0

Г олямото разпространение на фалшиви новини в интернет е проблем не само за хората, но и компаниите. Подвеждащите и неверни публикации рушат доверието и концепцията на Мрежата и затова водещите фигури в нея се опитват да намерят решение на проблема. Сред тях е и съоснователят на Wikipedia Джими Уелс, който обяви, че започва нова платформа за борба с фалшивите новини, съобщи BusinessInsider.

10 съвета от Facebook как да откриваме фалшиви новини

"Обмислям го от много време. Работя по различни идеи и този проект оставаше на заден план. Но в един момент приятел ми каза, че трябва да дадем 100 дни на Доналд Тръмп и да се надяваме, че ще се справи добре. Още на първия ден Конуей излезе и започна да говори за "алтернативни факти". Тогава си казах, че това е краят и не мога да търпя повече. Тогава започнах активна работа по този проект", казва Уелс пред изданието.

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Сайтът ще се казва Wikitribune. В него ще работят професионални журналисти, но редом с тях ще има и доброволци. Всички ще работят като равни и взаимно ще пишат новините и ще проверяват данните и фактите. В момента Wikitribune набира средства, за да назначи поне 10 журналисти. Плановете са те да са много повече, но само ако сайтът се развие достатъчно добре. Първоначално Уелс ще е и в ролята на главен редактор. Той казва, че Wikitribune ще се насочи към сериозните новини.

Facebook започва да филтрира фалшиви новини

Основният въпрос е как Wikitribune ще се финансира, за да остане независима. Платформата ще използва метода на Wikipedia и ще разчита на дарения от своите читатели и потребители, като и на абонаменти. Тези абонаменти обаче ще са доброволни и няма да ограничават достъпа до сайта по никакъв начин. Очаква се Wikitribune да започне работа след няколко седмици.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@