Как новите министри поеха властта
Петя Първанова между останалите министри в служебното правителство   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
71
Пя ят към по-високи заплати не минава през национализация, а през това да се научим как да произвеждаме по-добър продукт, заяви Асен Василев, новият министър на икономиката, енергетиката и туризма на церемонията по поемането на поста от досегашния министър Делян Добрев.

(вижте фотогалерия)

Едно правителство има 4 години да изпълни програмата си, ние имаме 60 дни до изборите - не е реалистично да мислим, че в тези дни може да решим проблеми в енергетиката, които са останали, каза Асен Василев.

Трябва да направим няколко важни неща - да приключат одити, да се направи международен одит, прозрачност в енергетиката, да се направи обществен дебат - как тези проблеми трябва да бъдат решени. Само с ниски цени, няма как българската икономика да тръгне по нов начин, каза Асен Василев.

Средната заплата в IT-индустрията беше 600 лв. през 2004 г., сега е 2600 лв. Това стана, защото българските фирми се научиха да произвеждат повече продукти, каза Василев.

В следващия програмен период за следващите 7 години трябва да заложим мерките за конкурентоспособност да помогнат на фирмите ни да станат по-умни, за да се вдигнат и заплатите на хората, които работят. Много важно е да видим по какъв начин с европейските фондове можем да помогнем да фирмите ни да станат по-умни и работниците ни да станат по-продуктивни. Това няма как да стане за 60 дни, но може да поставим първите стъпки и да погледнем към европейските програми и фондове, каза той.

Най-важното, което предстои следващите месеци, е приключването на конкурса за търсене и проучване за нефт и газ за блок "Терес"
,

който се намира в дълбоко Черно море, на юг от блок „Хан Аспарух", каза досегашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, на церемонията по предаване на поста на служебния министър на икономиката Асен Василев.

"Процедурата стартира миналата година, бе публикувана в официалния вестник на Европейския съюз в началото на тази година. От тогава продаваме документация. Вече имаме купени шест комплекта документи, пет от тях са купени от едни от най-известните компании в ЕС за проучване и добив на нефт и газ, една е купена от американска компания", посочи Добрев. Крайният срок за подаване на оферти за блок "Терес" е 9 май тази година".

"Министър-председателят каза, че при наличие на възможни резерви, може да се мисли за увеличение на доходите. Трябва да видя дали има наличие на възможни резерви", каза служебният министър на финансите Калин Христов, на церемонията по предаване на управлението на министерството.

"Средното разбиране за растеж тази година е в диапазона от 1 до 1,5%.

Това при условие, че във втората половина на годината, Еврозоната би започнала да се възстановява. Това е условна прогноза на бъдещо възстановяване на Еврозоната. С днешното разбиране за развитието на Еврозоната и на България мисля, че този растеж е реалистичен и може да се реализира", заяви Христов.

На въпрос дали ще се теглят заеми, Христов каза: "Работим в рамките на приетия бюджет. В него е записано ясно, че може да има финансиране до 2 млрд. лева, защото в бюджета има 1 млрд. лева дефицит, който трябва да бъде финансиран, и има 1 млрд. лева падеж на книжа, които трябва да бъдат рефинансирани. В рамките на бюджета ясно е казано какво финансиране може да има и за какво може да се използва - за изплащане на падежиращи емисии и за финансиране на дефицита".

"Икономиите от инвестиции основно са идвали от факта, че част от разходите за инвестиции са свързани с усвояване на определени европейски фондове. Ако там има нереализирани проекти, това механично води до спестяване. Бюджетът има акцент към инвестиционни разходи", добави Христов.

Служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева заяви, че

работата в министерството няма да се забави и с ден
.

Тя пое поста министър на регионалното развитие и благоустройството.

Сред основните си приоритети Захариева посочи ежедневното наблюдението върху големите инфраструктурни проекти по ОП "Транспорт", запазване на темповете по усвояване на ОП "Регионално развитие" и продължаване на договарянето за новата оперативна програма, работата на ГРАО - отпечатването и предаването на избирателните списъци.

Досегашният министър Лиляна Павлова напомни, че преди една година със Захариева са работили заедно в министерството и допълни, че е късметлия, че приемникът й е човек - професионалист, и познава работата и екипа на министерството. Павлова символично предаде отчета за свършено през четирите години. В този отчет има много труд, положен и от Захариева, допълни Павлова. Тя изрази надежда работата, както и досега, да продължи в духа на приемственост.

Не предвиждам кадрови промени в структурата на МВР
,

защото нашата основна задача е системата на МВР да продължи да работи, заяви служебният министър на вътрешните работи Петя Първанова, след като пое поста от досегашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Стана ясно обаче, че зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е подал оставка и има намерение да се върне към преподавателската си дейност.

"За този кратък период на управление на служебното правителство, трябва да се свършат само спешните и важни неща, като за мен това са провеждането на един честен и спокоен изборен процес, опазване сигурността на българските граждани и запазване на състоянието на системата на МВР", посочи служебният вътрешен министър.

Всички служители на системата на МВР, които са истински професионалисти,

не заслужават подобно отношение и спекулации от политическата класа в България


и най-вече от БСП, каза министърът на вътрешните работи от кабинета на Бойко Борисов - Цветан Цветанов предаде поста на своя заместник от служебното правителство Петя Първанова.

Цветанов призова политическите партии да спрат със съмненията за професионализма на служителите на органите на реда. Днес вече мога да говоря и за първи път ще го направя, за да неутрализирам публичните спекулаци, отбеляза досегашният министър на вътрешните работи. Той припомни, че по закон служителите на МВР са деполитизирани, и те се ръководят само и единствено от върховенството на закона.

"Ще маркирам някой забелижителни имена в системата на вътрешните работи, които са гръбнакът на МВР, и ще заявя, че не се съмнявам в техния професионализъм. Това са - главният секретар на МВР Калин Георгиев и зам.-главният секретар Станимир Флоров", подчерта Цветан Цветанов.

Цветанов даде пример с директора на ГД "Криминална полици", като посочи, че той е в много добри лични отношения с Михаил Миков. "Това прави ли го враг на системата на МВР, враг на Цветан Цветанов? Това прави ли го зависим от БСП? Не. Винаги съм определял и назначавал хората според техните качества", увери досегашният вътрешен министър.

"Благодаря на Вас, г-н Найденов и на целия екип за всичко, което направихте за българското земеделие, за всички трудности, които преодоляхте.

Стъпваме на стабилна основа
,

заяви министърът на земеделието и храните в служебното правителство проф. Иван Станков при предаване на поста в Министерството на земеделието и храните.

Думите морал, чест и достойнство липсват от българските медии и българското общество, те не само не се употребяват, но и не означават нищо. Моята задача като министър на културата дори и за два месеца е да се опитам да ги върна., обеща служебният министър на културата Владимир Пенев. Той се определи като "стреснат, трогнат и очарован" в първите минути като културен министър.

Зам.-министър на културата в служебния кабинет ще бъде проф. Мила Сантова.

Вежди Рашидов предаде на Пенев "Манасиева хроника", букет цветя и му пожела: "Знам, че и ти като мен се вълнуваш, но няма страшно. Били сме отличници и ще продължаваме да бъдем". Досегашният културен министър подари на своя заместник атлас на българските земи и вратовръзка.

Министърът в оставка Ивайло Московски заяви, че е правилно решение да бъде назначен досегашният зам.-министър Кристиан Кръстев. „Кръстев е доказал с професионализма си, работил е достатъчно в този сектор, доказал е, че може достойно да изпълнява тази длъжност и да изгради и да продължи в приемственост стабилността и нужното доверие в системата, което е жизнено важно за продължаване на проектите и процесите, които направихме. Желая му успех и действително да не слушат всякакви политически спекулации от който и да е, а да се концентрират професионално", добави той

"Нямам коментар за министъра, който ще поеме функцията на електронното правителство и не мога да кажа кой знае какво по тази тема. За мен също е изненада. Ние никога не сме работили само по тема електронно правителство, тъй като винаги процесите, по които сме работили, са били свързани с електронно управление. Електронното правителство е малка част от електронното управление. Надявам се там също да има приемственост", заяви Московски.
Коментари 71
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

71 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 7 минути

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 38 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии