Редовната консумация на шоколад намалява риска от инсулт при мъжете, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, позовавайки се на шведско проучване.
Специалисти от института "Каролинска" установиха, че приемът на един шоколад седмично намалява риска от развитието на инсулт при представителите на силния пол със 17 процента в следващите 10 години.
Екипът на д-р Сузана Ларсон изследвал 37 хил. мъже на възраст между 49 и 75 години.
Специалистите получили картина от хранителните им навици, благодарение на попълнените от тях въпросници в продължение на 10 години.
През този период били констатирани сред тях 1995 случая на първи инсулт.
От получените данни проличало, че
мъжете с умерена консумация на шоколад са по-малко податливи на инсулт,
отколкото тези, които се лишават от лакомството.
"Благотворният ефект на шоколада се обяснява с високото му съдържание на флавоноиди, изтъкна д-р Сузана Ларсон.
Те ни предпазват от сърдечносъдови заболявания благодарение на включените в състава им антиоксиданти, антикоагуланти и противовъзпалителни вещества.
Предполага се, че флавоноидите намаляват съдържанието на вредния холестерол в кръвта и понижават кръвното налягане."
Предишни изследвания потвърдиха, че шоколадът способства за предотвратяването на диабета, помага за регулиране на кръвното налягане и защитава сърцето от много болести.
"Интересното в случая е, че по-рано най-полезен за здравето се считаше горчивият, черен шоколад, заяви д-р Ларсон.
Но в нашето изследване установихме, че инсултът се избягва и с млечен шоколад. а той е 90 на сто от консумирания в Швеция."
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!