Борисов: С ЕС тепърва ще търсим общо решение
Източник: БГНЕС
36

П ореден съвет на тема коронавирус, външните ни граници и отношенията ни с Турция. Едно общо решение, което разглежда какво би ни се случило за в бъдеще. Тепърва ще се търси такова решение, защото когато става въпрос за пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави и тези от Централна и Източна Европа. От сега се взе решение вместо едно, решенията да са три. Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от NOVA.

Той участва в заседанието на Европейския съвет, което за трети път се проведе чрез видеоконферентна връзка, заради COVID-19.

"Аз им казах - колеги, пред нашите сгради се разболяват хора, трябва да вземем решение и да отговорим на няколко въпроса. ЕК в понеделник ще препоръча какви мерки да се взимат от държавите", добави той.

Нови 21 положителни проби у нас , 8 от пациентите са оздравели

От думите на премиера стана ясно, че България ще помогне на Хърватия. Друга тема на разговори е било сертифицирането на медицинско оборудване.

"Никой от тези бързи тестове не е 100% надежден. Ще дадем още 800 готови облекла от Габрово, които Щабът ще разпедели по най-важните места. Нашите облекла излизат около 67 лева с ДДС. Умножете едно облекло 50 пъти. На четвъртото пране вече ти е без пари. Ще раздадем на няколко места. Българското облекло е качествено", добави Борисов.

Той сподели, че отношенията на страната ни с Турция са прекрасни и заради това у нас миграцията е нулева.

COVID-19 в Пета градска болница в София, приемат се само пациенти за диализа

"От фондовете пак ни се дава възможност да претрансформираме. Утре ще имаме тристранка и дано да се разберат. Всеки ще си е по кабинетите и ще направим така, че много хора да не се събират. Ако се вземе решение, веднага отиваме на 60:40. 40 млн. лева за лекарите отидоха", каза още той.

"Лекари от Съвета ми предложиха вариант, обсъдих го с Щаба. Сега мога да кажа какво решение взехме. Всички са съгласни, че мерките, които взимаме досега, дават възможност за по-плавна крива. "Танцът" с вируса е добър за здравето, но вреден за бизнеса. 1000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - полицаи, шофьори на градски транпосорт, на линейки. С тези тестове, те са кръвни, в рамките на 10 минути дават дали предполагаемо има заболяване, но и дали е прекарано. Тогава ще разберем статистически от 1000 души има ли заразени, има ли с антитела,", обясни премиерът.

Пускат български граждани от чужбина дори и с изтекли документи

След две седмици на същите хора отново ще се направи тест, за да стане ясно колко са се разболели, колко са се излекували.

"Тази статистика ще ни каже, след колко време ще дойде пикът. Това е нещо, което науката казва. С това изчезва въпросът колко трябва да бъдат тествани. Нито една държава в Европа няма достатъчно тестове. За това искаме 1 млн. теста, за да се подготвим за времето, когато ще ни трябват. Германия казва, че ще тества през юли. Испания са производител, но пак нямат, за да тестват достатъчно", обясни Борисов.

Удължават срока на мерките срещу COVID-19

Премиерът заяви, че тестовете са дарени и ще бъдат направени напълно безплатно.

"Тепърва еврозоната и еврогрупата ще предложат следващия ред варианти. За никого не са предвидени средства, нито за нас. Държавите сами ще решават за себе си. България нито е в еврозоната, нито може да печата пари, защото години наред слушахме, че еврозоната е лошо нещо. На базата на това, което Комисията ни е разрешила, пренасочихме средства, обещаха ми днес между 50 и 70 респираторни апарата. Ние и Съюзът към днешна дата нямаме проблем с парите", обяви Борисов.

"10-14 дни ще се водят паралелни разговори между държавите донори. Към днешна дата за пари като количество в милиарди, милиони, не се говори. Говори се за принципа, по който ще се разбираме за в бъдеще. Ние имаме фондове. Въпросът е как след това, при липса на бюджет, ще се разпределят парите", обясни той.

Във връзка с абитуриентските балове, премиерът каза, че не може да коментира как ще се развие ситуацията дотогава.

"Ако от сега кажа "Баловете ще бъдат спирани", това ще е  новината на вечерта, но това е далеч във времето. Разбирам, че на абитуриентите това им е важно. На всички казвам, и с Щаба сме говорили, не мога да кажа на никого да не ходи на църква. Съветвам ги да взимат мерки, да дезинфекцират икони и Бог да е с нас. Това не мога аз да го направя. Абитуриентите първо като ученици да учат и да си подготвят матурите, това да мислят сега. Могат да празнуват, има време", каза Борисов.

Във връзка с конфликта с президента, Борисов посочи, че това, което Радев е направил, било "недопустимо.

"Това, което Радев направи, за мен е недопустимо. Никой в Европа не го направи. Точно такъв разнобой е пагубен за държавата. Вместо да каже "Браво на нашите момчета, това са българите, ще се справим", много благодаря и на сънародниците, ние трябва да си помогнем, виждате, в огромната си част спазват мерките, аз съм горд с тях", заяви премиерът.

"В моето изказване казах да спрегнем целия си потенциал от институти. Която държава първа намери ваксина, тя ще стартира много пред другите. Никой не може да каже колко ще трае. Всички се гласим за месец, месец и половина, защото не искаме да си представяме по-дълъг период. Всички правила за бюджетни дефицити и правила, всичко замина. Всички сме мислили, че ако има война, тя ще е с танкове и ракети, а те ни нападнаха по най-ужасяващ начин и се почувствахме най-беззащитни", каза още той.

"Всяка стотинка пресмятаме къде и как да се сложи. Колко години се криха осигуровки и се правеха на сив сектор. Сега изведнъж като излезе, че не си е плащал осигуровките или са били минимални,  кой му е виновен. Тези пари са на всички нас. Не знам да имаме петролни богатства или богатство, което да излиза от земята", добави премирът Борисов.

Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски отбеляза, че по отношение на диагностицирането на коронавирус инфектирането няма друга алтернатива освен Real Time PCR, особено на този етап на епидемията.

"В края вече може да се прецени натрупания имунитет, който се извършва с изследване на анти тела", заяви още той.

Междувременно генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди лидерите на Г-20, че "без решителни действия във всички страни, милиони хора могат да умрат" от пандемията от новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Във видеопослание към лидерите на 20-те най-големи икономики в света шефът на СЗО каза, че "само времето ще покаже", какви ще са икономическите, политическите и социалните негативни последици.

"Но знаем, че цената, която ще платим, зависи от избора, направен днес", каза Тедрос и добави: "Това е глобална криза, която изисква глобален отговор".

Той наблегна на "жертвите" направени от някои държави, включително "драстични социални и икономически ограничения", като затварянето на училища и фирми, и призива към хората да си стоят у дома.

"Тези мерки ще отслабят развитието на епидемията, но няма да я спрат", каза той и добави: "Трябва да направим повече".

Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 3 минути

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 13 минути

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 1 час

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Правителство или нови избори? До 12:00 ч. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да имат решение

Правителство или нови избори? До 12:00 ч. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да имат решение

България Преди 1 час

В понеделник президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за кабинет на Мария Габриел

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 1 час

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 2 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 2 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 2 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 2 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 2 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 9 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 9 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 10 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 11 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 11 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите