4
Над една трета от токсичните перфлуоровъглероди (PFC), които се натрупват в кръвта, идват от офиса, разкрива ново изследване, цитирано от "Дискавъри нюз".

При това въздухът в новите или наскоро ремонтираните сгради съдържа по-високи нива от опасните органични съединения.

Колкото повече време прекарват служителите в модерните офиси, толкова повече химикали се натрупват в кръвта им.

Те могат да предизвикат проблеми в черния дроб, репродуктивната система, имунитета и развитието.

Според американска здравна статистика над 95 на сто от американците имат в организма си перфлуоровъглероди.

Новото изследване на Бостънския университет ограничава значително броят на възможните източници, като за съжаление най-голям дял се пада именно на мястото, където повечето хора прекарват значителна част от деня си.

Учените отбелязват, че офис служителите, изложени на перфлуоровъглероди, са много повече от строителните работници, за които по традиция се смята, че са в пряк достъп до вредни изпарения, вещества, лакове, бои и т.н.

Перфлуоровъглеродите са група съединения, които се използват при производството на продукти, устойчиви на мокрене и петна, вкл. килими, мебели, опаковки за храна, каквито често се срещат из офисите.

Редица изследвания разкриват високи количества на някои видове перфлуоровъглероди в околната среда и в хората, но малко от тях систематично са се занимавали с техните източници.

Анализираните от бостънските учени офис пространства били всички с климатици и с поне един компютър на бюро, а нощем всички се затваряли.

Би било добре ако разкритията доведат до по-голям контрол върху използваното в офисите оборудване и върху начина на отопление и проветряване на помещенията. Засега обаче не е ясно какво биха могли да направят самите работници, за да намалят последиците за здравето си.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@