100

Г ермания, която е ротационен председател на ЕС, е свикала представителите на другите страни членки на спешна среща утре за новата разновидност на коронавируса, установена във Великобритания.

Берлин задейства интегрирания механизъм на ЕС за реакция на политическо равнище при кризи (IPCR), съобщи говорителят на германското председателство Себастиан Фишер. Дневният ред е координиране на реакцията на ЕС на новата разновидност на вируса, открита във Великобритания, каза той.

Контролът върху пътуванията до и от европейските страни е в правомощията на националните правителства, но Европейската комисия може да координира, да улеснява размяната на информация и да дава препоръки.

Заради откриването на нова мутация на COVID-19 във Великобритания, някои европейски страни заявиха, че прекратяват полетите си с островната държава.

Нидерландия първа обяви, че затваря границите си за полети от Великобритания заради новия щам на коронавируса.

Правителството на Нидерландия затваря границите на страната за полети от Великобритания, където беше открит нов щам на коронавируса, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Спирането на полетите влиза в сила в 6 часа местно време днес (5 часа по Гринуич) и ще остане в сила до 1 януари. Мярката беше наложена няколко часа, след като британското правителство обяви нова карантина в Лондон и в югоизточната част на Англия поради нарастващия брой на случаите на заразяване, което се приписва на нов щам на коронавируса.

"Силно заразна мутация на вируса, предизвикващ КОВИД-19, се разпространява във Великобритания. Казват, че тя се разпространява по-бързо и по-лесно и е по-трудна за откриване", се казва в изявление на нидерландското министерство на здравеопазването. В него се подчертава, че националният институт за обществено здравеопазване и околна среда препоръчва "да се ограничи максимално" всякакво излагане на новия щам.
В момента се проучва въпросът за въвеждане на ограничения върху пристигащите по вода и суша.

Според нидерландското министерство през този месец в страната е бил регистриран случай, при който вирусът е отговарял на варианта, описан от Великобритания. Здравните експерти се опитват да проучат дали има и други случаи, свързани с него.

Световната здравна организация заяви по-рано, че поддържа тесни контакти с британските власти по повод новия щам на коронавируса и те продължават да споделят информация и резултати от анализи и текущи изследвания, предаде ТАСС."Ще съобщаваме на страните членки и обществеността актуалната информация", обеща СЗО в Туитър. 

Белгия се присъедини към Нидерландия, като забрани от днес в полунощ полетите от Великобритания, предаде Асошиейтед прес. Тя освен това преустанови железопътните връзки с острова.

"Има много въпроси относно тази мутация и дали тя не е вече на континента", каза белгийският премиер Александер де Кро. Той уточни, че транспортните ограничения ще останат в сила най-малко 24 часа, и изрази надежда, че до вторник ще има повече яснота.

Италия прекратява до 6 януари 2021 г. въздушните си връзки с всички британски летища и забранява влизането, дори транзитно, на хора, които последните 14 дни са били във Великобритания. Това обяви днес италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца, съобщи ТАСС, цитирайки вестник "Република".

Всички, които вече са успели да влязат в страната преди влизането в сила на забраната, дори ако нямат симптоми, подобни на тези на болестта, предизвиквана от коронавируса, трябва незабавно да съобщят за пребиваването си във Великобритания и да си направят тест, каза министърът.

Всички, при които бъде установена новата разновидност на вируса, ще минат лечение в Националния институт за инфекциозни болести "Ладзаро Спаланцани", където ще се проучва новият щам, уточни министърът. Той добави, че новият щам се разпространява по-бързо, но не води до по-сериозни последици. Според информацията, с която засега разполагаме, ваксината трябва да действа и против тази разновидност на коронавируса, но този въпрос трябва да бъде проучен допълнително, затова и взимаме тези предпазни мерки, обясни Сперанца.

От 24 декември в Италия започва общонационална карантина, която ще продължи до края на празниците на 6 януари.

Под карантина от седем дни ще бъдат поставяни пристигащите в Гърция от Обединеното кралство, съобщи заместник-министърът по гражданската защита и управлението на кризи Никос Хардалиас след новите данни за мутирал щам на новия коронавирус, съобщи телевизия Скай.

Мярката ще влезе в сила от 6 часа утре сутрин. За пристигащите от останалите страни в Гърция задължителната карантина е тридневна.

Останалите задължителни мерки също ще продължат да се прилагат спрямо пристигащите от Обединеното кралство. Те включват задължителен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването и бързи тестове при пристигането в страната.

Франция спира от полунощ на 20 декември (23:00 GMT), всички пътувания на хора, "включително свързани с превоза на стоки по шосе, въздух, море или железопътен транспорт от Обединеното кралство", където беше открит нов щам на коронавируса, реши тази вечер правителството.

Германия също спира в полунощ въздушните си връзки с Великобритания, предаде Франс прес.

От полунощ спират всички пътнически полети от тази страна, заяви министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан. Забраната не важи за товарните самолети, които транспортират стоки и поща.

Европейските страни обсъждат паралелно общия си подход за железопътните, морските връзки и автомобилния транспорт през тунела под Ламанша.

Вътрешното министерство на Германия е разпоредило на федералната полиция незабавно да започне редовни проверки на пътници от Великобритания и Република Южна Африка, където също бе регистриран новият вариант на COVID-19, предизвикал тревога сред европейските власти.

В интервю за радио А Ер Де Шпан каза, че новият опасен щам още не е засечен в Германия, но властите гледат много сериозно на ситуацията, предаде Ройтерс.

"Ще бъдат разрешени само непридружени товари. Потокът от хора или транспорт до Обединеното кралство не е засегнат", се казва в официално изявление, цитирано от АФП.

Ирландия ще наложи от полунощ ограничения за полетите и фериботите, пристигащи от Великобритания, предаде Ройтерс.

Решението бе съобщено от министъра на транспорта на Ирландия Еймън Райън.

Като цяло пътуването между Ирландия и Великобритания ще бъде ограничено. Мярката ще бъде отново обсъдена във вторник сутринта, каза министърът пред Върджин мидиа нюз. Изключение ще се прави за превозването на стоки и за служители на важни вериги за доставки.

Заради разпространението на новия щам Швеция ще наложи ограничения за пътниците от Великобритания, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Шведската обществена телевизия. Подготвяме решение за забрана на влизане от Обединеното кралство, каза вътрешният министър Микаел Дамберг. Очаква се решението да бъде взето утре.

Норвегия ще изисква от пристигащите от Великобритания да покажат отрицателен тест за КОВИД-19, за да влязат в страната.

Здравните власти съобщиха, че това ще важи за всеки, който е бил в Обединеното кралство през последните 14 дни, а тези, които сега пристигат оттам, трябва да си направят тестове. Тестовете ще бъдат анализирани от норвежкия Институт за обществено здраве, за да се засече евентуално новата мутация на вируса, установена във Великобритания. Освен това пристигащите оттам ще бъдат приканени да спазват 10-дневна карантина.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел са разговаряли днес по телефона с лидерите на ЕС - председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде ДПА.

Темата е била изработване на общ подход към проблема с новия щам на коронавируса, който бързо се разпространява и накара някои европейски да забранят полетите от Великобритания, съобщиха източници, близки до Елисейския дворец.

Макрон е свикал за тази вечер заседание на съвета по отбрана. Според експерти новият щам е по-заразен, но не толкова смъртоносен.

По-рано днес Испания настоя пред Брюксел да бъде формулиран координиран отговор на ЕС за евентуално спиране на полетите от Обединеното кралство след откриването на мутация на новия коронавирус в тази страна. Това обяви днес испанското
правителство, цитирано от АФП.

Целта е да защитим правата на европейските граждани чрез координирани действия и да се избегнат едностранните мерки, заявява испанското правителство.

На 14 декември министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок съобщи, че британските учени са открили нов, мутирал тип на коронавируса, с който може да е свързано бързото разпространение на болестта в Югоизточна Англия.

По думите му първоначалният анализ показва, че този вариант на вируса се разпространява по-бързо от известните щамове.

Мат Ханкок заяви още, че новият щам на новия коронавирус е "извън контрол".

Така той оправда карантинните мерки в Лондон и част от Англия, които според него биха могли да продължат до масовото ваксиниране, предаде Франс прес.

"За жалост новият щам на вируса е извън контрол. Ние трябва да си върнем контрола и единственият начин това да стане е отново да ограничим социалните контакти", заяви Ханкок в ефира на Скай нюз.

Мутиралият вариант на новия коронавирус е бил установен още през септември и вече се разпространява по целия свят. Това съобщи днес експертът на Световната здравна организация Мария ван Керкхове в интервю за Би Би Си.

На извънредна пресконференция в събота премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън обяви, че по предварителни данни новият тип коронавирус може да е със 70% по-заразен и добави, че британските експерти засега не са открили доказателства той да причинява по-голяма смъртност.

Новите случаи на КОВИД-19 във Великобритания са 35 928. Това е най-големият брой за денонощие от началото на пандемията, предаде Ройтерс.

Заразените с новия коронавирус, които са починали от усложнения от патогена за денонощието са 326, което е по-малко в сравнение с вчерашните 534.

Правителството затегна противоепидемичните мерки в Лондон и Югоизточна Англия, за да ограничи разпространението на нов, бързо разпространяващ се вариант на вируса.

По-строги мерки във Великобритания

Днес на извънредна пресконференция министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън съобщи за ново затягане на противоепидемичните мерки в страната.

Новите по-строги ограничения влизат в сила от полунощ, 19-ти срещу 20 декември, като по-големите региони, които те ще обхващат, са Лондон, Кент, Есекс и Бедфордшир, които влизат в 4-та степен на противоепидемиологични мерки, информират от МВнР.

Съгласно новите правила в 4-та степен се забраняват срещите на закрито с всеки, който не е част от съответно домакинство. Жителите на тези райони следва максимално да остават по домовете си, освен за пътувания до работното място, ако не могат да работят от дома си, или с цел образование, грижа за деца, или физически упражнения на открито. Разрешават се срещи с до едно лице от друго домакинство, но само на открити обществени места, т.е. срещите в частни дворове са забранени.

В зоните, които са в 4-та степен, се отменя възможността за формиране на т.нар. „Коледни балони“, докато в районите в степени от 1 до 3 възможността за събирания на до три домакинства се ограничава само до Коледа (25 декември), а не за първоначално обявените 5 дни (23-27 декември). Събиранията за отбелязване на Нова година остават забранени във всички райони.

Посочва се, че ограничения от 4-та степен ще се прилагат във всички области, които сега са в 3-та степен на рестрикции, вкл. Кент, Бъкингамшир, Бъркшир, Съри (с изключение на Уейвърли), Госпорт, Хавант, Портсмут, Ротър, Хейстингс, Бедфорд, Централен Бедфорд, Милтън Кейнс, Лутън, Питърбъро, Хертфордшир, Есекс (с изключение на Колчестър, Утълсфорд и Тендринг). Те ще важат и във всички 32 района на Лондон, както и в Ситито.

Всички „несъществени“ бизнеси, предоставящи услуги, следва да затворят. Това включва фризьорски салони и салони за красота, фитнес зали и съоръжения за отдих. На жителите на районите в степен 4 се забранява пътуване в чужбина за празниците, както и напускане на районите по несъществени причини. Населението от другите части на страната следва да избягва посещения на райони, попадащи в 4-та степен на ограничителни мерки.

Новите ограничения ще продължат за период от две седмици, като първият им преглед се планира за 30 декември.

Министър-председателят на Уелс също днес обяви влизането в степен 4 на цялата територия на страната от полунощ в събота срещу неделя, което е с повече от седмица по-рано от предвиденото. За разлика от Англия, в Уелс ще е възможно формирането на „Коледен балон“ с още едно домакинство на 25 декември. Северна Ирландия обяви по-рано влизането в шестседмичен локдаун от 26 декември.

КОВИД-19: 1002 нови случая, починали

Борис Джонсън: Новият щам на коронавируса може да е с до 70% по-заразен

Франция: Преболeдували от КОВИД-19 ще могат да се ваксинират

За какво Меркел призова германците

Опасна ли е новата мутация на коронавирус

Необичаен подход на Панама за борба с КОВИД-19

Коментари 100
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

100 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 3 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 3 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 6 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 7 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 7 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 8 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 8 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 9 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 9 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 9 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 9 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 9 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 10 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 10 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 11 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen