Международните медии за атентата в Бургас
Източник: БГНЕС
34

Провал на израелските разузнавателни служби - така определя терористичния атентат срещу автобус с туристи от Израел на бургаското летище израелският вестник "Аарец”.

Това не е обвинение, а факт, който е част от трудната реалност на постоянната борба срещу тероризма и срещу нациите и организациите, които го подкрепят, коментира изданието.

"Тези успехи и провали са естеството на подобна борба. Въпреки че успехите са повече, цената на няколкото провала е тежка."

"Ако израелските разузнавателни служби, подпомогнати от местните власти, не бяха се провалили в разобличаването и предотвратяването на заговора, Службата за борба с тероризма щеше да разпространи по света предупреждение за пътувания под името "България".

И въпреки това израелския премиер Бенямин Нетаняху се опитва да извърти провала в постижение. Два часа след атаката той заяви, че "всички знаци водят към Иран",  пише вестникът.

Според него има сериозно основание за това твърдение, но от премиера се очакват малко повече доказателства.

"И докато той се сдобие с доказателство... стремежът, който следва е "Израел ще реагира насилствено до иранския терор".

Дори и желанието на Нетаняху да се сбъдне и доказателство за отговорността на Иран да бъде намерено, това няма да оправдае превръщането на това, което изглежда като единствена атака, във война -  такава, която според Ехуд Барак, израелския министър на отбраната, ще отнеме живота на многократно повече израелци от загиналите в Бургас", заключава изданието.

Защо в България и защо гледаме към Иран,

пита в. "Крисчън сайънс монитор". В обширна статия изданието посочва, че туризмът е голям източник на доходи за България и привлича 8,7 млн. чужди туристи на година, от които 140 хил. са от Израел.

Отбелязва се, че политическият тероризъм е непознат в страната.

За разлика от Македония, Босна или Косово, в които се говори за джихадистки клетки или тренировъчни лагери, за България не е имало подобни твърдения, а еврейската общност е много добре интегрирана в страната, отбелязва вестникът.

Според анализатори освен Иран, за атаката може да е отговорна "Хизбула", защото търси мъст за убийството през 2008 г. на военния си лидер Имад Мугние, смятан за архитект на войната от 2006 г. срещу Израел.

"Хизбула" обвинява еврейската държава за бомбения атентат в Сирия, в който загина Мугние.

И въпреки че Израел посочва Иран за главен заподозрян, е прекалено рано да се приписва вина, посочва изданието, като цитира Меир Джаведанфар, израелски анализатор на Иран и на Близкия изток.

Джихадистки мрежи като "Ал Кайда", които атакуваха израелски туристи в Кения през 2002 г., също могат да са отговорни за атентата, допуска той.

В самия Израел бомбените нападения станаха относително рядко явление

през последните години, благодарение на подобрената работа на разузнаването и на по-тясното сътрудничество на израелците с палестинските служби за сигурност, посочва британският в. "Файненшъл таймс".

Причина за намаляването на атентатите в пределите на еврейската държава е и блокадата на ивицата Газа и изграждането на породилата полемика разделителна бариера на Западния бряг, посочват още израелски експерти по сигурността.

Но израелските цели зад граница, както стана вече ясно, са по-трудни за опазване, добавя вестникът, визирайки и разкритията за серията от бомбени атаки, насочени срещу израелски дипломати в Индия, Грузия и Тайланд този февруари.

Взривът в Бургас съживи освен това и спомените за информации в израелски медии през януари за осуетен бомбен атентат срещу автобус, нает да отведе израелски туристи от турската граница до български ски курорт, припомня в. "Файненшъл таймс".

В. "Дейли телеграф" също припомня информациите от зимата за осуетения атентат, за който се е смятало, че е свързан с "Хизбула", която получава финансова и политическа подкрепа от Иран и Сирия.

Популярността на България сред израелските туристи

нарасна още повече след разрива в отношенията на Израел с Турция, която преди това беше предпочитана туристическа дестинация за израелците, посочва британският в. "Индипендънт", визирайки разрива в отношенията, породен от израелския щурм срещу международната флотилия за ивицата Газа, при което загинаха няколко турски граждани.

В последните години българското черноморско крайбрежие стана цененена от израелците ваканционна дестинация, предвид това че двете страни поддържат отлични отношения, посочва също и френският в. "Монд".

Изданието припомня, че тези отношения са от времето на Втората световна война, когато България е била единственият съюзник на Германия, спасила своите евреи от нацистките концлагери.

През последните години Бургас се превърна в популярна и евтина дестинация за групи от израелски тийнейджъри, тръгнали на екскурзия по повод завършване на гимназиалното си образование и преди започване на военната си служба, отбелязва и в. "Ню Йорк таймс".

Изданието подчертава, че засега Иран не е коментирал твърденията на Израел, че носи вина за атентата в Бургас и припомня, че двете държави имат

дълга история на взаимни обвинения за терористични атентати

Иран обвинява израелски агенти за поредицата убийства на ирански ядрени учени през последните пет години, за които обеща да отмъсти. Израел обвини ирански агенти за атаки срещу израелски туристи и дипломати на най-малко шест места по света.

Подобен е и анализът на в. "Фигаро": Иран и Израел водят в действителност тайна война, в която всички удари са позволени.

Като се позова на израелски представители, в понеделник израелският в. "Аарец", предупреди, че атентат с много цивилни жертви би могъл да предизвика масивни репресии под формата на израелска атака срещу иранските ядрени инсталации, припомня "Фигаро".

Но както изглежда, Израел няма намерение за момента да се впуска в подобна авантюра, на която се противопоставят американците, допълва изданието.

Според израелските медии израелските представители ще вземат предвид изключителното напрежение в региона, свързано с очевидно неизбежното падане на режима на Башар Асад в Сирия.

Израелски експерти прогнозират, че Израел може би ще действа по един по-дискретен начин, като поднови кампания за елиминиране и за мистериозни експлозии в Иран и Ливан, посочва в. "Фигаро".

Сега най-големият въпрос е как и дали ще отговори Израел на атаката

Предвид настоящата ситуация в Близкия изток, която е несигурна и деликатна, Израел ще трябва преди всичко да обмисли внимателно дали да отговори сега или да чака за удобен момент и после да си отмъсти на извършителите чрез "хирургически прецизен удар", посочва израелският сайт Ynetnews.com.

Британският в. "Гардиън" припомня, че атентатът става дни, след като 24-годишен ливанец, свързан с "Хизбула", беше арестуван в Кипър по подозрения, че е планирал терористична атака срещу израелски туристи.

Тези подозрения се основаваха на доказателства, предоставени от местната полиция на израелското разузнаване.

У мъжа бяха намерени информации за туристически автобуси, превозващи израелски туристи, списък с кипърски туристически обекти, посещавани от израелски туристи и детайли за израелски авиокомпании, които летят до Кипър, припомня изданието.

Една от най-гръмките терористични атаки

в новата история на България стана вчера на летището в големия черноморски град Бургас, коментира руският "Российская газета”.

Очевидно терористите са искали да подринат имиджа на тази спокойна, комфортна за отдих и относително евтина за туристите страна, отбелязва изданието.

Според него очевидно се е изпълнило предположението на американския държавен секретар Хилъри Клинтън, която "по време на неотдавнашното си посещение в България предупредила лидерите на страната, че радикалните ислямиски екстремисти се подготвят да извършат терористични актове в тази източноевропейска страна".

И други руски издания коментират експлозията в Бургас. "Комсомолская правда" определя първата реакция в България като "обърканост и страх". Лайтмотивът на всички местни новини, според вестника, е

превръщането на България в "нова мишена за терористите",

а "основната тема за разговор с роднини и познати" - "Чу ли за летището? Ужасна работа!".

"Хората в България не са готови да приемат новата, "терористична" реалност. Нищо не предразполага към подобни нагласи. Животът върви твърде плавно, твърде благодатна е земята, твърде галещи - слънцето и морето.

Суровата правда на днешния свят, живеещ понякога на ръба на самоунищожението, досега бе нещо далечно за българите.

Днес те може да се събудят в едно различно измерение. Тогава ще се наложи цялата страна отново да се учи да живее", предрича "Комсомолская правда".

Руското посолство в Българи и консулството на Русия във Варна не потвърдиха съобщенията за пострадали при атентата в Бургас граждани на федерацията, напомня "Комерсант".

"Това е провокация или нечия грешка. По последни данни никакви руски граждани не са търсили помощ в бургаски болници, не е имало граждани на Русия и сред пътувалите в автобуса", цитира изданието генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Семьонов, говорил пред РИА Новости.

Кореспондент на радио "Комерсант ФМ" в Израел, цитиран от едноименния всекидневник, цитира местни аналитици, според които атентаторите са избрали България, защото най-вероятно са избирали "най-слабото звено".

"Специалният съвет, който следи терористичната дейност в съседните държави, редовно предупреждава израелците къде не се препоръчва да пътуват. България нито веднъж не е била директно спомената в този списък напоследък", добавя журналистът, цитиран в "Комерсант".

"Израелски медии съобщиха в началото на януари, че властите се страхуват от атентати срещу израелци в България (...) Според съобщенията властите на Израел са помолили българските сили за сигурност да вземат допълнителни мерки за защита на израелските туристи.

Българското правителство обаче остави без внимание молбата

на израелските власти. В българското външно министерство заявиха, че не са получавали официални искания, значи нямат намерение да се оправят с терористичната заплаха", коментира в. "Московский комсомолец".

"Биржевой лидер" пише, че бургаският атентат може би е опит за въздействие върху Израел, който "се държи настрана от събитията около Сирия, тъй като няма особен интерес да падне режимът на Асад. И някакви сили в стремеж да въвлекат Израел в този конфликт специално са избрали тази дата за атентата. За да хвърлят сянка върху Иран и неговия приятел Сирия".

"Експлозията в Бургас е страшен удар по туризма в България", който е "сред най-доходоносните икономически сфери във всяка държава", подчертава изданието.

"Инвеститорите на всички пазари" смятат според него атентатите за "непоправим форсмажор", тъй че сегашната атака може да удари със същата сила и българския пазар на недвижими имоти.

Коментари 34
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

34 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кличко: Путин няма да ни открадне Коледата

Кличко: Путин няма да ни открадне Коледата

Свят Преди 15 минути

Трябва да създадем новогодишно настроение", заяви кметът на Киев

STOP&GO: Solterra разчита на два електромотора с 218 к.с. мощност, захранвани от батерия с капацитет 71,4 kWh, която гарантира пробег до 465 км

Subaru Solterra брани японските традиции по модерен начин (тест драйв)

Технологии Преди 52 минути

Първият електромобил на Subaru залага на традиционните японски ценности, пречупени през нова призма. Компанията демонстрира, че електромобил може да е отличен и извън пътя

<p>Лена Бориславова към ГЕРБ: На лъжата краката са къси</p>

Лена Бориславова отговори на ГЕРБ: На лъжата краката са къси

България Преди 8 часа

Трогателна е фалшивата ви загриженост за състоянието на ББР, написа тя във Facebook

<p>Ким Кардашиян преразглежда партньорството си с &quot;Баленсиага&quot;</p>

След скандала: Ким Кардашиян преразглежда партньорството си с "Баленсиага"

Любопитно Преди 8 часа

Френската модна къща се извини за смущаваща рекламна кампания с деца и секс играчки

<p>Стряскащи новини за инфлацията в еврозоната</p>

Лагард: Инфлацията в еврозоната не е достигнала своя връх

Свят Преди 9 часа

Съществува риск тя да се окаже дори по-висока от нивото, което в момента се очаква, заяви президентът на ЕЦБ

Сарафов: Хакерските атаки у нас идват главно от Русия

Сарафов: Хакерските атаки у нас идват главно от Русия

България Преди 9 часа

Експерти от кралската прокурорска служба на Великобритания ще обучават българските магистрати как да се борят с престъпленията във виртуалното пространство

САЩ не смятат да обявят Русия за "терористична държава"

САЩ не смятат да обявят Русия за "терористична държава"

Свят Преди 10 часа

Подобно решение би могло да се окаже дори контрапродуктивно, заяви американската посланичка в НАТО Джулиан Смит

Украински военни пострадаха при катастрофа в Латвия

Украински военни пострадаха при катастрофа в Латвия

Свят Преди 10 часа

Те са пътували в автобус, нает от естонската армия

<p>Как&nbsp;Путин се опитва да използва зимата като оръжие</p>

Столтенберг: Путин се опитва да използва зимата като оръжие във войната

Свят Преди 10 часа

Русия вероятно ще продължи да атакува енергийната мрежа на Украйна, газовата ѝ инфраструктура и основните услуги за хората, заяви генералният секретар на НАТО

<p>Русия забранява достъп до Запорожката АЕЦ на украински служители</p>

Русия забранява достъп до Запорожката АЕЦ на украинските служители, които отказват договор с "Росатом"

Свят Преди 10 часа

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа се поддържа от украински технически лица от началото на войната

<p>Сашко от Перник е изписан от болницата</p>

Изписаха от болницата Сашко от Перник

България Преди 11 часа

Момчето беше настанено в "Пирогов" след 9-дневно издирване и намирането му от спасители в планината

Прекратиха поръчката за закупуване на медицински хеликоптери

Прекратиха поръчката за закупуване на медицински хеликоптери

България Преди 11 часа

Това става ясно от публикувано решение в Регистъра на обществените поръчки

Издирват двама мъже, изчезнали в езерото "Мандра" в Бургас

Издирват двама мъже, изчезнали в езерото "Мандра" в Бургас

България Преди 12 часа

Районът е претърсен обстойно, но до момента не са открити никакви следи, нито от рибарите, нито от лодката им

Край на примирието: Талибаните в Пакистан призовават към нападения

Край на примирието: Талибаните в Пакистан призовават към нападения

Свят Преди 13 часа

Като причина те посочват, че военните операции срещу муджахидините в различни райони не спират