Кунчев с прогноза за ковид, къде отпадат маските
Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg
85

С итуацията с ковид в страната в момента е под контрол, но учените са категорични, че такива вируси ще идват и в бъдеще, коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Колкото повече отминават събитията, толкова повече хората започват да си искат стария живот и преценката да става по-различна. Анализ трябва да се прави много внимателно. Тезата, как някой плашел, за мен е абсолютно неприемлива. Когато излизаш и даваш информация предния ден какво се е случило – това не е плашене, а информиране и даване на съвети какво да правиш, за да се предпазиш. Много хора загинаха и това е стрес не само за България, но и за целия свят. Никакъв терористичен акт не може да върне развитието на света с 10 години назад, но този вирус го направи. Ако имаме време до следващия, защото неминуемо такъв ще дойде, а учените са категорични, че такива вируси ще идват, колкото сме повече подготвени, толкова по-добре“, посочи Кунчев.

„Много са премерени мерките и стъпките. Нетърпението ни да се върнем към нормалния живот е голямо, но пътят към него е имунизацията. Ситуацията в страната в момента е под контрол, доколкото заболеваемостта е ниска. Когато имаме под 1% положителни от всички изследвания, това е прекрасно. Това се дължи основно на естественото развитие на епидемичния процес, но и натрупването на преболедували и имунизирани“.

„Някои от другите заболявания се сринаха със 50% до 70%. Това всичко се дължи за мерките, защото това, което се отнася до коронавируса, се отнася и до другите вируси“, поясни Кунчев.

Махат маските на някои закрити места, но при условие

„Темата за смъртността е голям въпрос и анализ трябва да бъде направен. Лично аз смятам, че основната причина за високата смъртност е състоянието на нашата нация – възрастова структура, какви заболявания имат хората над 65 години, а ако видим статистиката за затлъстяване и инфаркти, ние пак сме на първите места. Няма как на този фон да е различна смъртността“.

По думите на Кунчев, неносенето на маски няма да е разрешено навсякъде в закритите пространства.

„Там, където има струпване на хора, няма как да го направим, защото рискът започва да става неприемлив. При тези ниски стойности на заболеваемост считаме, че вече е приемлив рискът в по-малките колективи и помещения, във фитнес залите и спортните съоръжения хората да не носят маска, защото това не крие кой знае какъв риск за тях“, отчете Кунчев.

Водещ ковид учен – цел на тежковъоръжен снайперист

„Много сме внимателни в преценката и затова не мога да кажа точните правила, защото заповедта още не е излязла. Обсъждаме и механизма, по който да влезе в действие, защото ако няма контрол над изпълнението, тази заповед ще остане само на хартия. Тя важи за сравнителни стационарни места като фризьорски салони, където не се събират много хора и е по-контролирана средата. При вземане на всички останали мерки и имунизация на персонала, може да си позволят да са без маски. Такъв е случая и за спортните съоръжения, където спецификата на действията водят до това, че маската пречи повече, отколкото помага. За градския транспорт това неносене на маски няма как да важи“, каза Кунчев.

Мангъров каза защо намаляват случаите на COVID-19

„Много се надяваме да се самоограничава вирусът. Свидетели сме на един естествен процес на епидемичната вълна, която след бързия растеж има и бърз спад. Това е характерно за респираторните вируси. Големият въпрос е докога ще продължи“, заяви Кунчев.

„Аз съм оптимист по отношение на лятото. Мисля, че следващите 2-3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен ако не възникне някой нощ щам. Какво ще се случи наесен е това, което ни притеснява. В Европа ситуацията е чудесна, но не и в Азия, да не говорим за Индия. Най-разпространен е индийският щам. Следим как върви неговото разпространение в Европа. Вчера Индия публикува, че имат само 100 000 нови случаи. Нещата не са приключили и сме много внимателни. Този щам е налице и 100 000 случая са си много, за където и да става въпрос. Реалните случаи може да са около 10 пъти повече“, смята главният държавен здравен инспектор.

„За момента нямаме установен случай на индийския щам“, обясни Кунчев. „Правим секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести. Ако има отделни случаи, няма да е толкова фатално, но на места като Великобритания той расте в доста по-бързи темпове. Определено очаквам доста по-спокойно лято. С тази тенденция в следващите 2-3 месеца надали ще се случи нещо извънредно“.

„След преболедуване също се създава имунитет, но при по-леко боледуване той не е толкова траен, а след 3-4 месеца съвсем започва спад на антителата. Много малко са хората, които след 4-5 месеца имат някакъв напрегнат имунитет. Това не значи, че не са предпазени. В момента е много по-трудно доказването на преболедуване, особено с антигенни тестове, защото има много фирми, които ги произвеждат, но и те не са с еднакво качество. Колегите в Европа не приемат равностойно антигенните с PCR теста. Никой не може да каже, че е предпазен на 100%, след като са имунизирани. Има около 1% хора, които не отговарят на ваксината. Ваксината дава над 90% гаранция, че шансът да се разболееш е минимален, но дори да се разболееш, ще го прекараш по-леко. Все още няма данни какъв процент колко дълго ще има имунитет“, категоричен е Кунчев.

„Определени пунктове на определени места трупат най-много грешки при издаване на сертификати. Такова място е „Александровска“ в София. Изходът е правата за корекция да се дават на РЗИ-тата. Те веднага могат да коригират. При няколко хиляди грешки това трябва да стане, за да не се бавят хората и те да могат да си вземат документа. Втората доза може да се получи отвсякъде, но ние винаги препоръчваме да е на същото място, защото данните са там и по-лесно ще получи сертификат. Човек може да си извади и сам сертификат от системата“, посочи Кунчев.

Той коментира и казуса с пенсионирането на проф. Кантарджиев и определи станалото за „неприятно”.

„Казусът има две страни - юридическа и човешка. Искам много да му благодаря, защото той е един от хората, които не знаеха никакво работно време”, допълни Кунчев.

Коментари 85
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

85 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 35 минути

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 56 минути

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 1 час

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 2 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 2 часа

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 2 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 2 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 3 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 3 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 3 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове