Обама към Путин: Нарушавате суверенитета на Украйна
Барак Обама   
Източник: ЕПА/БГНЕС
140

Д ействията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна, това е казал президентът на САЩ Барак Обама на руския си колега Владимир Путин в телефонен разговор, съобщи Белият дом. 

Двамата лидери са разговаряли в продължение на един час по инициатива на американската страна. Това е първият им разговор от събота, когато руски войски поеха контрола над Кримския полуостров, отбелязва Асошиейтед прес. 

"Президентът Обама наблегна на факта, че

Русия действа в нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна,

което стана причина да вземем ответни мерки в координация с европейските ни партньори", съобщи Белият дом. 

Обама е заявил на Путин, че все още има начин спорът да се реши по дипломатически път. Той посочил, че за решение ще е нужно руските сили да се върнат в базата си в Крим, правителствата на Украйна и Русия да водят преки преговори и да се изпратят международни наблюдатели, които да проверят, че са защитени правата на етническите руснаци в Украйна. 

САЩ също така призовават Русия да признае легитимността на плановете на новите украински управляващи за предсрочни избори през май. 

Путин е заявил на Обама, че

отношенията между двете им страни не трябва да бъдат засегнати от разногласията за Украйна,

съобщи Кремъл, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС. 

"Президентът на Русия припомни значението на руско-американските отношения за гарантиране на стабилността и сигурността в света. Тези отношения не трябва да се жертват за разногласия по отделни международни проблеми, макар и значими", се казва в изявлението на Кремъл. 

Путин е казал на Обама в телефонния разговор, че новите украински лидери са дошли на власт с противоконституционен преврат и са наложили напълно нелегитимни решения в Украйна на изток, югоизток и в Крим. 

В разговора с Обама Путин е защитил руската политика в

Украйна, която нарекъл "братска страна" и уверил президента на САЩ, че Москва не стои зад превземането на Крим,

където е разположен руският Черноморски флот. Той отрекъл обвиненията на Запада, че руски войски са завзели сградите на властта в Крим и заявил, че въоръжените мъже са от местните отряди за самоотбрана, добавя Ройтерс.

"Русия не може да пренебрегне призивите за помощ и действа при пълно спазване на международното право", подчертават от Кремъл.

Двамата лидери са се договорили държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров да продължат интензивните си контакти. 

САЩ поискаха от Русия да улесни влизането на международни наблюдатели в Крим и осъдиха планирания в Крим референдум за присъединяването му към Русия, стана ясно след поредното безплодно заседание на Съвета за сигурност на ООН, съобщи Франс прес. 

"Искаме от Русия да допусне наблюдатели от ОССЕ и ООН в цяла Украйна, включително Крим. Русия трябва да използва авторитета си, за да осигури техния достъп и безопасност", заяви след заседанието постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър. 

Вчера 40 наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)

бяха принудени да се върнат след като въоръжени мъже им попречиха да влязат в Крим. 

Пауър също така заяви, че САЩ смятат за "незаконен съгласно украинската конституция" референдума, който искат да организират на 16 март местните власти на Крим. 

Вашингтон няма да признае резултата от такъв вот, добави тя. 

Избирателите в двумилионния Кримски полуостров с рускоезично мнозинство ще гласуват на този референдум дали Крим да се присъедини към Русия или да получи по-широка автономия. 

Британският постоянен представител в ООН Марк Лайъл Грант също заяви, че този референдум ще е "очевидно незаконен" и добави, че това мнение се споделя от много страни членки на Съвета за сигурност. 

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин отхвърли идеята, че въоръжените мъже, които в сряда заплашиха пратеника на ООН Робърт Сери и го принудиха да прекрати посещението си в Крим, са били руски войници. 

Това бе четвъртото заседание на Съвета за сигурност за Украйна от петък насам. 

15-те страни членки все още не са успели да публикуват обща декларация по тази тема, тъй като Русия може да блокира всеки опит с правото си на вето, отбелязва АФП. 

Марк Лайъл Грант защити полезността на тези дискусии, като същевременно призна, че е "малко вероятно Съветът за сигурност да постигне споразумение в следващите дни". 

Пауър изтъкна, че тези заседания поне правят очевидна изолацията на Русия. 

САЩ засега не налагат санкции срещу Русия умишлено, за да може да се води диалог

с цел деескалация на кризата в Украйна, посочи държавният секретар на САЩ Джон Кери в четвъртък в Рим, след разговори с руския външен министър Сергей Лавров и министрите на външните работи от няколко западни държави. 

Като припомни подписаното от президента на САЩ Барак Обама решение, позволяващо налагане на санкции срещу лица, които, от гледна точка на Вашингтон, са отговорни за нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, Кери каза: 

"Има причина да бъде подготвена правната рамка, но не и решение за използването на наказателни мерки срещу конкретни лица. Причината е, че (...) ние искаме да бъдем в състояние да поддържаме диалог, който да доведе до намаляване на напрежението", заяви ръководителят на Държавния департамент. 

Той отбеляза, че САЩ продължават да настояват Русия да влезе в преки преговори със силите, които сега държат кормилото на властта в Киев.

Същевременно Камарата на представителите на САЩ одобри с 385 гласа на 23 финансова помощ за Украйна. Мярката разрешава на Държавния департамент

да гарантира заеми на властите в Киев до 1 млрд. долара. 

Това значи, че САЩ ще гарантират сключен от Украйна в рамките на тази сума и ще се намесят ако тя не е в състояние да го изплати. Очаква се Сенатът да разгледа законопроекта следващата седмица, след което той ще бъде предаден за подписване на президента Барак Обама. 

Президентът на САЩ многократно е заявявал готовността си да окаже такава финансова подкрепа на Украйна и по-рано призова Конгреса да одобри съответния текст. 

Лидерът на украинската партия УДАР Виталий Кличко призова Европа да окаже още помощ на Украйна, като заяви пред конгреса на Европейската народна партия в Дъблин: "Ние сме европейци", предаде ДПА. 

Той припомни, че след падането на Желязната завеса другите източноевропейски страни са направили реформи и сега са членове на ЕС. 

"В Украйна не се случваше нищо в продължение на 20 години",

каза Кличко пред делегатите и отбеляза, че жизненият стандарт на украинците е далеч под този в останалата част на Европа, въпреки че по географско положение и по манталитет те са част от континента. 

Бившият боксьор произнесе словото си на немски език. 

След него на трибуната се появи Юлия Тимошенко, бутана на инвалидна количка. 

На тази конференция присъстваше и бившият премиер на България Бойко Борисов, който публикува във "Фейсбук" снимки от срещата си с Тимошенко.  

"Поздравих Тимошенко за стоицизма и усилията да остане близо до Украйна, до украинския народ. Пожелах и успех и бързо възстановяване в здравословен план, защото Украйна се нуждае от нея", написа в социалната мрежа лидерът на ГЕРБ.

 

Международната полицейска организация Интерпол обяви днес, че

проучва искането на властите в Украйна да издаде международна заповед за арест на сваления президент Виктор Янукович,

предадоха Ройтерс и АП. 

Полученото на 5 март искане на правителството в Киев е за издаването на т.нар. червена бюлетина на Интерпол, т.е. документ за международно издирване на Янукович по няколко обвинения, сред които "злоупотреба с власт и убийство", се казва в съобщението. 

В него се отбелязва, че искането се проучва, за да се прецени дали то отговаря на правилата на базираната в Лион организация, в която членуват 190 държави. 

Янукович избяга в Русия след размирици в Киев, в които загинаха над 80 души. Въпреки че украинският парламент назначи на негово място временен президент, той настоява, че все още е легитимният държавен глава, припомнят агенциите. 

Холандия замрази стотици милиони евро украински активи,

съобщиха местни медии, които се позовават на финансовия министър, предаде Ройтерс. 

Финансовият министър Йерун Дейселблум заяви, че тези активи са със съмнителен произход. Това направиха вече Швейцария, Лихтенщайн, Австрия, Великобритания, както и ЕС в цялост.

Британското правителство вчера

публикува списъка на лицата, срещу които са наложени санкции,

предвиждащи замразяване на активи в Обединеното кралство. В него са включени 18 души, сред които бившият премиер Микола Азаров и сваленият президент Янукович. 

В британския "черен списък" са също синът на Азаров − Алексей, бившият министър на здравеопазването на Украйна Раиса Богатирева, бившият съветник на президента Игор Калинин, бившият ръководител на президентската администрация Андрий Клюев, брат му − бизнесменът Сергей Клюев, бизнесменът Сергей Курченко, бившият министър на правосъдието Олена Лукаш, експрезидентският съветник Андрей Портнов, синът на бившия главен прокурор и зам.-председател на парламентарната група на Партията на регионите във Върховната Рада Артьом Пшонка, бившият главен прокурор Виктор Пшонка, бившият зам.- министър на външните работи Виктор Ратушняк, бившият министър на образованието Дмитрий Табачник, бившият шеф на контраразузнаването Александър Якименко, синът на Виктор Янукович − бизнесменът Олександър Янукович, бившият министър на вътрешните работи Виталий Захарченко.

Коментари 140
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

140 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 1 минута

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 7 минути

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 40 минути

И да, може да завива на място като танк

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 58 минути

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Любопитно Преди 1 час

"Формирането на паметта не е по-различно от приготвянето на омлет чрез счупване на няколко яйца"

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 7 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 8 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 9 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 10 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 11 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 11 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 11 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 12 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 12 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро