0

Т оп служители на Белия дом са станали жертва на британец, който се самоопределя като "имейл шегаджия", съобщава CNN. Мъжът дори успял да заблуди отговорникът по киберсигурност на Белия дом и да вземе неговия личен имейл адрес.

"Имейл шегаджията" се представил за Джаред Къшнър и поканил отговорника Том Босерт на банкет в края на август с обещанието за храна с качество, "което най-малкото може да се сравнява с тази, която ядохме в Ирак".

Хотелите на Тръмп станаха жертва на хакери за трети път

Правителствени сайтове в САЩ: "Обичам Ислямска Държава"

Босерт приел поканата и без да му е поискан написал и личния си имейл адрес за по-нататъшна комуникация. Имейлите са предадени на CNN от въпросния шегаджия. Той твърди, че е изненадан, че Босерт му е отговорил като се има предвид длъжността му. От белия дом са потвърдили случилото се и допълват, че провеждат вътрешно разследване.

Мюсюлманките в САЩ - правителството ни шпионира

Анонимният мъж твърди, че целта му е била да се пошегува, а не да извършва киберпрестъпление. Той казва, че е комуникирал и с Антъни Скарамучи в събота, ден след неговото напускане на поста директор на комуникациите на Белия дом. За целта се представил вече уволнения шеф на администрацията на Белия дом Рейнс Прибус и започнал спор с него за поведението му.

Мъжът успял да открие имейлите и на други топ съветници и служители на Белия дом. Той дори писал и на синовете на Доналд Тръмп. Доналд Тръмп-младши обаче усетил, че има нещо нередно и му е отговорил, че е уведомил полицията.

Шегаджията има профил в Twitter, където публикува извадки от разговорите си и с известни бизнесмени, политици. Според бившия специалист по киберсигурност на ФБР Адам Малоун, случая е класическа фишинг атака, която цели да заблуди потребителя и да го накара да разкрива лична информация. Това е най-разпространеният метод за измама в интернет и ако не се внимава, от него не е защитен никой дори и специалисти, допълва той.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@