Борисов: Взимаме това решение, за да са спокойни хората
Борисов   
Източник: БТА
162

М инистър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха извънредно правителствено заседание, на което одобриха допълнителни 96 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването, съобщи пресцентърът на кабинета, цитиран от БТА.

От общата сума 46 млн. лв. са предназначени за закупуването на Ремдесивир,

така че да бъде осигурено лечението с този медикамент на пациентите с коронавирусна инфекция в болниците до месец септември, включително.

Останалите 50 млн. лв. са трансфер към бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Със средствата се осигуряват допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за месец април за работещите на първа линия в борбата с COVID-19, пряко заети с лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, както и за заплащане поставянето на ваксини срещу COVID -19. Премиерът Борисов посочи, че са налице и още 10 млн. лева, които са остатък от предишни периоди и те също ще бъдат насочени в подкрепа на работещите на първа линия.

Министър-председателят Борисов изтъкнал по време на заседанието, че с днешното постановление правителството осигурява средствата по-рано, за да има сигурност, че финансирането е обезпечено и че държавата си е свършила работа.

"Взимаме това решение, за да могат хората да бъдат спокойни,

че има достатъчно лекарства и медицинският персонал е осигурен", посочил премиерът. Борисов е бил категоричен, че въпреки че изборите са на прага, правителството няма да допусне финансов стрес в здравеопазването.

Премиерът напомнил, че вече месеци наред правителството отпуска огромни средства по тази линия. Министър-председателят изтъкнал, че общо с отпуснатите днес средства, от началото на пандемията са осигурени близо 90 млн. лева за почти 100 000 дози Ремдесивир. А средствата, осигурени за медиците и немедицинския персонал на първа линия, възлизат на 370 млн. лева.

В рамките на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов акцентирал върху договореностите от приключилото късно снощи видеоконферентно заседание на Европейския съвет. Премиерът изразил увереност, че в резултат на проведените дискусии Европейската комисия ще направи така, че пропорционалното разпределение на ваксините в ЕС да е факт, вследствие на което очакванията са през април България да получи три пъти повече ваксини срещу COVID-19.

На днешното извънредно правителствено заседание Борисов отчете също, че делът на контрабандните цигари се е свил до 2,3 на сто през миналата година.

Проведохме изключително тежка битка с контрабандата, и делът за изминалата година на контрабандните цигари се е свил до 2,3 на сто. 

Премиерът се е позовавал на данните на "Инициатива срещу незаконната търговия", които въпреки пандемията са реализирали своето традиционно проучване за нивата на незаконна търговия с цигари. Проучването сочи, че за третото тримесечие на 2020 година делът на контрабандните цигари е 2,3 на сто, а за четвъртото тримесечие - 2,5 на сто. Обобщените резултати от всички проведени вълни на проучването през цялата изминала година показват, че средното ниво за 2020 година е 2,3 на сто.

Борисов е поздравил служителите на МВР, митниците, НАП и прокуратурата за постигнатите резултати

и е напомнил, че в началото на първия му мандат като министър-председател делът на контрабандните цигари е бил над 34 на сто от пазара. "Всички тези пари са отивали в тези, които най-много говорят в момента. Сега влизат в бюджета и затова можем да осигурим средства за хората на първа линия в борбата срещу COVID-19, за безплатни лекарства и за безплатно ваксиниране, струващо десетки милиони", посочил министър-председателят.

Премиерът Борисов е напомнил още, че в пандемията правителството осигури финансова подкрепа за всички български пенсионери,

подпомогнати са болниците, същевременно кабинетът последователно е изпълнявал и ангажиментите си за увеличаване на доходите. "От битката с контрабандата и корупцията идват тези пари", изтъкнал министър-председателят. Борисов напомнил, че преди четири години, при служебното правителство само за около месец със 100 млн. лв. държавата е била ощетена чрез скока на контрабандата.

Във време на пандемия държавата подкрепи бизнеса с близо два милиарда лева, отчете още премиерът

"Подкрепихме бизнеса в пандемията с близо 2 милиарда лева през Министерството на икономиката и Министерството на труда и социалната политика. Изплащането на средствата по антикризисните мерки ще продължи и през април, и през май". 

Премиерът Борисов отбелязал изключително добрата работа на Националната агенция за приходите, през която във времето на пандемията от COVID-19 бяха изплатени над 75 млн. лева на близо 7000 фирми от затворените сектори, заради противоепидемичните мерки. Министър-председателят Борисов е бил категоричен, че животът и здравето на хората са най-важни, защото няма работеща икономика без здрави хора и е добавил, че се прави всичко възможно в подкрепа на ограничените заради пандемията сектори и служителите им.

В хода на заседанието министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладвал на премиера за обхвата

и ефекта от противоепидемичните мерки у нас. Министърът уточнил, че от изплатените досега към бизнеса близо 2 милиарда лева над 750 млн. лева са по линия на Министерството на икономиката чрез 10 различни разработени механизма, а през МТСП - над 1,1 млрд. лева. "По отношение на действащата съвместна процедура с НАП в ход е втората фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал. До момента НАП е разплатила над 75 млн. лева на близо 7000 фирми като 70 на сто от тези средства или над 50 млн. лева са стигнали специално до ресторантьорския бранш", акцентирал министърът на икономиката. Лъчезар Борисов подчертал, че извън тази помощ по останалите мерки до ресторантьорския бранш са стигнали над 20 млн. лева по процедурата за микро предприятия и още толкова средства ще бъдат осигурени и по процедурата за средни предприятия.

Министър Борисов информирал премиера и за приложението на мерките за запазването на заетостта.

968 млн. лева са изплатени до момента по механизма 60/40 като са запазени над 300 000 работни места. Антикризисната мярка е продължена до края на май 2021 г. По мярката 80/20 са осигурени близо 150 млн. лева като със средствата са запазени близо 30 000 работни места от секторите "Хотелиерство и ресторантьорство", "Транспорт" и "Туризъм". Министър Борисов казал още, че продължава и мярката "Запази ме" (75/0), с която се осигурява реално 100 на сто от нетното възнаграждение на работниците, както и целевата помощ за родители с деца до 14 г., които се обучават от разстояние.

"През Българската банка за развитие също подпомагаме физическите лица чрез безлихвени кредити. До момента 37 700 лица са получили този вид помощ, както и 1300 малки и средни предприятия, а общата интервенция през ББР е за 360 млн. лева", информирал още министърът на икономиката.
Лъчезар Борисов посочил, че предстои да се въведат мерки, които да трансформират икономиката чрез Плана за възстановяване и устойчивост. Става дума за изпълнението на мерките по три фонда в размер на 900 милиона лева. Очакванията са средствата по тях да бъдат усвоени от бизнеса в рамките на следващите 2 години. Средствата се осигуряват по линия на Фонд "Технологична модернизация" като представляват безвъзмездна помощ на малки и средни предприятия в размер на 400 млн. лв., чрез Фонд "Зелен преход" - още 237 500 000 млн. лв. и чрез Фонд " Дигитализация" - 237 500 000 млн. лв. Акцентът е да се подобри производителността на компаниите, тяхната ресурсна и енергийна ефективност.

"Всички мерки, които приложи правителството, дадоха ефект. Основание за това ни дава състоянието на БВП - по този показател България се справи 50-60 на сто по-добре от средното за ЕС и за Еврозоната. Мога да дам примери чрез спада на БВП в Испания, който е 11 на сто, във Франция - 8,1 на сто, по-добре се представяме от държави като Австрия и Унгария", казал още министърът на икономиката. По думите му безработицата при нас е под 7 на сто, което е още едно доказателство, че е запазен балансът между противоепидемичните и икономическите мерки.

Правителството също така подпомогна три общини с 537 890 лева

537 890 лева осигури правителството на днешното извънредно заседание за три общини в страната,. Средствата са по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. "Продължаваме да подпомагаме всички общини в страната. Реагираме при необходимост и веднага взимаме бързи и адекватни решения", е посочил министър-председателят Бойко Борисов.

На община Враца се отпускат близо 110 000 лева. С 79 000 лева ще бъдат изградена подпорна стена, бетонов тротоар и парапет по цялата дължина на стената в с. Баница. "С тези средства ще се реши един дългогодишен проблем в селото, който беше активиран през месец февруари от дъждовете. Образува се свлачище и трябва да се изгради подпорна стена, защото в противен случай се застрашават два жилищни имота и има опасност от разрушаването на републиканския път Враца - Оряхово", е заявил кметът на село Баница Владимир Вълов. Кабинетът предостави още 29 327 лева на община Враца за ремонт на покрива на административната сграда на ул. "Георги Бенковски" 13 в града.

"По бюджета на община Ботевград предоставяме 184 200 лева за възстановяване на мост в село Новачене", е съобщил премиерът Бойко Борисов. Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов е споделил, че съоръжението е от голямо значение за жителите на село Новачене. "Мостът свързва двете части на селото, поставен е преди десетки години. Убеден съм, че с оказаната от държавата помощ ще решим един важен проблем", е добавил кметът Гавалюгов. Той е информирал премиера, че предстои скоро да започне ремонтът на болницата в Ботевград, за когото правителството отпусна 3,5 милиона лева в края на миналата година.

За авариен ремонт на пътя Юндола - с. Черна Места/с. Смолево - с. Бел Камен се предоставят 245 360 лева на община Якоруда.

Премиерът коментира и отделянето на Обзор в отделна община

"Съобразихме се с това, което гражданите на Обзор пожелаха -да бъде отделена тяхната община", каза на днешното правителствено заседание министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Министерският съвет прие решение за административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър, област Бургас, и създаване на нова община с административен център град Обзор, област Бургас, вследствие на проведен референдум.

"Това е исторически момент за Обзор и за нашата държава, защото от 20 години това е първият проведен референдум за създаването на нова община. Това е едно държавническо мислене на кабинета и на областния управител, които се съобразиха с желанието на хората да се отделят от най-богата община в България", е заявил кметът на Обзор Христо Янев.

Премиерът каза още следното: 

Отстраняваме една несправедливост, която е била допусната в миналото, ощетила е болница "Пирогов" и до днес причинява затруднения на пациентите от лечебното заведение. Премиерът е изтъкнал решението на кабинета от сряда, съгласно което беше променен статутът на имоти от публична в частна държавна собственост и бяха внесени като непарична вноска в капитала на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД.

Директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов е напомнил, че през 1997 година при обособяването на "Пирогов" като търговско дружество част от имотите, прилежащи към болницата не са й били прехвърлени. "Това беше проблем през цялото време. Благодаря за целесъобразното и справедливо решение", е заявил проф. Балтов. Директорът на "Пирогов" е изтъкнал, че имотите ще бъдат използвани за довършване на модернизацията на лечебното заведение. "Може да бъде направено по-мащабно разпределение на площта с цел още по-добрата организация на медицинските грижи", е добавил още проф. Балтов. Ще има възможност също болницата да изгради външна аварийна противопожарна стълба и съоръжение за достъпна среда на хора с увреждания към евакуационната стълба.

Макрон: Това е краят на наивността

При коя ваксина има най-малко тежки странични въздействия?

COVID-19: 3988 нови случая, много починали

Ангелов каза могат ли ваксинираните да пренасят коронавируса

Меркел: Нова пандемия, вирусът е по-заразен и по-смъртоносен

Меркел: Това е само моя грешка

Коментари 162
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

162 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо украинците наричат руснаците "орки"

Защо украинците наричат руснаците "орки"

Любопитно Преди 12 минути

Защо руснаците наричат украинците "елфи"

<p>Николов: Не е вярно, че България не може без руския газ</p>

Александър Николов: Не е вярно, че България не може без руския газ

България Преди 1 час

Той посочи, че по план доставките на газ през интерконектора към Гърция трябва да започнат от 1 юли

Дуда: Никой не може да разруши полско - украинското единство

Дуда: Никой не може да разруши полско - украинското единство

Свят Преди 4 часа

Дуда стана днес първият чуждестранен държавен глава, говорил пред украинския парламент, от началото на руската инвазия

София, инициатива  - "Да изтрием омразата"

В София изчистиха надписи на омразата

България Преди 4 часа

В инициативата се включиха Йорданка Фандъкова и Херо Мустафа

Мощите на Методий и Кирил вече са в България

Мощите на Методий и Кирил вече са в България

България Преди 4 часа

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей

Григор Димитров победи на старта на първенството на Франция

Григор Димитров победи на старта на първенството на Франция

България Преди 7 часа

Тенисистът се класира за втория кръг на Ролан Гарос за седми път в кариерата си

Времето в понеделник: слънчево, но с облаци и дъжд

Времето в понеделник: слънчево, но с облаци и дъжд

България Преди 7 часа

Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София около 24°

Украйна: Можем да деблокираме сами Черно море

Украйна: Можем да деблокираме сами Черно море

Свят Преди 8 часа

Това заяви в "Телеграм" Михайло Подоляк, съветник на украинския президент

ТИР катастрофира на АМ "Тракия"

ТИР катастрофира на АМ "Тракия"

България Преди 8 часа

Инцидентът е станал в посока София след отбивката за Велинград

Актьор почина в Кан преди премиерата на филма си

Актьор почина в Кан преди премиерата на филма си

Свят Преди 8 часа

Ахмед Бенаиса почина на 78 години

Денков: Проблемите в образованието вече са ясни

Денков: Проблемите в образованието вече са ясни

България Преди 9 часа

Вече имаме ясни заключения къде са най-големите проблеми и ще положим много усилия да ги променим, каза той

11 признака, че си имате работа с психопат

11 признака, че си имате работа с психопат

Любопитно Преди 9 часа

Вижте признаците, по които можем да разберем дали някой е психопат

<p>Електрическият спортен седан на Mercedes-AMG</p>

Електрическият спортен седан на Mercedes-AMG

Технологии Преди 9 часа

Той ще излезе като сериен модел през 2025 г. Вероятно с пробег от около 1000 км

солариум

Солариумът: Предимства и недостатъци

Любопитно Преди 10 часа

Посещението на солариум има своите предимства и недостатъци, ето какви са те

Караджов: Очаквам АМ "Хемус" да бъде завършена през 2027 г.

Караджов: Очаквам АМ "Хемус" да бъде завършена през 2027 г.

България Преди 10 часа

Министър Караджов бе категоричен, че няма да отстъпи от своята позиция за заплащане на две трети от тежкотоварните превозвачи и една трета за леките моторни превозни средства