7

Г олямо мнозинство от американците смятат, че правителството им ги шпионира. Това показват данните от проучване на компанията Pew Research Center, цитирано от онлайн изданието CNET.

Хакерите са спечелили над 25 млн. долара от кибероткупи

Изкуствен интелект ще пази Windows 10 от вируси

Проучването е направено на две части. През февруари е питана обща извадка от населението на страната, а през май т.г. - само мюсюлмани.

Обвиниха ученик за няколко глобални кибератаки

Как изглежда възможно най-опасната кибератака

Според резултатите, 59% от мюсюлманите в САЩ смятат, че правителството шпионира техните комуникации, включително телефонни разговори и имейли. Общо 70% от всички американци смятат същото.

Интересното е, че 70% от жените с мюслюлманска мислят, че са шпионирани, докато 52% от мъжете мюслюмани са на мнение, че правителството не ги шпионира. Мнозинството мюсюлмани смятат, че случаите на дискриминация се увеличават и че медийното отразяване на исляма не е коректно. 68% пък казват, че се притесняват от Доналд Тръмп и неговата политика.

Въпреки това 90% казват, че са горди, че са американци, а 80% са доволни от живота си. 70% смятат, че могат да постигнат много с усилена работа. Общо 82% от всички американци казват, че се притесняват от ислямския екстремизъм, включително 66% от мюсюлманите.

Киберсигурността на България е на средно глобално ниво

Според анализаторите представата за следене на комуникациите е свързана най-вече с традиционното схващане, че правителствата шпионират постоянно. Повечето хора го приемат за нормално, макар и да не им харесва идеята, че някой проследява комуникацията им. С развитието на технологиите и голямата популярност на интернет има все повече възможности за следене и хората постепенно се примиряват с идеята, че личната им комуникация не е съвсем неприкосновена.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@