12

А мериканският президент Доналд Тръмп на практика направи официална мисията на НАСА за изпращане на хора на Марс. Той одобри нов закон за увеличено финансиране на космическата агенция и запазване на нейния курс на развитие, съобщава онлайн изданието CNET.

Всъщност, Тръмп дори поставя конкретни срокове с новия закон. Досега НАСА планираше да изпрати хора на Марс някъде в периода около 2030-2040 г. Новият закон обаче посочва, че това трябва да се случи през 2033 г.

Учени отглеждат картофи в условията на Марс

Марс е имал вода, когато условията не са позволявали

Новите правила подкрепят и насърчават НАСА да създава и поддържа партньорства с комерсиални компании като SpaceX на Илон Мъск и Blue Origin на Джеф Безос. Това включва сътрудничество в техните мисии. SpaxceX например иска не само да изпрати хора на Марс, но и да колонизира планетата и това да се случи още от 2023 г.

След 20 години "От Марс ли идваш?" ще е актуален въпрос

Законът одобрява и най-големия бюджет за НАСА в историята ѝ - 19.5 млрд. долара само за тази година. Решението идва на фона на желанието на Тръмп за орязване на бюджетите на много държавни агенции.

Илон Мъск обаче не е доволен. Според него новият закон не променя нищо и не увеличава финансирането за мисията на Марс. Той все пак се надява, че ще има увеличен фокус върху Марс по-натам.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@