4

С кандалът с Cambridge Analytica показва, че е нужна промяна на ръководството на Facebook. Марк Зукърбърг трябва да се оттегли и постът му да се заеме от независим председател. Това обяви пред телевизия CNBC Скот Стринджър, който е ръководител на пенсионния фонд на Ню Йорк. Това е един от най-големите акционери във Facebook с дял от над 1 млрд. долара.

Facebook пази клипове, които смятаме за изтрити

Шеф на Facebook: Ръст на всяка цена, даже и тероризъм

"Това е осмата по големина компания в света. Те имат 2 млрд. потребители. Те са в непознати води и не се представят в светлина, която кара хората да се чувстват добре с Facebook и сигурни за своите данни", коментира Стринджър. Според него скандалът показва, че има и "риск за демокрацията".

Facebook спира да ползва чужди данни за рекламите си

Facebook с най-ниско доверие сред ИТ гигантите

Стринджър казва, че фондът за сега не планира да изтегля парите си от Facebook, но "има право да задава такива въпроси". Той иска освен смяната на Зукърбърг, да се назначат поне трима нови директори, които имат опит в етиката и личните данни и да помогнат на Facebook да се справи с кризата и да подобрят сигурността на платформата занапред.

И макар фондът да предлага, крайното решение за нещо подобно е на самия Зукърбърг. Той държи контролния пакет акции, включително и за взимане на каквито и да е решения за компанията. Зукърбърг еднолично решава бъдещето на Facebook, а той ясно показва, че за сега няма никакво намерение да се оттегля.

САЩ започнаха разследване на Facebook заради данните

Най-голямото изпитание за Марк Зукърбърг и Facebook

В понеделник той даде интервю за Vox, в което обяви, че според него в дългосрочен план е добре, че той контролира компанията. "Едно от нещата, които наистина смятам за голям късмет е, че структурата на компанията, която в крайна сметка е контролирана компания. Не зависим от прищявките на краткосрочни акционери", казва Зукърбърг.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@