Па апването на риба, богата на омега-3 мастни киселини, удължава живота на възрастните хора с две години, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли експрес".
Изследването е дело на учени от университетите в Харвард и Вашингтон. Екипът на Дариуш Мозафариян констатира, че хората на възраст над 65 години с високи нива на омега-3 мастни киселини в кръвта снижават с 25 на сто риска си от преждевременна смърт.
"Отдавна е известно, че консумирането на риба е съставна част от здравословното хранене", коментира Мозафариян.
"Но нашето проучване за пръв път свърза нивата на омега-3 мастните киселини в кръвта на възрастните хора с тяхната смъртност", продължава специалистът.
Изследването обхванало 2700 възрастни американци, наблюдавани в продължение на 16 години. При стартирането на тестовете доброволците имали добър здравен статус и не страдали от хронични болести.
Те били редовно изследвани за нивата на омега-3 мастните киселини в кръвта. Една от тях била особено важна, докозахексаенова киселина, чието силно присъствие намалява риска от сърдечни болести с 40 процента.
Рибите, богати на полезните омега-3 мастни киселини, са сьомгата, скумрията, сардините.
Тези вещества стимулират работата на сърцето и регулират кръвното налягане.
Но те не се произвеждат по естествен път от организма и трябва да бъдат набавяни чрез храната, припомня вестникът.
Похапването на риба два пъти седмично удължава живота с две години
Ново проучване за пръв път свързва нивата на омега-3 мастните киселини в кръвта на възрастните хора с продължителността на живота им
2 април 2013, 16:30
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!