6

Т емата за влиянието на социалните мрежи върху младежите обикновено се свързва с доста критики към дигиталните платформи. Според ново проучване на учени от Оксфордския университет обаче, социалните мрежи имат никакво до "миниатюрно" влияние върху тийнейджърите, съобщава БиБиСи.

Данните или парите - дилемата на дигиталния свят

Една от основните цели на проучването е била да провери дали тийнейджърите, които използват социални мрежи, имат по-ниско ниво на удовлетвореност от живота. Също така да се провери дали тези, които казват, че не са доволни от живота си, използват социалните мрежи повече.

Facebook плаща на тийнейджъри, за да ги следи

Зукърбърг поиска глобална регулация на Интернет

И в двата случая резултатът е сходен. Под 1% потвърждават тези твърдения. "99,75% от удовлетвореността от живота на човек нямат нищо общо със социалните мрежи", казва проф. Андрю Прцибилски, един от ръководителите на екипа. Той допълва, че смейството, приятелите и училището продъпжават да имат основна роля за развитието на младежите и тяхното щастие от живота.

Проучването е продължило от 2009 г. до 2017 г., анкетирайки хиляди участници на възраст между 10 г. и 15 г. Въпросите са били свързани с различни фактори от ежедневието им, колко време ползват социални мрежи и др. Оказва се, че социалните мрежи имат малко по-голям ефект върху момичетата спрямо момчетата, но разликите са минимални и се запазват в определението "миниатюрни". По-малко от половината регистрирани ефекти са дори с достатъчен обем, за да се смятат за статистически значими.

Според Прцибилски родителите не трябва да се вманиачават във общото време, което тийнейджърите им прекарват в социалните мрежи. Резултатите показват, че количеството прекарано време не се отразява на общия ефект от социалните мрежи. По-важно е как младежите използват платформите и те трябва да бъдат образовани повече са рисковете на дигиталните комуникации.

Омразата и конспирациите процъфтяват в Instagram

Затова учените призовават ИТ гигантите да споделят повече информация именно не колко, а как потребителите и особено най-младите, използват социалните мрежи. Те ще могат да работят заедно с учени и да открият проблемните места и да ги поправят.

Тим Кук: Време е всички да защитим личните си данни

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@