21

А дминистрацията на американския президент Доналд Тръмп е издала забрана за всички американски агенции да спрат да използват продукти и услуги на руската компания за киберсигурност Kaspersky Lab, съобщава агенция Reuters. Причината за решението са притеснения, че компанията може да се повлияе от руското правителство, което да застраши националната сигурност на САЩ.

Касперски: Руските киберпрестъпници са най-лошите

От София до Москва, как Русия набира хакери за кибервойна

Основното притеснение е, че Kasperky може да бъде следена от руските агенции или да им съдейства. Kaspersky Lab отрича твърденията. Компанията коментира пред агенцията, че критиците ѝ интерпретират грешно законите в Русия за достъп до информация и че те се отнасят само за комуникационни услуги. Тя допълва, че досега никъде не са показани доказателства, че има риск, защото обвиненията са неверни и фалшиви и няма да сътрудничи на никое правителство, което иска да шпионира.

Енергопреносните мрежи на САЩ и Европа са под кибератака

Как изглежда възможно най-опасната кибератака

Въпреки това решението на американските власти остава. Департаментът по национална сигурност вече е издал и необходимите нареждания. Федералните агенции имат 30 дни, за да идентифицират всички продукти и услуги на Kaspersky, които използват. След това трябва в рамките на 90 дни да ги премахнат и заменят с друг софтуер.

Заповедта се отнася за цивилните федерални агенции. Пентагонът не е включен в нея, но по-рано тази година негови представители заявиха, че Kasperky не е разрешен в мрежите на военните. Компанията ще има възможност да подаде писмен отговор на обвиненията, но е малко вероятно той да промени решението на американските институции.

е новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@