2

С кандалът с Cambridge Analytica и личните данни на около 87 млн. потребители на Facebook започна да отшумява. Време е за последиците от него, които може да засегнат Twitter, Google и други ИТ гиганти. Именно към тях сега насочва вниманието си американският Конгрес, съобщава онлайн изданието CNET.

Зукърбърг не иска да говори за данните, които Facebook има

Зукърбърг: Facebook е в оръжейна надпревара с Русия

Зукърбърг се извини пред Сената на САЩ

Един от логичните въпроси защо само Facebook имаше толкова проблеми, особено при положение, че има и други компании, които събират данни от потребителите. Една от основните причини е, че много трудно може да се засече и открие подобна злоупотреба с данните на потребителите. Това може да остане скрито дори и след проверки.

Facebook изтрил съобщения на Зукърбърг в чужди профили

Зукърбърг: Ще се справим сами и не сме единствените

Конгресът изглежда смята, че е време за промяна на подхода. "Много по-добре е да си проактивен, вместо да те привикат пред Конгреса. Бих препоръчал на компаниите да се свържат с нас, да изградят отношения и да са проактивни за тези проблеми", коментира конгресменът Адам Шиф пред CNET.

Зукърбърг: Видимо е, че не направихме достатъчно

"Много от притесненията, които се видяха на изслушванията през седмицата, са свързани с личните данни. Очевидно това е голям проблем и не само Facebook трябва да го адресира, но и Twitter, както и Google и YouTube също", коментира сенатор Марк Уорнер.

Всъщност изпълнителните директори на Google и Twitter бяха поканени на изслушването на Зукъбърг в Конгреса, но не отидоха. И преди те са били канени от Конгреса, но изпращат адвокатите си.

Топ акционер на Facebook поиска Зукърбърг да напусне

Гейтс: ИТ гигантите канят правителствата да се намесят

Освен това Конгресът иска и от трите компании подкрепа за нов закон, който ще задължи ИТ фирмите да съобщават колко са получили за онлайн политически реклами, към кого са били насочени. Конгресът иска и ИТ гигантите да участват с предложения за нови закони. Уорнър отново призова и трите компании да дойдат и да работят и с разузнавателните служби по теми, които са свързани с националната сигурност. А това е тема, която никак не се харесва на ИТ гигантите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@