дякон Игнатий" и още от малките пресечки в центъра. Движението ще се спира, ще има и промени в градския транспорт - вижте по-долу

По пътя на делегатите от летището за тези три дни се забранява отварянето на прозорците на сградите, снимането от тях, ползването на терасите. Същото е и около НДК. 

В Съвета на Европейския съюз лидерите на всички 28 държави членки заседават по въпроси в различни области.

Съветът има законодателни правомощия, голяма част от които споделя с Европейския парламент. Освен това той координира политиките на държавите, сключва международни споразумения и определя външната политика на ЕС според насоките на Европейския съвет, който е отделен орган.
 
Председателството на Съвета на ЕС се сменя на ротационен принцип на всеки шест месеца, преди нас бе Естония, а след нас е Австрия. 

За негово мото България избра националния си девиз "Съединението прави силата". Цветовете ще бъдат синьо и жълто, а логото ще е шевица.

Близо 300 събития у нас са записани в календара на българското председателство,

а до неговия край страната вероятно ще посрещне 25 000 гости и делегати. Сградата домакин е Националния дворец на културата в София, който претърпя основен ремонт.

В предлагания актуализиран календар основната част от събитията са в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и др. България ще бъде домакин на една среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите - членки на ЕС, и страните от Западните Балкани.

Ще се проведат 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение. На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на председателството са планирани още около 85 събития.

Влизайки в лидерска позиция, България получава възможност да постави на преден план за преговори теми и инициативи от национален интерес. От друга страна обаче, тя трябва да действа като честен и безпристрастен посредник. Като приоритети на председателството страната определи бъдещето на Съюза, сигурност и стабилност, цифрова икономика и наблегна особено на развитието и свързаността на Западните Балкани.

„Ние тук трябва да целим не само силна политическа декларация

и заявка за следващите стъпки в перспективата, без фалшиви очаквания, и в същия момент обаче да вземем решение по конкретните неща, свързани със свързаността, проекти, инфраструктура и т.н.“, заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.
 
„Дебатът за бъдещето на Европа и бъдещия бюджет, включително Дъблинското споразумение, когато говорим за сигурност, миграция и стабилност. Това са трите най-важни направления, по които ще трябва неминуемо да работим, защото сега е моментът“, допълни Павлова.

Лиляна Павлова: Важното е да няма терористични атаки през европредседателството 

Павлова изненадващо в парламента

Преди време британският "Гардиън" излезе с много критичен материал - точно в навечерието на поемането на председателството Българоя тъне в облак от корупция. В него авторката Дженифър Ранкин цитира от Брюксел доклад на Центъра за изследване на демокрацията, "който обрисува унищожителна картина на корумпираност от върховете до низините на обществото". Повече от 20%, или 1.3 милиона пълнолетни българи, са участвали в някаква корупционна операция като плащащи или получаващи подкуп, но през 2015 г. са приключени едва 72 дела, разказва още Ранкин. В полунощ срещу 1 януари ще свири музика и ще блестят фойерверки, когато България - най-бедната и "най-корумпираната" страна в ЕС, ще поеме палката на ротационното председателство. 

Френският вестник "Монд" видя следните 4 приоритета - Европа и младите хора, Западните Балкани, сигурността и стабилността и цифровата икономика, противопоставяне на руското и турското влияние и участието на доброволци. 

И още няколко любопитни подробности -

по 285 лв. ще струва на данъкоплатците нощувката в София

на европейски премиер или министър по време на българското председателство на ЕС.

Това става ясно от обществена поръчка за хотелско настаняване на ръководителите на делегации и придружаващите ги лица, обявена от Министерството на българското председателство на ЕС.

Общата стойност на поръчката е 515 хил. лв. с ДДС, а броят на нощувките, които трябва да бъдат осигурени срещу тази сума, e 1808, което прави по 285 лв. на нощ за ВИП-персона.

Шалове за 160 000 лева ще бъдат раздадени по време

на Българското европредседателство като парите ще бъдат разпределени за 900 луксозни и 16 000 стандартни шалчета. Подаръци ще има и за мъжете. 287 000 ще струват вратовръзките, като от тях 1100 ще бъдат луксозни, а 20 000 – стандартни. Това са пари от държавния бюджет, които са отделени само за целите на европредседателството.

„Традицията в раздаването на подаръци съществува, откакто съществуват ротационните председателства. Това са традиционни пакети, в които има шал за дамите, вратовръзки за мъжете. Традиционните подаръци в Европейската комисия са шал, вратовръзка, тефтер и химикалка. Има и други, които са от т.нар. „полезни подаръци” като зарядни батерии, преходници за мобилни устройства, както и тези, които остават за спомен. При нас това ще бъде монета", разказа преди време Яна Дочева, директор на дирекция „Подготовка и провеждане на председателството”.

Малката ракия става още по-малка. По време на официалните обеди и вечери ракията ще бъде 25 мл, а не както е обичайно – 50 мл. 

„За работните обеди – НДК на последния етаж, където преди се помещаваше ресторант. Над 300 души трябва да се съберат за някои от събитията, а са малко залите, които могат да поберат толкова много хора накуп. Затова ще се използват Резиденция „Бояна” и в „София Тех Парк”. По отношение на кетъринга, ще се разчита на спонсорство на резлични български производители. Около 1 милион и 700 хиляди лева са отделени за храна по време на българското председателство на ЕС”, добави Яна Дочева.

Над 1 млн. и 100 хил. лева без ДДС ще струват работните обяди, официалните вечери и кафе-паузите по време на председателството ни.

От тях - над 260 хил. лв. ще струва официалното откриване и вечерите.

Останалите пари - над 900 хил. лв. без ДДС ще отидат за работни хранения в конгресния център на НДК. 

За целия период на председателството ни ще трябва да се осигури храна за 23 790 души.

В една кафе-пауза или обяд на блок маса се очаква да участват между 40 и 1000 души, а в един работен обяд - между 14 и 70 души.

Много гледано в мрежата е и видеото, посветено на председателството ни - "Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед" - рекламно видео, представящо страната ни, хората и туристическите дестинации. За два дни е гледано над 520 000 пъти. 

От 17.30 часа на 10.01.2018 г. до отпътуване на делегациите на 12.01.2018 г. на ул. "Ген. Гурко" между ул. "Г.С.Раковски" и ул. "Кн. Александър І".

От 17.30 часа на 10.01.2018 г. до приключване на мероприятията на 11.01.2018 г.:
- на ул. "Кн. Александър І" между ул. "Ген. Гурко" и бул. "Цар Освободител";
- на ул. "Аксаков" между ул. "Дякон Игнатий" и ул. "Г.С.Раковски";
- на ул. "Дякон Игнатий" между ул. "Ген. Гурко" и бул. "Цар Освободител";
- на ул. "Кузман Шапкарев" между ул. "Иван Вазов" и ул. "Ген. Гурко";
- на ул. "Славянска" между ул. "Г.С.Раковски" и ул. "Дякон Игнатий";
- на ул. "Г.Бенковски" между бул. "Цар Освободител" и ул. "Иван Вазов";
- на ул. "Иван Вазов" между ул. "Г.С.Раковски" и ул. "Дякон Игнатий".

От 06.30 часа до приключване на събитията на 11.01.2018 г.:
- на площад "Кн. Александър І", срещу Национална художествена галерия;
- на пл. "Кн. Александър І" между бул. "Цар Освободител" и ул. "Московска".

От 17.30 часа на 11.01.2018 г. са приключване на мероприятията на 12.01.2018 г.:
- на ул. "Доспат" между бул. "Витоша" и ул. "Баба Неделя";
. на ул. "Баба Неделя";
- на ул. "Д-р Христо Стамболски".

По преценка на отдел "Пътна полиция" при СДВР  ще се забранява  влизането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи мероприятията,  както следва:

От 08.00 часа до приключване на 11.01.2018 г.: 
- по ул. "Ген. Гурко" между ул. "Г.С.Раковски" и ул. "Кн. Александър І";
- по ул. "Кн. Александър І" между ул. "Ген. Гурко" и бул. "Цар Освободител";
- по ул. "Аксаков" между ул. "Дякон Игнатий" и ул. "Г.С.Раковски";
- по ул. "Дякон Игнатий" между ул. "Ген. Гурко" и бул. "Цар Освободител";
- по ул. "Кузман Шапкарев" между ул. "Иван Вазов" и ул. "Ген. Гурко";
- по ул. "Славянска" между ул. "Г.С.Раковски" и ул. "Дякон Игнатий";
- по ул. "Г.Бенковски" между бул. "Цар Освободител" и ул. "Иван Вазов";
- по ул. "Иван Вазов" между ул. "Г.С.Раковски" и ул. "Дякон Игнатий".

От 08.00 часа на 12.01.2018 г. до приключване на мероприятията:
- по ул. "Доспат" между бул. "Витоша" и ул. "Баба Неделя";
- по ул. "Баба Неделя";
- по ул. "Д-р Христо Стамболски".

За времето от 11.00 до 12.00 часа на 12.01.2018 г. се закрива спирка с код 0395 (Бул. Черни връх), под "Моста на влюбените", след бул. "Черни връх", посока бул. "България".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Рибарите се завръщат край Дивата река в „Игри на волята: България“

Рибарите се завръщат край Дивата река в „Игри на волята: България“

Любопитно Преди 1 час

Ловците остават в Резиденцията, а Жътварите ще живеят в Стопанството

СЗО: Починалите от ковид-19 вероятно са повече от отчетеното

СЗО: Починалите от ковид-19 вероятно са повече от отчетеното

Теми в развитие Преди 1 час

Майк Райън: Когато броиш нещо, не можеш да го преброиш по перфектен начин

Протест в София срещу властта за 82-а вечер

Протест в София срещу властта за 82-а вечер

България Преди 3 часа

Днес броят на демонстрантите на пл. „Независимост” не е голям

Подкрепен от Турция Азербайджан започва контранастъпление

Подкрепен от Турция Азербайджан започва контранастъпление

Свят Преди 4 часа

Русия, която има военни бази в Армения, призова за мир

Глобяват БСП, партията на Цветанов и посрещачите на Борисов заради COVID-19

Глобяват БСП, партията на Цветанов и посрещачите на Борисов заради COVID-19

България Преди 5 часа

От здравното министерство уточняват, че актовете ще бъдат връчени от съответните регионални здравни инспекции

Борисов назначи Златанов за зам.-министър на МВР

Борисов назначи Златанов за зам.-министър на МВР

България Преди 5 часа

От 1 октомври 2018 г. до настоящия момент заемаше поста началник на политическия кабинет на министъра

Протестиращи блокираха сградата на РИОСВ – Стара Загора

Протестиращи блокираха сградата на РИОСВ – Стара Загора

България Преди 5 часа

Според гражданите замърсяването на въздуха и зловонните миризми идват от енергийна централа

Как влияе бракът върху теглото на двойките

Как влияе бракът върху теглото на двойките

Любопитно Преди 7 часа

Вижте какво установиха специалистите

Драго иска среща с баща си и Лора в „Братя“

Драго иска среща с баща си и Лора в „Братя“

България Преди 7 часа

Не пропускайте криминалната драма всеки делничен ден от 22:30 ч. по NOVA

Разследват бившия шеф на „Елит Модел” за сексуално насилие над непълнолетни

Разследват бившия шеф на „Елит Модел” за сексуално насилие над непълнолетни

Свят Преди 7 часа

За „Елит Моделс” са работили и много бъдещи звезди на киното

Разяждащ мозъка микроб бе открит във водоснабдяването в Тексас

Разяждащ мозъка микроб бе открит във водоснабдяването в Тексас

Свят Преди 8 часа

Амебата може да причини инфекция, която обикновено е фатална

Пожар във влака София - Бургас, евакуираха пътниците

Пожар във влака София - Бургас, евакуираха пътниците

България Преди 9 часа

Огънят е бил потушен от локомотивните машинисти

COVID-19: Солени глоби в Англия при отказ от изолация

COVID-19: Солени глоби в Англия при отказ от изолация

Теми в развитие Преди 10 часа

Полицията ще разполага с правомощия да извършва необходимите проверки

Волен Сидеров

Волен Сидеров: Божият закон не подлежи на поправки в НС

Теми в развитие Преди 11 часа

Лидерът на „Атака” беше на поредно посещение в столичното 3-то полицейско управление