4

Р ешени да не допускат повторение на миналата учебна година, когато мнозинството от учениците на Балканите се обучаваха дистанционно в голяма част от времето, повечето балкански страни обявиха присъствено начало на учебната 2021/2022 г.

Остава неизвестно обаче докога присъственото обучение ще продължи на фона на регистрираното нарастване на случаите на коронавирус на Балканите и настъпващата четвърта COVID вълна.

Ето как балканските страни планират да започнат учебната година:

ГЪРЦИЯ

Училищата в Гърция няма да преминават към дистанционна форма на обучение през тази година, а правителството ще търси други мерки за борба с възможни огнища на коронавирус, съобщи заместник-министърката на образованието на Гърция Зета Макри.

"Няма да се връщаме към дистанционното обучение, защото имаме ваксинация", е заявила тя, като е допуснала мярката да бъде прилагана в изключителни случаи, като например при деца от застрашени групи.

Училищата в Гърция ще бъдат отворени на 13 септември, както обикновено, при спазването на строги протоколи за безопасност срещу COVID-19. 75-80% от учителите са ваксинирани или поне имат запазен час за ваксинация.

Учениците ще трябва да идват на училище или със сертификат за ваксинация (за възрастовата група 12-17 години), или с удостоверение за прекаран COVID-19 през последните шест месеца. В противен случай ще трябва да си правят два пъти седмично самостоятелен тест и да носят със себе си удостоверение за отрицателен резултат при влизане в училището.

Учителите, които не са ваксинирани и не са преболедували COVID-19, ще трябва да си правят лабораторен тест за COVID-19 два пъти седмично. Неваксинираните учители ще трябва да си правят лабораторните тестове за своя сметка в частни лаборатории. В случай, че преподавател не представи някой от тези документи, ще бъде временно отстранен от работа без заплащане.

ТУРЦИЯ

Турция започва от 6 септември присъствения учебен процес, а от учителите и училищните служители, които не са ваксинирани, ще се изисква PCR-тест най-малко два пъти седмично, обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Изискване за PCR-тест ще има и за студентите и персонала във ВУЗ, които не са ваксинирани. Здравният министър Фахреттин Коджа поясни, че задължителните редовни PCR тестове, които ще бъдат изисквани от неваксинираните лица в Турция, ще бъдат безплатни.

Присъствено обучение се предвижда от 6 септември за всички класове. Учениците, които имат извинение да не участват присъствено в учебните занятия, ще могат да продължат дистанционно обучението си чрез създадените платформи.

В Турция с разрешение на родителите могат да се ваксинират децата над 15 години, както и над 12-годишните с хронични заболявания.

Над 80% от турските учители са ваксинирани досега с най-малко една доза ваксина срещу COVID-19, а над 70% са реимунизирани.

РУМЪНИЯ

Учебната година в Румъния ще започне присъствено на 13 септември, съобщи министърът на образованието Сорин Къмпяну.

Учебните часове ще се водят присъствено до ниво на заболеваемост 6 на 1000 души население.

Родителите ще получат формуляри, в които ще могат да изразят съгласие или несъгласие за ваксинация на децата на възраст над 12 години.

Румъния започна ваксинация срещу COVID-19 на деца на 12 и повече години в началото на юни.

АЛБАНИЯ

Албания отложи началото на учебната година и вместо на 13 септември тя ще започне на 27 септември, съобщи министърката на образованието, спорта и младежта Евис Куши. Отлагането има за цел да се "запълнят празнините, предизвикани от обучението в условия на пандемия", като се предостави допълнително обучение. По тази причина от 1 септември започва период за допълнително обучение, през който от учениците няма да се изисква да ходят на училище всеки ден, но преподавателите и целият училищен персонал ще трябва да бъдат на разположение в училищата на пълно работно време.

Албанският премиер Еди Рама предупреди междувременно, че страната може да въведе задължителни ваксини срещу COVID-19 за университетските преподаватели и студенти.

СЪРБИЯ

Щабът за борба с коронавируса на Сърбия взе решение учебната година в страната да започне присъствено от 1 септември и учебните часове да бъдат с продължителност 45 минути, съобщи министърът на просветата Бранко Ружич.

Страната предвижда три модела на работа на училищата, в зависимост от епидемичната ситуация. Според първия учениците ще седят заедно на чиновете и ще носят маски докато разговарят, а ваксинираните учители няма да носят маски, докато не приближат до ученик на по-малко от 1,5 метра. Вторият модел ще се прилага за учениците от седми и осми клас на началното и учениците в средното училище, които един ден ще посещават училище, а един ден ще учат онлайн. Според третия модел, който ще се прилага в общините с най-голям брой заразени с COVID-19, при средношколците ще се провежда онлайн обучение, а при учениците в началното училище - комбинирано.

Общините в страната ще се разделят на зелена, жълта и червена зона в зависимост от хода на пандемията, като в детските градини и предучилищните групи децата няма да носят маски, както и ваксинираните възпитатели.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Учебната година в Република Северна Македония ще започне на 1 септември с физическо присъствие и раздаване на свидетелствата за миналата учебна година.

Онлайн обучение или хибриден модел, който предвижда част от учениците да учат онлайн, а част - в училище, ще се прилага, ако здравните власти оценят, че обстановката с COVID-19 се влошава.

Децата с редки заболявания, деца от семейства с хронично болни членове на семейството или по настояване на родителите, ще могат да учат онлайн, но с разрешение на училището.

СЛОВЕНИЯ

В Словения новата учебна година започва на 1 септември при изискване за редовно тестване на училищния персонал в случаите, когато няма ваксинация или прекаран COVID. Директорите на училищата получиха наредба, според която отказът на служителите да се тестват за коронавирус може да бъде причина за уволнение. Всички работещи в училищата, които не са преболедували и не са ваксинирани, трябва всяка седмица да се тестват, а неоправданият отказ за тестване ще се смята за нарушаване на задължение от трудовите отношения. В такъв случай на служителя ще се издава писмено предупреждение преди уволнение или се задвижва процедура за уволнение, а същото важи и ако служителите откажат да носят защитни маски.

Учениците също ще трябва да носят маска в класната стая, а когато не се съобразяват с това изискване, директорът трябва да уведоми за това неговите родители.

Въвежда се и изискване за седмично тестване на студентите в Словения, които не са ваксинирани и не са прекарали заразата. Това тестване ще бъде безплатно за студентите и ще се финансира от държавата.

ЧЕРНА ГОРА

Учебната година в Черна гора ще започне по традиция на 1 септември, но с 30-минутни вместо с обичайните 45-минутни часове, съобщи държавният секретар в министерството на просветата на Черна гора Милица Кадович. Все пак министерството на просветата е предвидило като възможност и онлайн модел на обучение в зависимост от епидемичната ситуация.

Междувременно днес от Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ заявиха, че 

учителите и училищният персонал трябва да бъдат сред приоритетните групи за ваксинации срещу COVID-19,

за да могат училищата в Европа и Централна Азия да останат отворени.

За да се гарантира, че училищата могат да останат отворени по време на пандемията, мерките трябва да "включват предлагане на ваксина срещу COVID-19 на учителите и други училищни служители като част от целевите групи от населението в националните планове за ваксинация", пишат в своето изявление агенциите на ООН. 

Препоръката, направена вече от група експерти на СЗО през ноември 2020 г. преди въвеждането на ваксинацията, трябва да бъде изпълнена "като същевременно се гарантира ваксинация на уязвими групи от населението", се казва в текста.

Според СЗО и УНИЦЕФ е жизненоважно по време на предстоящата учебна година "обучението в класната стая да продължи без прекъсване", въпреки разпространението на по-заразния "Делта" вариант на вируса. 

Очаква се затягане на мерките в цялата страна

Колко от ваксинираните и преболедувалите могат да се заразят повторно с COVID-19

COVID-19: 451 нови случаи за последното денонощие

Откриха нов вариант на коронавируса, най-мутиралият досега

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 3 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 6 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 8 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 9 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 10 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 10 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 10 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите