Международните медии за атентата в Бургас
Източник: БГНЕС
34

Провал на израелските разузнавателни служби - така определя терористичния атентат срещу автобус с туристи от Израел на бургаското летище израелският вестник "Аарец”.

Това не е обвинение, а факт, който е част от трудната реалност на постоянната борба срещу тероризма и срещу нациите и организациите, които го подкрепят, коментира изданието.

"Тези успехи и провали са естеството на подобна борба. Въпреки че успехите са повече, цената на няколкото провала е тежка."

"Ако израелските разузнавателни служби, подпомогнати от местните власти, не бяха се провалили в разобличаването и предотвратяването на заговора, Службата за борба с тероризма щеше да разпространи по света предупреждение за пътувания под името "България".

И въпреки това израелския премиер Бенямин Нетаняху се опитва да извърти провала в постижение. Два часа след атаката той заяви, че "всички знаци водят към Иран",  пише вестникът.

Според него има сериозно основание за това твърдение, но от премиера се очакват малко повече доказателства.

"И докато той се сдобие с доказателство... стремежът, който следва е "Израел ще реагира насилствено до иранския терор".

Дори и желанието на Нетаняху да се сбъдне и доказателство за отговорността на Иран да бъде намерено, това няма да оправдае превръщането на това, което изглежда като единствена атака, във война -  такава, която според Ехуд Барак, израелския министър на отбраната, ще отнеме живота на многократно повече израелци от загиналите в Бургас", заключава изданието.

Защо в България и защо гледаме към Иран,

пита в. "Крисчън сайънс монитор". В обширна статия изданието посочва, че туризмът е голям източник на доходи за България и привлича 8,7 млн. чужди туристи на година, от които 140 хил. са от Израел.

Отбелязва се, че политическият тероризъм е непознат в страната.

За разлика от Македония, Босна или Косово, в които се говори за джихадистки клетки или тренировъчни лагери, за България не е имало подобни твърдения, а еврейската общност е много добре интегрирана в страната, отбелязва вестникът.

Според анализатори освен Иран, за атаката може да е отговорна "Хизбула", защото търси мъст за убийството през 2008 г. на военния си лидер Имад Мугние, смятан за архитект на войната от 2006 г. срещу Израел.

"Хизбула" обвинява еврейската държава за бомбения атентат в Сирия, в който загина Мугние.

И въпреки че Израел посочва Иран за главен заподозрян, е прекалено рано да се приписва вина, посочва изданието, като цитира Меир Джаведанфар, израелски анализатор на Иран и на Близкия изток.

Джихадистки мрежи като "Ал Кайда", които атакуваха израелски туристи в Кения през 2002 г., също могат да са отговорни за атентата, допуска той.

В самия Израел бомбените нападения станаха относително рядко явление

през последните години, благодарение на подобрената работа на разузнаването и на по-тясното сътрудничество на израелците с палестинските служби за сигурност, посочва британският в. "Файненшъл таймс".

Причина за намаляването на атентатите в пределите на еврейската държава е и блокадата на ивицата Газа и изграждането на породилата полемика разделителна бариера на Западния бряг, посочват още израелски експерти по сигурността.

Но израелските цели зад граница, както стана вече ясно, са по-трудни за опазване, добавя вестникът, визирайки и разкритията за серията от бомбени атаки, насочени срещу израелски дипломати в Индия, Грузия и Тайланд този февруари.

Взривът в Бургас съживи освен това и спомените за информации в израелски медии през януари за осуетен бомбен атентат срещу автобус, нает да отведе израелски туристи от турската граница до български ски курорт, припомня в. "Файненшъл таймс".

В. "Дейли телеграф" също припомня информациите от зимата за осуетения атентат, за който се е смятало, че е свързан с "Хизбула", която получава финансова и политическа подкрепа от Иран и Сирия.

Популярността на България сред израелските туристи

нарасна още повече след разрива в отношенията на Израел с Турция, която преди това беше предпочитана туристическа дестинация за израелците, посочва британският в. "Индипендънт", визирайки разрива в отношенията, породен от израелския щурм срещу международната флотилия за ивицата Газа, при което загинаха няколко турски граждани.

В последните години българското черноморско крайбрежие стана цененена от израелците ваканционна дестинация, предвид това че двете страни поддържат отлични отношения, посочва също и френският в. "Монд".

Изданието припомня, че тези отношения са от времето на Втората световна война, когато България е била единственият съюзник на Германия, спасила своите евреи от нацистките концлагери.

През последните години Бургас се превърна в популярна и евтина дестинация за групи от израелски тийнейджъри, тръгнали на екскурзия по повод завършване на гимназиалното си образование и преди започване на военната си служба, отбелязва и в. "Ню Йорк таймс".

Изданието подчертава, че засега Иран не е коментирал твърденията на Израел, че носи вина за атентата в Бургас и припомня, че двете държави имат

дълга история на взаимни обвинения за терористични атентати

Иран обвинява израелски агенти за поредицата убийства на ирански ядрени учени през последните пет години, за които обеща да отмъсти. Израел обвини ирански агенти за атаки срещу израелски туристи и дипломати на най-малко шест места по света.

Подобен е и анализът на в. "Фигаро": Иран и Израел водят в действителност тайна война, в която всички удари са позволени.

Като се позова на израелски представители, в понеделник израелският в. "Аарец", предупреди, че атентат с много цивилни жертви би могъл да предизвика масивни репресии под формата на израелска атака срещу иранските ядрени инсталации, припомня "Фигаро".

Но както изглежда, Израел няма намерение за момента да се впуска в подобна авантюра, на която се противопоставят американците, допълва изданието.

Според израелските медии израелските представители ще вземат предвид изключителното напрежение в региона, свързано с очевидно неизбежното падане на режима на Башар Асад в Сирия.

Израелски експерти прогнозират, че Израел може би ще действа по един по-дискретен начин, като поднови кампания за елиминиране и за мистериозни експлозии в Иран и Ливан, посочва в. "Фигаро".

Сега най-големият въпрос е как и дали ще отговори Израел на атаката

Предвид настоящата ситуация в Близкия изток, която е несигурна и деликатна, Израел ще трябва преди всичко да обмисли внимателно дали да отговори сега или да чака за удобен момент и после да си отмъсти на извършителите чрез "хирургически прецизен удар", посочва израелският сайт Ynetnews.com.

Британският в. "Гардиън" припомня, че атентатът става дни, след като 24-годишен ливанец, свързан с "Хизбула", беше арестуван в Кипър по подозрения, че е планирал терористична атака срещу израелски туристи.

Тези подозрения се основаваха на доказателства, предоставени от местната полиция на израелското разузнаване.

У мъжа бяха намерени информации за туристически автобуси, превозващи израелски туристи, списък с кипърски туристически обекти, посещавани от израелски туристи и детайли за израелски авиокомпании, които летят до Кипър, припомня изданието.

Една от най-гръмките терористични атаки

в новата история на България стана вчера на летището в големия черноморски град Бургас, коментира руският "Российская газета”.

Очевидно терористите са искали да подринат имиджа на тази спокойна, комфортна за отдих и относително евтина за туристите страна, отбелязва изданието.

Според него очевидно се е изпълнило предположението на американския държавен секретар Хилъри Клинтън, която "по време на неотдавнашното си посещение в България предупредила лидерите на страната, че радикалните ислямиски екстремисти се подготвят да извършат терористични актове в тази източноевропейска страна".

И други руски издания коментират експлозията в Бургас. "Комсомолская правда" определя първата реакция в България като "обърканост и страх". Лайтмотивът на всички местни новини, според вестника, е

превръщането на България в "нова мишена за терористите",

а "основната тема за разговор с роднини и познати" - "Чу ли за летището? Ужасна работа!".

"Хората в България не са готови да приемат новата, "терористична" реалност. Нищо не предразполага към подобни нагласи. Животът върви твърде плавно, твърде благодатна е земята, твърде галещи - слънцето и морето.

Суровата правда на днешния свят, живеещ понякога на ръба на самоунищожението, досега бе нещо далечно за българите.

Днес те може да се събудят в едно различно измерение. Тогава ще се наложи цялата страна отново да се учи да живее", предрича "Комсомолская правда".

Руското посолство в Българи и консулството на Русия във Варна не потвърдиха съобщенията за пострадали при атентата в Бургас граждани на федерацията, напомня "Комерсант".

"Това е провокация или нечия грешка. По последни данни никакви руски граждани не са търсили помощ в бургаски болници, не е имало граждани на Русия и сред пътувалите в автобуса", цитира изданието генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Семьонов, говорил пред РИА Новости.

Кореспондент на радио "Комерсант ФМ" в Израел, цитиран от едноименния всекидневник, цитира местни аналитици, според които атентаторите са избрали България, защото най-вероятно са избирали "най-слабото звено".

"Специалният съвет, който следи терористичната дейност в съседните държави, редовно предупреждава израелците къде не се препоръчва да пътуват. България нито веднъж не е била директно спомената в този списък напоследък", добавя журналистът, цитиран в "Комерсант".

"Израелски медии съобщиха в началото на януари, че властите се страхуват от атентати срещу израелци в България (...) Според съобщенията властите на Израел са помолили българските сили за сигурност да вземат допълнителни мерки за защита на израелските туристи.

Българското правителство обаче остави без внимание молбата

на израелските власти. В българското външно министерство заявиха, че не са получавали официални искания, значи нямат намерение да се оправят с терористичната заплаха", коментира в. "Московский комсомолец".

"Биржевой лидер" пише, че бургаският атентат може би е опит за въздействие върху Израел, който "се държи настрана от събитията около Сирия, тъй като няма особен интерес да падне режимът на Асад. И някакви сили в стремеж да въвлекат Израел в този конфликт специално са избрали тази дата за атентата. За да хвърлят сянка върху Иран и неговия приятел Сирия".

"Експлозията в Бургас е страшен удар по туризма в България", който е "сред най-доходоносните икономически сфери във всяка държава", подчертава изданието.

"Инвеститорите на всички пазари" смятат според него атентатите за "непоправим форсмажор", тъй че сегашната атака може да удари със същата сила и българския пазар на недвижими имоти.

Коментари 34
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

34 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 3 минути

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 5 минути

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 1 час

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 1 час

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 1 час

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 2 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 4 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 4 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 4 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати