10

С ловения, Естония, Латвия и Кипър ограничиха влизането на територията си на жители от Чехия. Причината е силното нарастване в тази страна на заразените с новия коронавирус, съобщи днес Чешкото радио.

Словения от днес допуска на територията си жители на Чехия само със справка за отрицателен тест за коронавирус. При липсва на такъв документ, те ще трябва да бъдат подложени на двуседмична самоизолация. Словения разрешава свободен транзит през територията си на чехи, които пътуват с коли, а преминавайки през страната, когато спират за кратко, те трябва да носят медицински маски.

Нов рекорд на заразени с коронавирус за последното денонощие

Министерството на здравеопазването на Чехия съобщи днес, че в петък са регистрирани 141 случаи на потвърден Covid-19, което е с 9 повече в сравнение с четвъртък и с 49 повече от сряда.

Подобни мерки обявиха Естония, Латвия и Кипър.

Общият брой на заразените в Чехия достигна от началото на март 12 319 души. От усложненията, причинени от коронавируса, са починали 352 души, излекувани са 7848 души. В момента се лекуват 4119 души, от които 131 са хоспитализирани, информира ТАСС.

Почина млад лекар, заразил се с COVID-19, спасявайки пациент

Рекорден брой заразени в други страни

Здравните власти в Босна и Херцеговина съобщиха, че през последното денонощие са регистрирани 289 нови случая на коронавирус, което е най-големият дневен брой новозаразени от избухването на епидемията през март, предаде Хина.

В Мюсюлманско-хърватската федерация са направени 1288 теста през последните 24 часа, като 186 от тях са били положителни. В Република Сръбска са направени 543 теста, като 103 са положителни.

Рекорден брой от 99 нови случая са регистрирани в Сараево. Това е най-големият дневен брой новозаразени в босненската столица от началото на епидемията.
32 души са хоспитализирани в Сараево, като един от тях е на респиратор.

С новите случаи общият брой на заразените в страната превиши 5100 души, а жертвите са 191 души.

След среща на премиера с НОЩ: Засилваме готовността на болниците

В Сърбия през последното денонощие са регистрирани 325 нови случая на заразяване с коронавирус и осем смъртни случая, съобщи Хина.

Агенцията отбелязва, че броят на новозаразените днес отчита растеж спрямо вчерашните 309 случая, докато жертвите са с три по-малко от вчера.

През последните 24 часа 7434 души са били тествани, като резултатите на 325 от тях са излезли положителни.

Общо 2347 души са хоспитализирани, а 86 са на респиратори.

От първия случай на 6 март са тествани общо 434 415 души, като 15 826 от тях са дали положителен резултат.

Броят на смъртните случаи е 306. Нивото на смъртност е около 2 процента.

Президентът Александър Вучич днес отхвърли твърдения, че в страната не се правят достатъчно тестове, като заяви, че Сърбия е направила повече тестове от всичките бивши югославски републики, взети заедно.

Въвеждат извънредно положение в Белград

През последните 24 часа в Словения са регистрирани 30 нови случая на заразени с коронавирус при направени 1456 теста, което е с 14 случая повече от вчера, съобщи Хина, позовавайки се на словенските здравни власти.

Това е най-големият брой потвърдени случаи за едно денонощие през последните два месеца и половина, отбелязва агенцията.

Шестима пациенти са хоспитализирани, но нито един от тях не е в интензивно отделение.

Няма нови смъртни случаи и броят на жертвите остава 111.

Едно от огнищата е в град Марибор, където броят на заразените здравни служители в местна болница нарасна от 8 на 11 души.

Учени: Новият щам на коронавируса е в пъти по-заразен

Пореден рекорд на новите случаи на заразяване с коронавирус бе регистриран във Флорида, предаде Ройтерс.

Днес властите в най-южния американски щат съобщиха за 11 458 потвърдени заразени през последното денонощие.

Броят на новите случаи надхвърля 10 000 през два от последните три дни.

При това никоя европейска страна не регистрира толкова много нови заразени за едно денонощие по време на пика на епидемията на своя територия.

Вчера седем други американски щати регистрираха рекорден брой заразени за едно денонощие.

Близо 130 000 души починаха досега в САЩ от заболяването Ковид-19, причинявано от новия коронавирус. В последно време разпространението на вируса отново набира скорост в страната и по-конкретно в южни и западни щати. Това тревожи здравните власти, които призоваха хората да бъдат предпазливи през уикенда по случай националния празник, Деня на независимостта, 4 юли, отбелязва Ройтерс.

Експерт: Няма нито един повторно заразен с COVID-19 в света

Броят на новите случаи на Ковид-19 в Япония през изминалото денонощие се е увеличил с 274, включително със 131 в Токио. За трети пореден ден броят на заразените с новия коронавирус нараства с над 100, съобщиха днес министерството на
здравеопазването и столичната управа.

Вчера в страната бяха регистрирани нови 239 случая на заразени с Ковид-19. За първи път през последните два месеца този показател превишава символичния праг от 200. Главното огнища на разпространение на вируса продължава да бъде Токио и най-вече кварталите с увеселителни заведение в централния район Синдзюку.

Това накара губернатора Юрико Коике да призове настоятелно местните жители и особено младежите да се откажат от нощния живот и да не посещават вечер и през нощта развлекателни и питейни заведения.

Утре в Токио ще има губернаторски избори. Местните власти обещаха да вземат всички необходими мерки за организирането на безопасни избирателни участъци, отбеляза ТАСС.

Експерт от БАН: По-защитени сме от вируса, ако сме без ръкавици

Броят на потвърдените случаи на Ковид-19 в Швейцария е нараснал през последните 24 часа с 97, което е с 37 по-малко, отколкото в петък, но пък е четири пъти над средния дневен показател за първата половина на юни. Общо 32 198 души са заразени с новия коронавирус в страната, сочат данните, които днес публикува

Федералното управление по здравеопазване на Швейцария.

Починалите от последиците от вируса са 1686 души, допълни ведомството.

Заболеваемостта в Швейцария значително намаля от началото на април, когато всеки ден бяха отчитани над 1000 заразени. Миналата седмица обаче темповете на разпространение на инфекцията отново се ускориха и миналата събота бяха отчетени нови 62 случая на Ковид-19, а в неделя - 62. В понеделник бе отчетен спад с 35 случая, но във вторник кривата отново пое нагоре с 62 нови случая, в сряда - 137, в четвъртък - 116, а в петък - 134.

Швейцарски експерти определиха смекчаването на самоизолацията като причина за увеличението на броя на заразените. Правителство реши на заседание в сряда, че от 6 юли носенето на маски в обществения транспорт е задължително. Освен това всички пристигащи в страната от райони с високо равнище на разпространението на инфекцията, ще бъдат подлагани на 10-дневна карантина. Тези страни са САЩ, Бразилия, Швеция, Русия и Беларус, уточни ТАСС.

СЗО: Засега COVID-19 няма мутация, която да го прави по-силен

Над 11,15 милиона са потвърдените случаи на коронавирус по света, а починалите от причиняваното от него заболяване Ковид-19 са 526 088, сочат изчисления на агенция Ройтерс.

Заразени хора има в над 210 държави и територии, откакто през декември бяха регистрирани първите случаи в Китай.

Следват данни за водещите страни по брой починали и заразени:

Съединени щати 129 476 - 2 812 976

Бразилия 63 174 - 1 539 081

Русия 9859 - 667 883

Индия 18 655 - 648 315

Великобритания 44 131 - 314 603.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 40 минути

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 52 минути

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 1 час

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 1 час

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 1 час

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 1 час

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 1 час

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 1 час

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака

Светият Синод избра наместник-председател

Светият Синод избра наместник-председател

България Преди 2 часа

Врачанския митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 2 часа

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф

Велико Минков

Спешен ДНК тест иска Велико Минков след жестокото убийство в София

България Преди 2 часа

Пейо Пеев бе убит, но се води баща на детето, защото е сключил брак с майката преди раждането на детето

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 2 часа

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 3 часа

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари