Бе ещите майки, които хапват пържоли
през първите три месеца на бременността,
е до осем пъти по-вероятно да имат бебета,
които плачат по-малко, сочат данните от
ново изследване на холандски учени.
Витамин Б 12, който се съдържа в червеното
месо, рибата и млечните продукти, помага
за развитието на мозъка и нервната
система при неродените деца.
Той спомага и за предотвратяването
на деменция, сърдечно-съдови заболявания
и дори проблеми с плодовитостта по-късно
в живота.
Според последни изследвания бременните
жени, които поемат ниски нива на витамин
Б 12, може да родят деца, чиято нервна
система не е напълно развита.
Изследователите смятат, че неприемането
на витамина води до недостатъчното
отделяне на определен хормон в мозъка,
който успокоява и приспива бебетата.
Те стават нервни и плачат през по-голямата
част от деня.
В изследването участвали близо 3000
бременни жени. Всяка от тях е била
подложена на кръвен тест в първите три
месеца на бременността, измерващ нивата
на витамин Б 12 в кръвта им.
След раждането на бебетата било
отчетено колко често и колко продължително
плачат те преди да се успокоят.
Оказало се, че при майките с най-ниски
нива на витамин Б 12 имало осем пъти
по-голяма вероятност да родят неспокойно
дете.
Средно 5% от жените, при които било
регистрирано недостатъчно количество
от витамина в кръвта, имали "изтормозено"
бебе, докато само при 1% от жените с
най-голямо ниво на Б 12 децата плачели
продължително.
Заключенията на учените са публикувани
в журнала Early Human Development.
Пържоли за по-кротки бебета
Според последни изследвания бременните жени, които поемат ниски нива на витамин Б 12, може да родят деца, чиято нервна система не е напълно развита
21 март 2011, 11:10
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!