Международните медии за атентата в Бургас
Източник: БГНЕС
34

Провал на израелските разузнавателни служби - така определя терористичния атентат срещу автобус с туристи от Израел на бургаското летище израелският вестник "Аарец”.

Това не е обвинение, а факт, който е част от трудната реалност на постоянната борба срещу тероризма и срещу нациите и организациите, които го подкрепят, коментира изданието.

"Тези успехи и провали са естеството на подобна борба. Въпреки че успехите са повече, цената на няколкото провала е тежка."

"Ако израелските разузнавателни служби, подпомогнати от местните власти, не бяха се провалили в разобличаването и предотвратяването на заговора, Службата за борба с тероризма щеше да разпространи по света предупреждение за пътувания под името "България".

И въпреки това израелския премиер Бенямин Нетаняху се опитва да извърти провала в постижение. Два часа след атаката той заяви, че "всички знаци водят към Иран",  пише вестникът.

Според него има сериозно основание за това твърдение, но от премиера се очакват малко повече доказателства.

"И докато той се сдобие с доказателство... стремежът, който следва е "Израел ще реагира насилствено до иранския терор".

Дори и желанието на Нетаняху да се сбъдне и доказателство за отговорността на Иран да бъде намерено, това няма да оправдае превръщането на това, което изглежда като единствена атака, във война -  такава, която според Ехуд Барак, израелския министър на отбраната, ще отнеме живота на многократно повече израелци от загиналите в Бургас", заключава изданието.

Защо в България и защо гледаме към Иран,

пита в. "Крисчън сайънс монитор". В обширна статия изданието посочва, че туризмът е голям източник на доходи за България и привлича 8,7 млн. чужди туристи на година, от които 140 хил. са от Израел.

Отбелязва се, че политическият тероризъм е непознат в страната.

За разлика от Македония, Босна или Косово, в които се говори за джихадистки клетки или тренировъчни лагери, за България не е имало подобни твърдения, а еврейската общност е много добре интегрирана в страната, отбелязва вестникът.

Според анализатори освен Иран, за атаката може да е отговорна "Хизбула", защото търси мъст за убийството през 2008 г. на военния си лидер Имад Мугние, смятан за архитект на войната от 2006 г. срещу Израел.

"Хизбула" обвинява еврейската държава за бомбения атентат в Сирия, в който загина Мугние.

И въпреки че Израел посочва Иран за главен заподозрян, е прекалено рано да се приписва вина, посочва изданието, като цитира Меир Джаведанфар, израелски анализатор на Иран и на Близкия изток.

Джихадистки мрежи като "Ал Кайда", които атакуваха израелски туристи в Кения през 2002 г., също могат да са отговорни за атентата, допуска той.

В самия Израел бомбените нападения станаха относително рядко явление

през последните години, благодарение на подобрената работа на разузнаването и на по-тясното сътрудничество на израелците с палестинските служби за сигурност, посочва британският в. "Файненшъл таймс".

Причина за намаляването на атентатите в пределите на еврейската държава е и блокадата на ивицата Газа и изграждането на породилата полемика разделителна бариера на Западния бряг, посочват още израелски експерти по сигурността.

Но израелските цели зад граница, както стана вече ясно, са по-трудни за опазване, добавя вестникът, визирайки и разкритията за серията от бомбени атаки, насочени срещу израелски дипломати в Индия, Грузия и Тайланд този февруари.

Взривът в Бургас съживи освен това и спомените за информации в израелски медии през януари за осуетен бомбен атентат срещу автобус, нает да отведе израелски туристи от турската граница до български ски курорт, припомня в. "Файненшъл таймс".

В. "Дейли телеграф" също припомня информациите от зимата за осуетения атентат, за който се е смятало, че е свързан с "Хизбула", която получава финансова и политическа подкрепа от Иран и Сирия.

Популярността на България сред израелските туристи

нарасна още повече след разрива в отношенията на Израел с Турция, която преди това беше предпочитана туристическа дестинация за израелците, посочва британският в. "Индипендънт", визирайки разрива в отношенията, породен от израелския щурм срещу международната флотилия за ивицата Газа, при което загинаха няколко турски граждани.

В последните години българското черноморско крайбрежие стана цененена от израелците ваканционна дестинация, предвид това че двете страни поддържат отлични отношения, посочва също и френският в. "Монд".

Изданието припомня, че тези отношения са от времето на Втората световна война, когато България е била единственият съюзник на Германия, спасила своите евреи от нацистките концлагери.

През последните години Бургас се превърна в популярна и евтина дестинация за групи от израелски тийнейджъри, тръгнали на екскурзия по повод завършване на гимназиалното си образование и преди започване на военната си служба, отбелязва и в. "Ню Йорк таймс".

Изданието подчертава, че засега Иран не е коментирал твърденията на Израел, че носи вина за атентата в Бургас и припомня, че двете държави имат

дълга история на взаимни обвинения за терористични атентати

Иран обвинява израелски агенти за поредицата убийства на ирански ядрени учени през последните пет години, за които обеща да отмъсти. Израел обвини ирански агенти за атаки срещу израелски туристи и дипломати на най-малко шест места по света.

Подобен е и анализът на в. "Фигаро": Иран и Израел водят в действителност тайна война, в която всички удари са позволени.

Като се позова на израелски представители, в понеделник израелският в. "Аарец", предупреди, че атентат с много цивилни жертви би могъл да предизвика масивни репресии под формата на израелска атака срещу иранските ядрени инсталации, припомня "Фигаро".

Но както изглежда, Израел няма намерение за момента да се впуска в подобна авантюра, на която се противопоставят американците, допълва изданието.

Според израелските медии израелските представители ще вземат предвид изключителното напрежение в региона, свързано с очевидно неизбежното падане на режима на Башар Асад в Сирия.

Израелски експерти прогнозират, че Израел може би ще действа по един по-дискретен начин, като поднови кампания за елиминиране и за мистериозни експлозии в Иран и Ливан, посочва в. "Фигаро".

Сега най-големият въпрос е как и дали ще отговори Израел на атаката

Предвид настоящата ситуация в Близкия изток, която е несигурна и деликатна, Израел ще трябва преди всичко да обмисли внимателно дали да отговори сега или да чака за удобен момент и после да си отмъсти на извършителите чрез "хирургически прецизен удар", посочва израелският сайт Ynetnews.com.

Британският в. "Гардиън" припомня, че атентатът става дни, след като 24-годишен ливанец, свързан с "Хизбула", беше арестуван в Кипър по подозрения, че е планирал терористична атака срещу израелски туристи.

Тези подозрения се основаваха на доказателства, предоставени от местната полиция на израелското разузнаване.

У мъжа бяха намерени информации за туристически автобуси, превозващи израелски туристи, списък с кипърски туристически обекти, посещавани от израелски туристи и детайли за израелски авиокомпании, които летят до Кипър, припомня изданието.

Една от най-гръмките терористични атаки

в новата история на България стана вчера на летището в големия черноморски град Бургас, коментира руският "Российская газета”.

Очевидно терористите са искали да подринат имиджа на тази спокойна, комфортна за отдих и относително евтина за туристите страна, отбелязва изданието.

Според него очевидно се е изпълнило предположението на американския държавен секретар Хилъри Клинтън, която "по време на неотдавнашното си посещение в България предупредила лидерите на страната, че радикалните ислямиски екстремисти се подготвят да извършат терористични актове в тази източноевропейска страна".

И други руски издания коментират експлозията в Бургас. "Комсомолская правда" определя първата реакция в България като "обърканост и страх". Лайтмотивът на всички местни новини, според вестника, е

превръщането на България в "нова мишена за терористите",

а "основната тема за разговор с роднини и познати" - "Чу ли за летището? Ужасна работа!".

"Хората в България не са готови да приемат новата, "терористична" реалност. Нищо не предразполага към подобни нагласи. Животът върви твърде плавно, твърде благодатна е земята, твърде галещи - слънцето и морето.

Суровата правда на днешния свят, живеещ понякога на ръба на самоунищожението, досега бе нещо далечно за българите.

Днес те може да се събудят в едно различно измерение. Тогава ще се наложи цялата страна отново да се учи да живее", предрича "Комсомолская правда".

Руското посолство в Българи и консулството на Русия във Варна не потвърдиха съобщенията за пострадали при атентата в Бургас граждани на федерацията, напомня "Комерсант".

"Това е провокация или нечия грешка. По последни данни никакви руски граждани не са търсили помощ в бургаски болници, не е имало граждани на Русия и сред пътувалите в автобуса", цитира изданието генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Семьонов, говорил пред РИА Новости.

Кореспондент на радио "Комерсант ФМ" в Израел, цитиран от едноименния всекидневник, цитира местни аналитици, според които атентаторите са избрали България, защото най-вероятно са избирали "най-слабото звено".

"Специалният съвет, който следи терористичната дейност в съседните държави, редовно предупреждава израелците къде не се препоръчва да пътуват. България нито веднъж не е била директно спомената в този списък напоследък", добавя журналистът, цитиран в "Комерсант".

"Израелски медии съобщиха в началото на януари, че властите се страхуват от атентати срещу израелци в България (...) Според съобщенията властите на Израел са помолили българските сили за сигурност да вземат допълнителни мерки за защита на израелските туристи.

Българското правителство обаче остави без внимание молбата

на израелските власти. В българското външно министерство заявиха, че не са получавали официални искания, значи нямат намерение да се оправят с терористичната заплаха", коментира в. "Московский комсомолец".

"Биржевой лидер" пише, че бургаският атентат може би е опит за въздействие върху Израел, който "се държи настрана от събитията около Сирия, тъй като няма особен интерес да падне режимът на Асад. И някакви сили в стремеж да въвлекат Израел в този конфликт специално са избрали тази дата за атентата. За да хвърлят сянка върху Иран и неговия приятел Сирия".

"Експлозията в Бургас е страшен удар по туризма в България", който е "сред най-доходоносните икономически сфери във всяка държава", подчертава изданието.

"Инвеститорите на всички пазари" смятат според него атентатите за "непоправим форсмажор", тъй че сегашната атака може да удари със същата сила и българския пазар на недвижими имоти.

Коментари 34
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

34 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Газа Израел

"Уолстрийт джърнъл": САЩ са предоставили на Израел 100 бомби за войната в Газа

Свят Преди 1 час

Бомбите са предназначени за поразяване на укрепени цели или цели, заровени дълбоко под земята, като например военни бункери

Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Войната ще продължи до ликвидирането на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

През дните на примирие нашите войници се подготвяха за пълна победа срещу "Хамас", подчерта Нетаняху

Ангел Григоров

Изгоненият от Москва български журналист: Русия ни вижда като васална страна

България Преди 5 часа

"Русия е готова да продължи да воюва толкова, колкото е необходимо", посочи журналистът

Служители на пожарната и полицията излязоха на протест, без да спират работата си, с искане за реформи и увеличение на бюджета на МВР

Разбиха мрежа за трафик на българки за проституция

България Преди 5 часа

Разкриването на групата тръгнало от подаден сигнал на телефон 112

Корнелия Нинова

Нинова: Сглобката държи като заложник цял един народ

България Преди 6 часа

"Примирието в сглобката е само временно и отново ще избухне разрив покрай конституционните промени", смята лидерът на БСП

Йорданка Фандъкова

Фандъкова: Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер и да осигури мнозинство, с което да работи

България Преди 7 часа

По време на снежния капан в града през изминалите дни, тя коментира, че е била в София

.

Ердоган: Шансът за мир в Газа засега е изгубен

Свят Преди 8 часа

Ердоган отбеляза още, че Турция полага всички усилия да прекрати израелските атаки в Газа

Снимката е илюстративна

The Economist: Европа трябва да гледа на Путин като на основна дългосрочна заплаха за нейната сигурност

Свят Преди 8 часа

За първи път от началото на войната в Украйна се създава впечатлението, че Русия може да спечели тази война, пише лондонското списание

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на неандерталец след 50 000 години

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на неандерталец след 50 000 години

Любопитно Преди 8 часа

Това откритие е разкрило, че неандерталците вероятно са били по-малко маймуноподобни, отколкото често се изобразяват

Деян Николов

"Възраждане": Готови сме да поемем председателското място в СОС и "да отпушим" работата му

България Преди 8 часа

Двете най-големи политически сили абдикираха от управлението и не издигнаха кандидат, заяви Деян Николов

"Стоунхендж на Атлит Ям": Древно селище, запазило се 9000 години

"Стоунхендж на Атлит Ям": Древно селище, запазило се 9000 години

Любопитно Преди 8 часа

Забележително е, че хората, живеещи в областта, са се радвали на по-дълъг живот и по-добро здраве от съвременниците си

индианци

Няма да повярвате! Тези древни индиански изобретения все още се използват

Любопитно Преди 8 часа

Много от приносите на индианците в съвременния свят често остават непризнати

а

Земетресение край Трън

България Преди 9 часа

Епицентърът му е бил на 70 км от град София

Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: Колкото по-консервативни представители има в ЕС, толкова по-нормален ще бъде

България Преди 10 часа

„Отдавна отговаряме на всички критерии за влизане в Шенгенското пространство, но това няма никакво значение за чиновниците от Брюксел“, смята той

р

Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

България Преди 10 часа

Държавният глава подчерта, че за да бъде преходът към нисковъглеродна икономика отговорен, е необходимо образователните, здравните и социалните системи също да бъдат адаптирани, така че да защитят най-уязвимите слоеве от населението