0

А мериканската Федерална комисия по търговия (FTC) обмисля да наложи рекордно голяма глоба на Facebook, съобщава в. Washington Post. Причината са поредицата скандали с лични данни през миналата година.

Потребителите ще могат да трият съобщения в Messenger

Facebook навършва 15 години с равносметка и обещания

FTC иска да наложи мултимилиардна глоба, която ще е най-голямото финансово наказание давано от институцията на технологична компания. Facebook в момента преговаря с FTC в опит да намали глобата максимално.

Facebook плаща на тийнейджъри, за да ги следи

Apple блокира вътрешните приложения на Facebook

Компанията се надява да постигне споразумение с FTC без да се налага съд. Ако институцията и Facebook не се разберат обаче, може да се стигне до дело. Facebook потвърждава единствено, че води преговори, но не дава допълнителни подробности. FTC не е коментирала темата.

Глобата няма да е изненада, като се имат предвид острите позиции на множество американски политици към Facebook по време на скандалите миналата година. Основателят на компанията Марк Зукърбърг дори беше привикан да дава обяснения пред конгреса.

FTC също иска да затегне контрола на технологичните компании. Досега най-голямата глоба от страна на комисията към технологична компания е 22,5 млн. долара. Тя е наложена на Google през 2012 г. за нарушение на споразумение с правителството за защита на данните на крайните потребители.

FTC проверява Facebook още от март миналата година, след като се разгласи скандалът с Cambridge Analytica. Поредицата скандали не помогнаха на компанията и проверката се задълбочи. Комисията може да иска отделна глоба за всяко нарушение, като дори няколко нарушения на едно и също правило да се смятат за отделни, а да не се обобщават. Така глобата може много бързо да нарастне значително, което се и случва.

Зукърбърг: Facebook не продава данните ви

Facebook от самото начало твърди, че не е нарушила нито едно споразумение или заповед. Затова компанията обжалва всички глоби, включително и във Великобритания, които вече ѝ бяха наложени заради скандалите.

Зукърбърг обяви, че е горд с постигнатото през годината

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@